Yastık altında bulunan altın miktarı

Son 3.5 yıldır sürekli yükselen altın, Ağustos ayında performansının zirvesine ulaştı. Altındaki aşırı yükseliş 5 bin ton altının yastık altına girmesine neden oldu.

Yastık altında bulunan altın miktarı
Yastık altında bulunan altın miktarı
GİRİŞ 23.08.2011 11:17 GÜNCELLEME 23.08.2011 11:17
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Artan durgunluk endişeleri ile bugün bir rekor daha kırarak 1911 dolara çıktı. İAR Başkanı Özcan Halaç, yastık altında 5 bin ton olarak tahmin edilen altın varlığının değerinin 300 milyar dolara yaklaştığına dikkat çekti.

Altının onsu bugün yeni bir rekor kırarak 1911 dolara ulaştı. Altının onsu yılbaşına göre yüzde 34 artarken, Cumhuriyet Altını’ndaki artış oranı yüzde 50’yi aştı.

Hürriyet'in haberine göre, İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Başkanı Özcan Halaç, fiyatların tamamen küresel krize bağlı olarak hareket ettiğini vurgularken, Türk halkının yastık altındaki servetinin büyüdüğüne dikkat çekti.

Zor zamanların yatırım aracı olarak bilinen altın fiyatları küresel krizin başlangıç noktası olan 2008’in son çeyreğinden bu yana artış trendinde bulunuyor.

2008 yılı başında onsu 840 dolar olan altın, 2011 yılına ise 1420 dolar seviyesinde başlamıştı. Avrupa’da bir türlü aşılamayan borç krizi, ABD’deki bütçe tartışmaları ile 1600 doları aşan altın, ağustos ayı boyunca rekor üzerine rekor kırdı.

ABD’nin notunun kırılması ve Avrupa’daki gelişmelerle birlikte artan durgunluk endişesi, altın fiyatlarını 1911 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine taşıdı.

5 BİN TON ALTIN YASTIK ALTINDA

Altının fiyatlarındaki bu yükselişi değerlendiren İAR Başkanı Özcan Halaç, Türkiye’de yastık altında 5 bin ton olarak tahmin edilen yastık altı varlığa dikkat çekti. Küresel ekonomiye bağlı olarak yükselen fiyatın Türkiye’deki altın yatırımcısına yansımasını Halaç, şöyle aktardı:

“Türk halkı geçmişten bu yana altın yatırımcısıdır. Elinde 5 bin ton altın olduğu tahmin ediliyor. Bu durumda yastık altında tutulan altının değeri 300 milyar dolara yaklaştı.

Türkiye’de bankacılık sektörünün büyüklüğü 1.1 trilyon lira. Bu da yastık altındaki 5 bin ton altının ekonomi için ne kadar önemli olduğunu anlatıyor.”

Yükselen fiyatların Türkiye’deki altın yatırımcını büyük kâra geçirdiğini dile getiren Halaç, “Türk halkının elindeki yatırımının, altının gramının 40-50 lira olduğu seviyelerden oluştuğu tahmin ediliyor. Şu anda altının gramı 108 liraya aşmış durumda. Yani birileri hiçbir şey yapmadan zengin oldu” dedi.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 5
  • ilyas kırmızı 13 yıl önce Şikayet Et
    YASTIK ALTI FELAN YOK. Arkadaşlar şimdi araştırsalar en çok yastık altı şanlıurfa çıkar. Ama gel görki tek birgram altın piyasada yoktur şanlıurfada ki bütün kuyumcular resmen tefecilik yapıyorlar kredi kartlarından millete komisyon karşılığı nakit para veriyorlar ama faturada altın satmış gibi görünüyorlar altında cumhuriyet altını haa kdv yok ya ordanda çarpıyorlar darphane kayıtlarına baksınlar bide satılan cumhuriyet altınlarına baksınlar
    Cevapla
  • mehmet ali 13 yıl önce Şikayet Et
    güzel bir haber.tebrikler.hırsızlara iyi yol gösteriyorsunuz. artık evlerde bu kadar altının yastık altında kendilerini beklediğini öğrenen hırsızlar derhal teknolojik donanımlarını da artırarak keşif ve ziyaretlere başlarlar artık.bu ne biçin haber ve bunun haber niteliği nertesinde.bu haberde kamunun bilgilenmesindeki menfaat nedir.tabi hırsızları kamu kabul ederseniz çok faydalı bir iş yapmış oldunuz
    Cevapla
  • hakan meriç 13 yıl önce Şikayet Et
    DEVAM MÜSLÜMAN DEVAM..... Bilindiği üzere, “Buhârî’nin fıkhı (anlayışı), bab (koyduğu konu) başlıklarındadır”. İmam Buhârî bu hadisi “Mal fitnesinden sakınma ve ‘Mallarınız ve çocuklarınız bir imtihan vesilesidir’ âyeti” diye koyduğu başlık altında zikreder. Demek oluyor ki bu hadis, mal, eşya ve dünya sevdasına kapılan, hürriyetin tadını bilmez bir köle gibi onlara bağlanan, Kârun gibi servetiyle şımaran, kulluk görevini ve âhiret hayatını unutarak dünyevîleşen / sekülerleşen insan tiplerini uyarı niteliği taşır. Ayrıca hadis paranın, malî ihtirasın ciddi bir zaaf ve müzmin bir hastalık olduğunu, dünya-âhiret dengesinin mutlaka kurulması gerektiğini öğretir. Aksi halde, her türlü şirk ve nifak zafiyetinden kurtulup tevhid ve istikamete kavuşmak çok zordur
    Cevapla
  • hakan meriç 13 yıl önce Şikayet Et
    DEVAM MÜSLÜMAN DEVAM..... Altın ve gümüşün kulu-kölesi olan perişan olsun” diye bir hadis okudum. Bunun kaynağına ve yorumuna dair bilgi ve değerlendirme istirham ediyorum. Bu vesileyle yazılarınızın devamını diliyor, teşekkür ediyorum. Bu hadis, Kütüb-i sitte’de mevcuttur ve sahihtir. Ebû Hureyre’den (r.a) rivâyet edilen bu hadiste Peygamberimiz (s.a) şöyle buyurur: “Altın ve gümüş paranın, kibir ve gurur izleri taşıyan elbisenin kulu olan helâk olsun. Çıkar düşkünü (muhteris) kişiye (dilediği) verilirse memnun olur, verilmez ise razı olmaz (ilâhî taksim ve takdire isyan eder)”(Buhârî, Rikâk, 10; Cihad, 70; İbn Mâce, Zühd, 8). Dil ve üslup bakımından bu hadis, şu âyet-i kerîmeyi çağrıştırır: “Onlardan sadakaların (dağıtımı) hususunda seni ayıplayanlar da vardır. Sadakalardan ‘Onlara da verilirse razı olurlar, şayet onlara sadakalardan verilmezse hemen kızarlar”(Tevbe 9/58).
    Cevapla
  • eser fırtına 13 yıl önce Şikayet Et
    1 ide ben....;). 2 cumhuriyet 1 yarımım var...:d daha 1 ay önce 550 civarı vermiştim tam altına şimdi 720....:ddd zengim oldum zengin....:p
    Cevapla