Merkez Bankası beklenen faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) merakla beklenen kritik faiz kararını açıkladı. Faizlerde çeyrek baz puanlık indirim yapıldı.

Merkez Bankası beklenen faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası beklenen faiz kararını açıkladı
GİRİŞ 24.02.2015 14:00 GÜNCELLEME 24.02.2015 14:54
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Para Politikası Kurulu (PPK), Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı başkanlığında toplandı. Merkez Bankası'nın yaptığı toplantı sonrasında açıkladığı karara göre politika faiz oranını yüzde 7,75'ten yüzde 7,50'ye indirdi.

PPK, gecelik marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 11,25'ten yüzde 10,75'e ve gecelik borçlanma faiz oranını (faiz koridorunun alt bandı) yüzde 7,5'ten yüzde 7,25'e çekti. Kurul, gecelik açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 10,75'ten yüzde 10,25'e indirdi.

Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde sıfırda (0) sabit tutuldu ve borç verme faiz oranı yüzde 12,75'ten yüzde 12,25'e indirildi.

ENERJİ VE GIDADA OYNAKLIK VAR!

Merkez Bankası yaptığı açıklamada enerji ve gıda fiyatlarında yaşanan oynaklıktan ötürü ölçülü indiirm yapıldığını belirtti.

Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği belirtilen duyuruda, dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyrinin cari dengedeki iyileşmeyi desteklediği ifade edildi.

Dış talebin zayıf seyrini korurken, iç talebin büyümeye ılımlı düzeyde katkı verdiğine işaret edilen duyuruda, şunlar kaydedildi.

"Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir. Uygulanan temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makroihtiyati önlemler enflasyonu, özellikle enerji ve gıda dışı (çekirdek) enflasyon göstergelerini ve enflasyon beklentilerini olumlu yönde etkilemektedir. Kurul, çekirdek enflasyondaki düşüşün devam edeceğini öngörmektedir. Bununla birlikte, enflasyondaki düşüşün kalıcı olması için para politikasında temkinli bir yaklaşım gerekmektedir. Gıda ve enerji fiyatlarındaki artan oynaklığı da dikkate alan Kurul, faiz oranlarındaki indirimin ölçülü tutulmasını uygun görmüştür."

"Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır" ifadesine yer verilen duyuruda, enflasyon beklentilerinin, fiyatlama davranışlarının ve enflasyonu etkileyen diğer unsurların yakından izleneceğini ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruşun sürdürüleceği kaydedildi.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceğinin önemle vurgulandığı duyuruda, Para Politikası Kurulu toplantı özetinin beş iş günü içinde yayımlanacağı bildirildi.

Ekonomistler 25 ile 50 baz puan arasında bir indirim beklediklerini açıklamıştı.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 25
  • misafir 9 yıl önce Şikayet Et
    Kapitalistlerin parmağının ucunda oynattığı biri nasıl faizleri indirebilir ki? Oraya adama gibi adam koymanız lazım kapitalistlerin oyuncağı olmayacak birini ki olması gerekeni yapsın..
    Cevapla
  • karapaşa 9 yıl önce Şikayet Et
    hükümet kanun yap faizi sıfıra çek bi daha da yukarı aşağı zıplamacak şekilde düzenle de bitsin bu iş. en kökten çözüm bu. ya da merkez pangasını gabat, en güzeli. faizi de günlük olarak hökümet belirtsin. faiz bakanı ata, faizi o belli etsin
    Cevapla
  • Farklı Görüş 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu milletin hakkı var üzerinde Erdem BAŞÇı helallik almadan ayrılma o makamdan...
    Cevapla
  • misafir 9 yıl önce Şikayet Et
    bu adamın ve ekibinin milli menfaatleri gözettiği konusunda ciddi şüphelerim var. Özerk bir kurum olduğu için öyle pat diye görevden alınamıyor bunlar. Ayrıca, görev bıraktırılsa; buluttan nem kapan(kaptırılan) piyasalar ani ve olumsuz refleks verebilirler kasıtlı olarak tabii.
    Cevapla
  • yavuz 9 yıl önce Şikayet Et
    bu milletin umutlarıyla geleceğiyle oynuyorsunuz hakkımı helal etmiyorum bende
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle