Önemli adım: Tarım Kredi Bank yolda

Tarıma yönelik destekler artarken, çiftçiyi finansman açısından rahatlatacak önemli bir adım daha atılıyor.

Önemli adım: Tarım Kredi Bank yolda
Önemli adım: Tarım Kredi Bank yolda
GİRİŞ 13.11.2015 17:23 GÜNCELLEME 13.11.2015 17:23
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (TKKMB) kamu kaynaklı katılım bankalarının muhabirliği için harekete geçti. Bu kapsamda çiftçilere faizsiz bankacılığın avantajları sunulacak. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) konuya ilişkin görüşmeler ise yapılıyor.

BDDK’nın yetki vermesinin ardından PTT Bank’da olduğu gibi Tarım Kredi Bank’da çiftçinin ödeme sistemlerine muhabirlik yapacak. 6 ay içinde katılım bankasıyla sistem entegrasyonu sağlanarak ilk etapta pilot uygulamanın başlatılması planlanıyor. Tarım Kredi Kooperatifleri elektrik ve su faturalarının yanı sıra cep telefonu faturalarının tahsilatını da gerçekleştirebilecek.  Çiftçiler başta olmak üzere milyonlarca vatandaşın bankacılık hizmetlerinden yararlanmak için şehre taşınmasına gerek kalmayacak. Tarım Kredi ödeme aracı olarak para havalesi yapmayı da istiyor. Tarım Kredi Bank’ın faaliyete geçmesi halinde bir banka şubesinin sunduğu tüm hizmetlerin sağlanması da öncelikli hedefler arasında yer alıyor.

BDDK kaynaklarından edinilen bilgilere göre 5 yıllık hedef olarak mevduat büyüklüğüyle orta ölçekli bir bankaya ulaşmayı hedefleyen Tarım Kredi 2-3 bin yeni personel istihdam etmeyi hedefliyor. Tarım Kredi’nin kuruluş kanununda bankacılık yapma ve mevduat toplama yetkisi de bulunuyor. Bu yetkinin BDDK’dan alınacak onay konusunda Tarım Kredi’nin elini güçlendirdiği ifade ediliyor.

ÇİFTÇİLERE FAİZSİZ BANKA

Tarım Kredi Bank çalışmaları hakkında bilgi veren Tarım Kredi Genel Müdürü İrfan Güvendi, hem tarım sektörünün büyümesini hem de çiftçilerin faizsiz bankacılığın avantajlarından yararlanmasının hedefleneceğini ifade ederek “Katılım bankalarının hizmetlerini Türkiye’nin en ücra köşesine kadar götürmek istiyoruz. Bu kapsamda çiftçilerin MEVDUATLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ VE UYGUN FİNANSMAN SAĞLANMASININ yanı sıra tarım sektörünün de büyümesini hedefliyoruz” dedi.

KAMU İSTEKLİ, GÖZLER BDDK’DA

Ziraat Katılım Bankası’ndan edinilen bilgilere göre finans sektörü konuyla ilgili gelişmelere sıcak bakıyor. BDDK’nın sistemin işlemesi için Ödeme Sistemleri Kanunu kapsamında izni gerekiyor. Yetkilendirmenin tamamlanması halinde tahsilat ve tevdi işlemleri gerçekleştirilebilecek. Anadolu’da önemli bir lokasyona sahip olan tarım kredi birlikleri aracılığı ile TEDAŞ, GSM ve su faturası gibi çok sayıda kalemde ödeme işlemi gerçekleştirilebilecek.

1.625 KOOPERATİF ŞUBESİ

Tarım Kredi Türkiye genelinde 35 bin 33 yerleşim birimindeki 16 bölge birliği ve 1.625 kooperatifi ile Anadolu’daki kaynakların toplanmasına da katkı sağlayacak. Tarım Kredi Genel Müdürü Güvendi, Kurumun yetkilendirmesinin ardından çalışmaların hız kazanacağını ifade ederek, “Anadolu’da belki de finans sistemiyle hiç tanışmamış kesimlerin kaynakların da ekonomiye kazandırılması bu sayede sağlanmış olacak” diye konuştu.

YORUMLAR 2
  • gurbet 54 8 yıl önce Şikayet Et
    GDOlardan uzak durunda ne yapıyorsaniz yapin
    Cevapla
  • AlIcan demirbaş 8 yıl önce Şikayet Et
    cok iyi olur
    Cevapla