Kaçak elektriğin faturası batıya çıktı

Kaçak elektrik kullanımının yaygın olduğu illerin açığının diğer bölgelerden kapatılması uygulamasının 2014'e kadar uzatılması gündemde. Buna gerekçe olarak özelleştirmelerin tamamlanmaması gösteriliyor.

Kaçak elektriğin faturası batıya çıktı
Kaçak elektriğin faturası batıya çıktı
GİRİŞ 26.12.2009 10:32 GÜNCELLEME 26.12.2009 10:32
Bu Habere 63 Yorum Yapılmış

Bu yıl İstanbul'dan toplanan elektrik paralarından yaklaşık 600 milyon lirası diğer bölgelere aktarıldı.

Fiyat eşitleme mekanizması çerçevesinde kâr eden elektrik dağıtım şirketlerinin, kaçağın fazla olduğu zarardaki şirketlere para desteği vermesi uygulaması 2012'de sona eriyor.

Dağıtım özelleştirmelerinin gecikmesi sebebiyle bu uygulamanın iki yıl uzatılması gündemde. Enerji yönetimi ön çalışma başlattığı çalışmaların sonuçlanmasıyla Ulusal Tarife olarak da adlandırılan sistem 2014 yılı sonuna kadar uzatılacak.

Halen yürürlükte olan fiyat eşitleme mekanizması sistemine göre, kâr eden elektrik dağıtım şirketleri, zarar eden ve kaçağın yüksek olduğu dağıtım şirketlerine nakit para desteği veriyor.

Enerji yönetimi çevrelerinden alınan bilgiye göre, dağıtım özelleştirmelerinin gecikmesi sebebiyle fiyat eşitleme mekanizmasının iki yıl daha uzatılması gündemde.

Bunun için Enerji yönetimi ön çalışma başlattı. Çalışmaların sonuçlanmasıyla Ulusal Tarife olarak da adlandırılan sistem 2014 yılı sonuna kadar uzatılacak.

Yürürlükteki sisteme göre bu yıl İstanbul'un iki yakasından toplanan elektrik paralarından yaklaşık 600 milyon lira (yaklaşık 400 milyon dolar) başta Diyarbakır'ın da içinde yer aldığı Dicle olmak üzere diğer dağıtım bölgelerine gönderildi. Para aktarımı, oluşturulan ortak havuz üzerinden yapılıyor.

Elektrik sektöründe serbest piyasanın oluşturulması için, üretim ve dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesine karar verildi. Hazırlanan Strateji Belgesi ile, ilk olarak dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi gündeme alındı ve 2006 sonu itibarıyla satış sürecinin tamamlanması hedeflendi.

Ancak, bazı bölgelerde elektrik kayıp-kaçağının yüksek olması, ihale sürecini olumsuz etkiledi. Bunun önüne geçmek ve özelleştirme sürecinde bölgeler arası fiyat farklılıklarını ortadan kaldırmak için 2006-2010 dönemi için fiyat eşitleme mekanizması uygulamaya konuldu.

Temmuz 2008'de uygulama 2012 yılına uzatıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) belirlediği sistem, bölgesel tarifeye geçene kadar ulusal tarifenin uygulanmasını esas alıyor.

Bu çerçevede bir geçiş dönemi tespit edildi. Geçiş, maliyet tabanlı olmayan mevcut tarife sisteminden, hedeflenen maliyet tabanlı yapıya sorunsuz ve aşamalı bir geçiş sağlayacak şekilde tasarlandı.

2012'ye gelindiğinde abone gruplarının büyük bir bölümü maliyet bazlı tarifeye geçmiş olacak. Ulusal Tarife ile bazı bölgeler yüksek gelir elde ederken, bazı bölgeler kayıp-kaçak sebebiyle geliri düşük kalacak.

Fiyat eşitleme mekanizmasıyla bölgeler arası gelir transferine imkan sağlandı.

Enerji yönetiminden bir kaynak, asıl hedeflenenin bölgesel fiyat tarifesi olduğunu söyledi. Özellikle Diyarbakır, Van, Şanlıurfa gibi bazı Doğu ve Güneydoğu illerinde kayıp-kaçak oranının yüzde 60-70'leri geçtiğine işaret eden aynı yetkili, şu bilgileri verdi:

"Bunun için de bir geçiş dönemi ortaya kondu. Bu dönemde kaçağı az ve kârı yüksek olan iller veya dağıtım şirketleri, kaçağı yüksek olan ve zarar eden illere-şirketlere nakit yardımı yapıyor. Bu da oluşturulan havuz sistemi üzerinden yapılıyor."

