Üç top kumaşla başladı, dünyayı giydirecek

Çetin, Fetin, Fettah ve Fatih Kazancı kardeşlerin 30 yıl önce üç top kumaşı sermaye yaparak temelini attığı RodiMood bugün 148 mağazaya ulaştı. RodiMood’un şimdiki hedefi ise yurtdışına yayılmak

Üç top kumaşla başladı, dünyayı giydirecek
Üç top kumaşla başladı, dünyayı giydirecek
GİRİŞ 13.06.2010 15:06 GÜNCELLEME 13.06.2010 15:06

Fulay Erdem'in haberi

Bitlisli terzi bir baba bundan 34 yıl önce İzmir’e göç ettiğinde, ülkenin ilk 4 giyim markasından birinin temellerini attığından habersizdi. Çetin, Fetin, Fettah ve Fatih Kazancı kardeşler 30 yıl önce İzmir’de üç top kot kumaşını sermaye yaparak girdikleri tekstil sektöründe bugün yılda 100 milyon lira cirolu 148 mağazalı bir perakende zincirine ulaştı. Rodi Mood Yönetim Kurulu Başkanı Fetin Kazancı, değişen perakende sektöründe hızlı  koşabilmek için yaptığı konsept değişikliği ve 20 milyon dolarlık yatırımın ardından sadece İzmir’in jean markası olmaktan çıkarak 7’den 77’ye herkesi giydirien bir giyim devi haline dönüştü. Krizi yüzde 50 büyüyerek geçirdiklerini anlatan Kazancı “Mağazcılıkta 200 milyon lira hedef koyduk. 148 mağazada 55 bin 500 metrekareye çıktık. 2012’nin sonuna kadar 200 mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz. 1500’e yakın çalışanımız var. Aileye hitap eden uygun fiyat aralığında yaygın bir markayız ve bu konseptte ilk 4 içerisindeyiz” dedi. Değişimi tamamlayan markanın artık yurtdışına açılacağını söyleyen Fetin Kazancı, Bulgaristan, Romanya, Azerbaycan, Suriye, Kuzey Irak, Ukrayna’da mağaza açacaklarını kaydetti.

• Bitlis asıllı ama İzmir’de yerleşik bir markasınız. Hikayenizi anlatır mısınız?

1976’da Bitlis’ten İzmir’e yerleştik. Amcalar daha önceden şehre gelmişti. Bakkal dükkanımız vardı başlarda. Babamız dışarıda çalışmamıza çok kızardı. Çünkü bizde çocukların dışarıda çalışması ayıp sayılırdı. Kardeşlerden Fettah Bey’in iş denemeleri oldu ama babam o kadar kızdı ki... Cezalar verdi. Bir tanıdığımızdan gelen teklifle ortak bir atölye oluşturduk. Yavaş yavaş büyütmeye çalıştık. Biz aileden tüccarız aslında. Dedem yağ tüccarıydı babam da eski terzidir. Daha sonra fırıncılık yaptı. Biz de çocuk çağında fırına giderek bu işi öğrenmiştik.

• Tekstil ne zaman doğdu?

Ortaklıkla atıldı tekstilin temelleri. Fason üretim yapıyorduk. Daha sonra kiloluk kumaşlarla imalata başladık. Kiloyla alıyorduk çünkü top kumaş almaya paramız yetmezdi. Malı masanın altına biriktiriyor isteyene veriyorduk. Fasonculuk yaparken toptancılığa yöneldik. Bluejean pantolon, mont, yapıyorduk. 1980 ile 1986 yıllarında kot pantolon ve montta seri üretim yaptık. Rodi Jeans markası doğdu, piyasada özellikle de İzmir’de çok tutuldu. 2006 yılında iki küçük ortağın hissesini de alarak tam bir aile şirketine dönüştük. Rodi, marka bilinirliliği araştırmalarında ilk 25’in içinde hep. Yüksek adetli üretimin maliyeti çok yüksek olduğu için 2008’de üretimden çıktık. Kendi tasarımlarımızı ürettiriyoruz şimdi.

• Rodi Jeans son iki yıldır Rodi Mood oldu. Böyle bir dönüşüme neden gerek vardı?

Markaya bir sempati hep vardı ama bir yenilik gerekiyordu. Mağazacılık konsepti çok hızlı değişiyordu. Büyük metrajlı mağazalar ağırlık kazanıyordu. Herkes jean satmaya başladı. Biz de sadece jean ürünlerinin satıldığı Rodi mağazalarını hızlı bir şekilde Rodi Mood ismiyle 7’den 70’e herkese spor giyim ürünleri satan bir markaya dönüştürdük.

• Bilinirliği olan bir markanın kimliğini değiştirmek riskli bir adım. Beklediğiniz geri dönüşü aldınız mı?

2009’a göre yüzde 50 bir başarı kazandık mağazacılıkta. 200 milyon lira ciro bir hedefi koyduk. Şu anda 115 mağazada 33 franchise ile birlikte 55 bin 500 metrekareye çıktık. 2012’nin sonuna kadar 200 mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz. 20 milyon dolarlık bir yatırım yaptık. 1500’e yakın çalışanımız var. Biz aileye hitap eden uygun fiyat aralığında yayılmış bir markayız ve bu konseptte kendimizi ilk 4 marka içerisinde görüyoruz.

• İhracat...

Yakın coğrafyada mağaza açarak ihracata başlayacağız. Bulgaristan, Romanya, Azerbaycan, Suriye, Kuzey Irak ve Ukrayna önceliğimiz.

• Karşılaştığınız sorun var mı?

Biz gümrük birliği anlaşmasının haksız bir rekabete neden olduğuna inanıyoruz. Ayrıca SGK uygulamalarında sorun var. Her şube ayrı sosyal güvenlik numarasına sahip. Bunun tek merkezde toplanması lazım. Tekstil sektörü çok ciddi istihdam sağlıyor. Ancak üretim yurtdışına kayıyor. Bu sektöre destek verilerek istihdam artırılmalı.

Hükümetin yaptığı işlerin arkasındayız

Genel anlamda hükümetin çalışmalarının başarılı olduğunu düşünüyoruz. Suni gündem yaratan değil bu ülkeye hizmet veren zihniyetleri her zaman başırılı buluyoruz. Bu anlamda hükümet de başarılı ve yaptığı girişimlerin her zaman arkasındayız.

Yards elit bir  marka oluyor

Uzun süredir nadasa bıraktığımız Yards markamızı hareketlendireceğiz bundan sonra. Çünkü Rodi Mood gelişimini tamamlıyor. Yabancı markalara rakip olabilecek üst düzey bir marka olacak yeni konsept. 10 milyon dolar civarında bir yatırım yapacağız.

KAYNAK: STAR