Et harici 'Helal' damgası aranması gereken gıdalar
Kasaplık hayvan ithali ile yeniden gündeme gelen Helal Gıda konusunda, marketlerin daha sıkın denetlenmesi isteniyor. GİMDES Başkanı Büyüközer 'helal' gıdanın sadece ete mahsus olmadığını belirtiyor.
Özellikle ithal ürünlerden ‘Helal’ damgasının aranmasını tavsiye eden Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Derneği (GİMDES) Başkanı Hüseyin Kami Büyüközer, Türkiye’de marketlerde satılan aromalar ile kimi meşrubatların alkol ihtiva edebileceğini savunuyor.
Şeker ve çikolata türü ürünlerin de domuz kökenli jelâtin içerebileceği uyarısında bulunuyor.
GİMDES, Afrika ve Asya ülkelerine Avrupa ile Amerika'dan ihraç edilen ürünleri inceleyerek dini usullere uygunluğuna bakıyor.
Faaliyetini, Dernekler Yasası ve Maliye mevzuatına göre sürdürüyor. Et ithali çerçevesinde yeniden gündeme gelen Helal Gıda Sertifikası’yla ilgili Cihan’a açıklamalarda bulunan Büyüközer, canlı hayvan ithalatına sıcak bakarken, sadece et ithal edilmesini doğru bulmuyor.
Büyüközer, “Kesilmiş et ithalatı çok sakıncalı ve çok riskli görüyorum. Büyük tehdit olabilir. Canlı hayvan ithalatına önem verilmeli.” değerlendirmesini yapıyor.
İslami usullere göre kesim yapmayan mezbahaların bulunabileceğine işaret eden Hüseyin Kami Büyüközer, bu çerçevede ‘Helal’ sertifikasının önemine değiniyor.
Bu noktada market raflarında yer alan pek çok ürünün de aynı anlamda sertifikalandırılması gerektiğini savunarak; şeker, çikolata, aroma ve meşrubatların dinen sakıncalı bazı maddeler içerebileceğine işaret ediyor.
GİMDES Başkanı, “Söz konusu ürünlerle ilgili maalesef marketlerde kontrol mekanizması yok. Bu bağlamda marketlerde helal logolu, Kosher logolu ve vejetaryen logolu stantlar oluşturulmalı.” temennisinde bulunuyor.
Büyüközer, ürünün sahibi firmanın, bu konuda uyarıcı yazı yazmasını da doğru bulmuyor. Gerekçe olarak da ‘referans alınan değerlerin bağımsız bir kuruluş tarafından incelenmemesini’ gösteriyor.
Büyüközer, “Kesimhanelere veya marketlerin et reyonuna girin, İslami usullere göre kesim diyorlar. Neye dayanıyorsunuz? Neye göre, hangi legal kurum inceleme yaptı?
Bakın bunlara bağımsız bir kurumun vereceği rapora dayalı olarak verilecek etikete izin yok.” diyor.
Helal logolu bir ürünü Türkiye’de üretip, Türkiye marketlerinde satışını yapmanın cezası olduğunu ileri süren GİMDES Başkanı Büyüközer, bu yöndeki değişikliğin haksız rekabete yol açağı yönündeki eleştirilere katılmıyor.
Helal sertifikasını verecek kurumlar olarak adı geçen Diyanet ve Türk Standartları Enstitüsü’nün kamu niteliği dolayısıyla bu işe girmelerinin de doğru olmayacağını öne sürüyor.
MEZHEPLERE GÖRE HELAL DENETİMİ
Dernek olarak sertifikalandırmada mezhepleri de göz önünde bulundurduklarından söz eden GİMDES Başkanı Hüseyin Kami Büyüközer,”Helal logolu kimi ürünlerin altına Hanefi, Şafii, Hanbelî ve Maliki olmak kaydıyla dört kutucuk koyacağız.
Ürüne karşı duyarlı olan mezhebin yazılı olduğu kutucuğa çarpı işareti koyacağız. Örneğin Hanefi olan biri çarpı gördüğü ürünün kendisine uygun olmadığını anlayacak.” ifadelerini kullanıyor.
-
harun yiğittürk 14 yıl önce Şikayet Ethikmet özdemire. topladı ve bilimsel çalışmalar yürütüyor. Sizin sıkıntınızın gerçek sebebini söylüverseniz mesele hallolacak. Ama yeterince cesur değilsiniz. Bağcı dövmekle aklınızca hedefinize ulaşmış olacağınızı sanmışsınız. Allah hidayet nasib buyursunBeğen
-
harun yiğittürk 14 yıl önce Şikayet Ethikmet özdemire. 3 sene önce haber türk televizyonunda da sırsıklam kominist bir meslek odası başkanı hocamıza aynı cümlelerle sataşmak istemişti. Hocamız önündeki 545 sayfalı Yeniden Gıda Raporu kitabını gösterek &8216ben bu kitabı yazdım ve 7 baskı yaptı.sen ne yaptın?. Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz&8217 deyince cevap veremedi. Hüseyin Kâmi bey dirayeti ile sıfırdan bir kurum oluşturdu ve etrafına gıda mühendisleri, kimyacılar, veterinerler, biyologlar, doktorlar ve fıkıh hocalarıBeğen
-
harun yiğittürk 14 yıl önce Şikayet Ethikmet özdemire. Hüseyin Kâmi Bey için yaptığınız yorumu üzülerek okudum. Üstelik cümlelerinizden sanki yakından tanıdığınız izlemini vermişsiniz. Ne yazık ki iyi tanıyamamışsınız. Belki de yorumunuzun son cümlesinde açığa çıkan görüşünüz bu hocamıza haketmediği cümleleri sarfemenize sebep olmuş. Bu tür cümleyi ekseriya mezheplere karşı olan yani kendilerine toplumun mezhepsiz dediği görüş sahipleri kullanmaktadır. Bir insanın birkaç farklı bilim dalında çalışma yapmasının acaba dinde bir sakıncası mı var?Beğen
-
hikmet ozdemir 14 yıl önce Şikayet Ethelal. huseyin kami buyuk ozer..makina muhendisidir..simdi gida denetimine soyunmus..makina bitti simdi gida isini bitirecek..evet HELAL GIDA DENETIMI icin dunyada var olan calismalara bizde dahil olalim ertik..ama huseyin hocam ile degil..makina muh.isini yapsin..hocam hem makinaci hem gidaci hem hoca hem muftu hem ,fetvaci..mezheplere gore ayri ayri denetlenecekmis falan filan..o zaman her seyi kendi evinde imal edeceksi hocam..domatesi uretip evde slca yapacaksin..peygamberimiz hangi mezheptendi..zorlastirmayinBeğen
-
lf84 14 yıl önce Şikayet Etbakıyorum da. bazılarının gerçekten hayırlı bir yorumu olmamış. hemen her yorumunda ve alakalı veya alakasız hemen her haberde akpye saldırmış. şimdi diyor ki akp herşeyi serbest bırakmış. işte iftira atayım da nasıl olursa olsun, isterse ayın 14 gibi yalan olduğu açık olsun. Sadece kendilerini küçük düşürüyorlar. GÜNEŞ BALÇIKLA SIVANMAZ. Bütün ömrünüzü yalan ve iftiraya adasanız bile hiçbirinin size faydası olmaz.Beğen