Aracın motor yağı değişmezse ne olur?

Uzmanlar araç kullanıcılarına her 8-10 bin kilometrede bir motor yağlarını değiştirmeyi önerir. Ülkemizde milyonlarca araç kullanıcısı var birçoğu bu konuda bir fikir sahibi değil. Peki aracınızdaki yağı hiç değiştirmezseniz ne olur

Aracın motor yağı değişmezse ne olur?
Aracın motor yağı değişmezse ne olur?
GİRİŞ 16.03.2010 16:25 GÜNCELLEME 16.03.2010 16:25
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Hakan GÖKSEL'in haberi

Vucunuzdaki kan, çöldeki su ve motordaki yağ o kadar  hayatidir ki onlarsız hiçbir şey ya da hiç kimse yaşama şansı bulamaz. Yağ da motor için hayati bir niteliğe sahiptir.

Howstuffworks'teki habere göre motora konulan yağ metala zarar vermeden metala yapılan basınca izin verir.
Örneğin, pistonları yağlayarak onların aşağı yukarı silindir biçimindeki hareketini sağlar.

Motora yağ konulmadığında metallerin birbirine sürtünmesi sonucu  çok fazla ısı açığa çıkar ve motorun içerisindeki sıcaklık metalleri birbirine kaynak yaparak yapışmasına neden olur.

Tabii bu da bir yere gitmeye çalışıyorsanız yani yolda iseniz sizin için kötü haber demektir.  Diğer taraftan eğer yoldaysanız ve bir araba çevirmeniz mümkün ise onun motorundan drenajla bir miktar yağ çekerek motorun kendisini kitlemesine engel olabilirsiniz.

Diyelim ki motorunuzun yağı eksik değil fakat siz de hiç değiştirmediniz. İşte bu durumda kesimlikle başınıza gelecek iki ihtimal vardır.

İlki, pislik yağın içerisinde birikir. Filtre bir süre pisliği çekse de bir süre sonra filtrenin birbirine yapışmasına neden olur ve kirli yağ otomatik olarak  filtleri bypas tahliye yoluna gider. Kirli yağ kalınlaşır, aşındırıcı özellik kazanır ve bu durum motorun yıpranmasına neden olur

İkincisi , yağdaki deterjan benzeri katkılar, seyrelticiler, paslanmayla savaşan maddeler  ve sürtünme redüktörleri yıpranır ve yağ motor için ihtiyaç duyulan yağlamayı gerçekleştirmez. Zamanla yağ kirlendikçe, kirlendikçe yağlama özelliğini yitirir ve parçaları yıpratmaya başlar sonuç olarak da motor bozulur.

Yağınızı bir ay boyunca değiştirmemişseniz hemen endişelenmeyin aracınız bozulmaz. Eğer yağ değişim zamanını unutursanız biraz daha opsiyonunuz mevcuttur ama araçlar için önerilen yağ değişim aralığı 8 bin kilometredir. Ülkemizde bu uygulama genelde ‘10 bin km bir’ yağ değişimi şeklindedir.

Tabii yağınızı değiştirmemeyi de tercih edip de binlerce kilometre daha yol alabilirsiniz. Ama eğer motorunuzu eski yağı ile uzun süre çalıştırmaya devam ederseniz onarılmaz arızalara neden olmanız kaçınılmaz olur.  

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 5
  • yunus 6 yıl önce Şikayet Et
    Bir araba beğendim yetkili servisten motor yağını kontrol edeyim dedim yağ çubuğunu çekmem ile adamın gömleğine tane şeklinde yapıştı yağ artık yağ olmaktan çıkmış balçık olmuş adam bozuldu dedim önce bu yağ niye böyle ne hale gelmiş dedim direksiyondaki servis kartına baktım 16500 km yağ değişmemiş be insafsızlar birde ileri bir markanın yetkili servisi nasıl olsa adımız var deyip bakım yapmadan araç satıyorlar ülkemizde gücün varsa sıfır araç alıp sadece kendin uzun yıllar bineceksin.
    Cevapla
  • fahrettin aslan 14 yıl önce Şikayet Et
    en fazla 500 bin yapan motorla 800 bin yaptım km yaptım. aranızda bilenler mutlaka vardır iveko m.23 midibüs motoru en fazla 500 bin km yapar ondan sonra motor yag yakmaya başlar ve sürekli yag eksıltır ben 0 km de aldıgım iveko m.23 midibüsün gerekli peryodık bakımlarını zamanında ve yetkili servirlerde yaptırdım beş binde yag degıişimi şart olmasına ragmen 4500 km de degıştırdım ayrıca her iki yag degışım arasında mutlaka bir litrede yag katkısı kullandım ve beş yil boyunca tam tamına 800 bin km yaptım ve motor hala yag eksıltmıyordu
    Cevapla
  • Sezgin Atik 3 yıl önce Şikayet Et
    Yağ satıcıları bunu beğendi.. :)
    Cevapla
  • ilkerr 14 yıl önce Şikayet Et
    vw touran. adamlar yag koymus 25.000 km yapabilirsin . zamanim var yani daha
    Cevapla
  • cihan bakacak 14 yıl önce Şikayet Et
    şaşırtıcı değil ki. bu ülkede para vererek hacadan ehliyet alanlar olduğu sürece birakın motor yağının ne işe yaradığını nereden değiştireceklerini bilmeyenleri bile görürsünüz.
    Cevapla