Bankalardaki sıra çilesi sona eriyor

Bankalarda kuyrukta ayrımcılık sona eriyor. Müşterisi olmadığı bankadan işlem yapmak isteyen vatandaşlar artık 1.5-2 saat sıra beklemeyecek.

Bankalardaki sıra çilesi sona eriyor
Bankalardaki sıra çilesi sona eriyor
GİRİŞ 07.01.2016 07:41 GÜNCELLEME 07.01.2016 08:52
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Özel bankaların, banka kartıyla değil de gişe işlemlerinden numara alan müşterilerine yaşattığı Q-Matik çilesi sona eriyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) banka müşterisi olmadığı için şubelerde saatlerce bekletilen vatandaşlardan gelen şikâyetler üzerine harekete geçti. Banka kartı ya da kimlik numarası ile değil de gişe işlemleri butonuna basarak sıra alan müşterileri 1.5-2 saat bekleten bankalar hakkında işlem yapılacak. Kurum yetkilileri bir müşterinin maksimum 40 dakika bekletilebileceğini belirterek, bu durumun tüketici haklarına da aykırı olduğunu bildirdi.
 
ŞİKÂYETLERE KUYRUK EKLENDİ 
 
Bazı vatandaşların bir işlemi yapabilmek için 1.5 saatten fazla bekletildiği ortaya çıktı. Bağdat Ö. adlı vatandaş iki gün önce bir özel bir banka şubesinden yakınının kredi kartı borcunu yatırmak için "gişe işlemleri" butonuna basarak sıra aldığını belirtip, "Sırayı aldığımda saat 11.15'i gösteriyordu. Benden önce de benzeri şekilde alan iki kişi daha var diye sevindim. Ancak banka kartı, kredi kartı kullanarak sıra alanlar sürekli araya girdi. Benden sonra yaklaşık elli kişinin işlemi yapıldı. Şube sorumlusu sistemin genel müdürlükten yönetildiğini belirtip, 'kimlik numarasıyla alsaydınız' dedi. Beş dakikada yapılacak işlem için 1.5 saatten fazla beklemiş oldum. Banka müşterilerine ayrıcalık tanırken bizleri mağdur ediyor" dedi. Gelen şikâyetlere yanıt veren bankalar ise, "Müşteriye en kısa sürede hizmet bizim için önemli. Vergi ödemeleri, işlem yoğunluğu nedeniyle bu tür gecikmeler olabiliyor. Sırayı Q-matik önceliklendiriyor. Kimlik numarası ile alınınca müşterimiz olduğunu görüyoruz, ona göre numara veriyor. Bu şekilde uzun süre bekletilen vatandaşlardan özür diliyoruz. Düzenleme yapacağız" açıklamasında bulunuyor. 
 
ÖZELDE KUYRUK ZAMANI
 
Türkiye'nin sanal ortamdaki şikâyet platformlarında da benzeri birçok örnek bulunuyor. Yaşlıların emekli aylığı kuyruklarını anımsatan vatandaşlar, "Eskiden kamu bankaları eleştirilirdi. Bugün emekliler kamu bankalarında işlemlerini beş on dakikada bitirip çıkıyor. Özel bankalar bizi kuyrukta bekletiyor" diye isyan etti. 
 
İHBAR, ŞİKÂYET YÜZDE 60 ARTTI
 

BDDK'ya geçen yıl yapılan şahsi, e-posta aracılığıyla ulaşan ihbar ve şikâyet başvuruları yüzde 60'ın üzerinde arttırarak ve 28 bine yaklaştı. İhbar ve şikâyetlerle finansal tüketicilere ilişkin savcılıklardan intikal eden konularda 180'e yakın rapor düzenlendi. Şikâyetlerde başı çeken faizi, masraf ve komisyonlara yönelik konular, kredi kartları, mevduat ve katılım fonu hesapları ve bireysel krediler izledi. Kredi kartına ilişkin şikâyet başvuruları yüzde 100'ün üzerinde artarken, çalıntı, kayıp, dolandırıcılık ilk sıralarda yer aldı. Düşüş gösteren tek konu ise borcun yeniden yapılandırılması oldu.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 6
  • Zamdım 8 yıl önce Şikayet Et
    İyide bu haber sonrası bankanın kendi müşterilerine daha fazla bekletme uygulayacağı sonucu çıkıyor. Ki bankaya gelenlerin ekserisi kendi müşterilerinden oluşuyor ve önceliği onlara vermesi bence gayet doğal. Burda önemli olan bir müşterinin bekletilebileceği maksimum zamanı ayarlayabilmek. Ama bunun içinde daha fazla personel istihdamı gerekir, o da iyi ama fazla personel demek masrafların artması demek. Banka da bu masrafı mutlaka yine işlem ücretlerinden çıkaracaktır.
    Cevapla
  • palavra 8 yıl önce Şikayet Et
    aynı kafa değil mi, telefonda müşteri hizmetlerine bağlanmak içik dakikalarca bekleten? hani beklemeyecektik, hani telefon çilesi bitmişti, hepsi palavra.Devlette göz yumuyor, yalansa yalan deyin kardesim ?
    Cevapla
  • Cesur 8 yıl önce Şikayet Et
    Borcunuzu yatirin diye gunde ust uste 10 kere ariyorlar.Bankaya gidip borcumuzu yatiralim diyoruz sira gelmek bilmiyor ki girip yatiralim.2de bankaya giriyorum aksam ustu 4de zor cikiyorum bu seferde ise gec kaliyorum
    Cevapla
  • 40 dk 8 yıl önce Şikayet Et
    iyiymiş yaa. 40 dk nedir ki bekleriz. işimiz gücümüz bankada beklmek zaten başka işimiz yok.
    Cevapla
  • Sokağın sesi 8 yıl önce Şikayet Et
    Bankaların %90'ı aynı çileyi vatandaşa çektiriyor, bu nedenle vatandaşın bankalara karşı elindeki en büyük koz kredi kartlarını iptal ettirmek, Resmi kurumlardan Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü özellikle dikkat etmeli, Üniversite öğrencilerine kullandırmış oldukları kredinin geri ödemesinde Ziraat Bankası gişeden ödemelerde zorluk çıkarıyor insanları zorla bankamatiğe gönderiyor iki dakikalık iş uzadıkça uzuyor insanların sabır taşı çatlamak üzere. Kredi Yurtlar Kurumu PTT ile anlaşın orada insanlara zulüm edilmiyor herkes sırasını bekliyor sıran geldiğinde ücretini ödüyorsun karşılığında 1 TL para veriyorsun ama sinirlerin yıpranmıyor enazından.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle