Beyaz altın üreticinin yüzünü güldürdü

Muğla'nın Ortaca ilçesinde pamuk üretiminde yaşanan artış ve verilen fiyatlar üreticisinin yüzünü güldürdü.

GİRİŞ 29.10.2011 13:24 GÜNCELLEME 29.10.2011 13:24

Ortaca Pamuk Tarım Satış Kooperatifi (TARİŞ) Başkanı Hüseyin Metin, pamuk ekiminde son yıllarda gözle görülür bir artış yaşandığını, nar ve limondan umduğunu bulamayan çiftçilerin tekrar pamuk üretimine ağırlık verdiğini söyledi. Metin, Ortaca, Dalaman ve Köyceğiz ilçelerinde üreticilerin pamuklarını almaya başladıklarını kaydetti.

Bu yıl bin 500 ton civarında rekolte beklediklerini dile getiren Metin, Ege bölgesinin özellikle de Ortaca'nın pamuğunun kaliteli ve aranan bir ürün olduğunu söyledi.

Metin, ''Şu ana kadar 250 ton çiğitli pamuk alımı yapıldı. Böylelikle pamuk üretiminin az olmasından dolayı Tariş Ortaca tesislerinde duran çarklar yıllar sonra yeniden çalıştı'' dedi.

Geçtiğimiz yıllarda 350 tona kadar düşen pamuk üretiminin çırçır fabrikasının çalışmasını da engellediğini belirten Metin, ''Pamuk üretiminin az olması ve işçilik maliyetlerinin fazla olmasından dolayı çırçır tesislerini çalıştıramadık. Aldığımız pamukları da kooperatifimizin Çine ve Koçarlı işletmelerinde işledik. Bugün ise kendi çırçır tesislerimiz çalıştı. Bugünleri de gördük'' diye konuştu.

''Pamuk üreticisi daha fazla desteklenmeli''

Stratejik öneme sahip olan pamuk üreticisinin biraz daha desteklenmesini isteyen Metin, ''Borsada belirlenen fiyatlar üzerinde alımlar gerçekleştiriliyor. Devlet tarafından verilen 42 kuruşluk destekleme primlerinin daha da yükseltilmesini bekliyoruz'' diye konuştu.

Öte yandan, Pamuk alımları ve çırçır tesislerinin çalışmaya başlaması dolayısıyla Ortaca Tariş tesislerinde kooperatif ortağı ve üyelerine katılımıyla kurban kesildi.

KAYNAK: AA