Sistem nasıl işliyor?

Enerji yönetiminden edinilen bilgiye göre, 'ulusal tarife' uygulamasında sistem şöyle işliyor: Örneğin Diyarbakır bölgesinde (Dicle Dağıtım) kaçak kullanım fazla.

Şirketin abonelere elektrik satabilmesi için elektrik alması gerekiyor. Ancak, kaçak yüksek olduğu için tahsilat yapamıyor ve bunun sonucunda alacağı elektriğin parasını ödeyemiyor.

Buna karşılık İstanbul'da kayıp-kaçak olduğu için dağıtım şirketlerinin kârı yüksek. Bu şirketlerden alınan para, havuz üzerinde Dicle Dağıtım'a aktarılıp şirketin aldığı ve abonelere verdiği elektriğin parası ödeniyor.

Aksi halde, elektriğin kesilmesi gerekiyor. Bu uygulama diğer kâr ve zarar eden dağıtım şirketleri için de geçerli. Bu uygulamayla hedef, geçiş dönemi sonrası özelleştirmelerle bölgesel tarifeye geçmek. Böylece, herkes kendi kayıp kaçağının parasını ödeyecek seviyeye gelecek.

En çok kaçağın olduğu iller

Mardin 72,7

Şırnak 70,9

Batman 66,5

En az kaçağın olduğu iller

Denizli 1,3

Karabük 2,1

Bilecik 2,9

KAYNAK: ZAMAN
YORUMLAR 63
  • nirvana 13 yıl önce Şikayet Et
    helal etmiyoruz. doğunun söylendiği kadar fakir olmadığını bizzat biliyorum, kadınların hepsi kuyumcu dükkanı gibi geziyor. bu yapılanın dengelemeyle falan ilgisi yok ahlak ile ilgili. Benim köyümde de bir sürü fakir ve işsiz insan var ama ne kaçak elektrik kullanıyor ne de devlet düşmanlığı yapıyor söyleyecek daha çook şey var ama anlayana sivrisinek saz...
    Cevapla
  • Hayrullah ÖKMEN 13 yıl önce Şikayet Et
    Zorunuza mı gitti ?. Neyi kime haram ediyorsunuz diyenler cevabım yakıp,yıktığınız parçaladığınız hizmet ve devlet malları için ödediğimiz paraları, parasını vermediğiniz ve hırsızlık yaptığınız kaçak elektrik için ödediğim fatura farkını, size ve sizin gibi nankör ,kalleş yaratıklara haram ediyoruz. Daha açık nasıl yazalım size. Bundan sonrası pek sevdiğiniz Belediye başkanınızın söylediğidir.
    Cevapla
  • emre aksu 13 yıl önce Şikayet Et
    bu nasıl iş?. yazık günah. arkadaşlar doğunun heryerini gezdim. devlet yolları oyle bir yapmışki istanbulda yok öyle yol. elektrik parası ödemezler. bu akpnin yaptığı kul hakkına sebebiyettir. hakkımı helal etmiyorum. öbür dünyada devlete kurşun sıkanların, üzerinde islamın ve hz muhammedin sembolü olan ay ve yıldız bulunan bayrağımı yakanların, ecdadıma sövenlerin, kendi ırklarına fitne sokan deccale hizmet eden pkklıların iki yakasından elimi bırakmayacağım.
    Cevapla
  • namsohoca 13 yıl önce Şikayet Et
    niye kaçak ki?. adam bunu bir hak olarak görüyor.devlet baba bize bunu sunuyor diyor.cezai işlemde yapmıyor.nasılsa batıda oturanlar da çok zengin.hem insan babasının evinde yediği içtiği sorulur mu.ne ayıp
    Cevapla
  • pc-kopat 13 yıl önce Şikayet Et
    bu suçtur. başkasının gaspettiğini masumlardan tahsil etmek suçtur. akp bu olaylardan dolayı çok büyük tokat yiyecek
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle