Petronas, Aral Gölü'nden çıktı

Malezya'nın Petronas Carigali şirketinin, Özbekistan'ın kuzey-batısındaki Aral Gölü havzasında petrol-gaz arayan uluslararası konsorsiyumdan çıktığı bildirildi.

Petronas, Aral Gölü'nden çıktı
Petronas, Aral Gölü'nden çıktı
GİRİŞ 26.05.2011 14:31 GÜNCELLEME 26.05.2011 14:31

Özbekistan hükümetinden yapılan açıklamada, Aral Gölü'nün Özbekistan'a ait kısmında doğalgaz arama çalışmaları yapan, Özbekneftgaz, Rusya'nın Lukoil Overseas, Kore Milli Petrol Şirketi KNOC ve Çin Milli Petrol Şirketi CNPC ile birlikte konsorsiyumda yer alan Malezya'nın Petronas şirketinin, konsorsiyumdan çıktığı ifade edildi.

Petronas'ın konsorsiyumdan ayrılma kararı nedeniyle ilgili bir bilgilendirme yapmadığı ifade edilen açıklamada, ''jeolojik arama-keşif çalışmalarının bir risk teşkil ettiği ve konsorsiyumda yer alan her bir şirketin, gelecekteki faaliyetiyle ilgili kendisinin karar vereceği'' belirtildi.

Açıklamada, çıkma sürecinin teknik yönden sona erdiği hatırlatılarak, şirkete ait payların konsorsiyuma üye şirketler arasında eşit olarak paylaşıldığı, böylece konsorsiyumda yer alan şirketlerin paylarının yüzde 20'den yüzde 25'e çıktığı bildirildi.

Özbekneftgaz, Rusya'nın Lukoil Overseas, Malezya'nın Petronas, Kore Milli Petrol Şirketi KNOC ve Çin Milli Petrol Şirketi CNPC arasında 2005 yılında eşit paylarla oluşturulan uluslararası konsorsiyum, 1 trilyon metreküp doğalgaz rezervlerinin olduğu tahmin edilen Aral Gölü'nün Özbekistan'a ait kısmında petrol ve gaz arama-keşif çalışmalarını sürdürüyor.

Üç aşamalı projenin 2010 yılında 99,8 milyon dolarlık ilk aşaması tamamlandı ve 3 bin metrekarelik alanda sismik arama ve keşif çalışmaları yapıldı. 200 milyon dolarlık projenin ikinci aşamasında petrol-gaz kaynaklarının belirlendiği bölgelerde kuyu sondaj çalışmalarının gerçekleştirilmesi, üçüncü aşamada da petrol-gaz ocaklarının işletilmesi öngörülüyor.

KAYNAK: AA