OYAK'tan ortağı Eti'ye ağır suçlama var

OYAK, ortak şirketlerinden Eti'nin büyük ortağı Kanatlı ailesinin "kar kaçırdığını" iddia eden OYAK, soluğu yargıda aldı. Eti ile OYAK'ın birlikteliği, "kavgalı ortaklık" şekline dönüştü.

OYAK'tan ortağı Eti'ye ağır suçlama var
OYAK'tan ortağı Eti'ye ağır suçlama var
GİRİŞ 27.01.2009 12:12 GÜNCELLEME 27.01.2009 12:12
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış
Bisküvi sektörünün en büyük ikinci oyuncusu olan Eti, çeyrek asırlık ortağı tarafından mahkemeye verildi. OYAK, şirketlerin hakim ortağı Kanatlı ailesinin Eti’de kar aktarımı yaptığını düşünüyor. 

OYAK’ın yargı başvurusunda Eti’de nasıl kar kaydırdığına ilişkin bütün ayrıntılar yer alıyor.
1961 yılında Firuz Kanatlı tarafından kurulan Eti, yıllar içinde hızlı bir büyüme kaydetti. OYAK’ın atılım yaptığı 1980’li yıllarda Eti ile ortaklığı gündeme geldi. Askeri kantinlerde en çok satılan ürünün bisküvi olacağından hareket eden OYAK, 1982 yılında Kanatlı ailesi ile ortaklık yoluna gitti.

Eti’nin bisküvi ve kek üretimini yapan Tam Gıda’nın yüzde 29’unu OYAK aldı. Eti Pazarlama’nın ise yüzde 26’sı OYAK’a geçti.

Bu ortaklık iki tarafın da işine geldi. Kanatlı ailesi, bisküvi ve kraker ürünleri için en büyük pazar olan askeri kantinlerde tek satıcı olma özelliğini garanti altına almış oldu. OYAK ise zaten tüketim grafiği giderek yükselen bu ürün gruplarının üreticisi durumuna geldi.

Kanatlı ailesinin OYAK ile olan ilişkisi uzunca bir süre sorunsuz yürüdü. Eskişehir’deki tesislerde üretilen bisküvi ve kekler, Türkiye’nin en ücra köşelerindeki askeri kantinlerde tek marka olarak satıldı.

Ancak, Kanatlı ailesinin Eti içinde kurduğu yapı, şirketler bünyesinde elde edilen karın, grup içinde kalma sistemine dayanıyordu. Bu durum “küçük ortak” konumundaki OYAK’ı rahatsız etmeye başladı. İlk zamanlarda “zihni karıştıran” kuşkular şeklinde ortaya çıkan endişeler, zaman içerisinde OYAK tarafını harekete geçirmek zorunda bıraktı.

Masrafların dağıtımı konusunda ciddi kuşkulara kapılan OYAK tarafı, bu kuşkuları yönetim kurulu toplantılarında dile getirdi. Yönetim Kurulu Başkanı Firuzhan Kanatlı’nın yaptığı izahlar, OYAK tarafını ikna etmeye yetmedi. Eti’nin her türlü alımını yapan ve tamamı Kanatlı ailesine ait olan Sarp Taşımacılık’a yüzde 2-3 oranında komisyon ödenmesinde devam edilmesi, OYAK tarafını harekete geçirdi.

OYAK, Tam Gıda ve Eti Pazarlama’da Kanatlı ailesinin kar kaydırdığı gerekçesiyle 2004 yılında yargıya gitti.

1982’de ortak olan Kanatlı ailesi ve OYAK tarafı, şimdi kavgalı iki ortak konumunda.

Rotahaber
YORUMLAR 3
  • Abdullah Öz 16 yıl önce Şikayet Et
    Şirketleri-Holdingi olan ordumuz.... Söylemde vatan-millet...daha ötesini söylemek istemiyorum.Kol kırılır ama yen içinde kalmalı diye düşünüyorum.Tabi ki bir yere kadar.Bürokratik-Elitist-Oligarşik Diktacı yapı devam edecekse...o zaman kol-yen olayı,istismar ediliyor demektir.
    Cevapla
  • Akın YAMACYALI 16 yıl önce Şikayet Et
    türkiye bor madenleri işletmeciliği. inş bu kavga daha da buyur ve eti nin 1978 yılında demirel hükümeti taraından kanunla verilen bor madenleri işletmeciliğinin saklı kalan kısımları ve yıllarca yurt dışına düşük fiyata yurt içine yüksek fiyata bor satmanın ve bundan dolayı t.c kurulamayan bor şirketlerinin yani bor madenin de zengin bir ülkenin ama hiç bu madenden fabrikası olmayan bir ülke olamanın sebebleri ortaya cıkar butun kalbimle daha da bir birlerine düşüp sırlarını ortaya cıkarırmaları umuduyla...
    Cevapla
  • Mehmet Emin 16 yıl önce Şikayet Et
    İrtica bahane, kar şahane. TSK kantinlerinde irtica bahanesi ile bazı bisküvi ve çikolataların satılmasının yasak olduğu söylenir. İşte asıl neden, Eti Oyak iştiraki imiş.
    Cevapla