TCMB Başkanı Fatih Karahan açıkladı: Enflasyon tahmini belli oldu

Son dakika haberi: Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, "Enflasyonun 2026 yılının sonu için yüzde 28, 2027 yılında yüzde 15, 2028 yılında ise yüzde 9 olacağı tahmin edilmektedir" ifadesini kullandı.

GİRİŞ 13.08.2026 10:57 GÜNCELLEME 13.08.2026 11:34
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi... Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 2026 yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 28 olarak güncellediğini açıkladı. 2027 ve 2028 enflasyon tahmini ise yüzde 15 ve yüzde 9 ile değişmedi.

Karahan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

TCMB Başkanı Fatih Karahan, “Yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 28 olarak yukarı yönlü güncelledik. Enflasyonun 2027 yıl sonunda yüzde 15'e, 28 yıl sonunda ise yüzde 9'a geriledikten sonra orta vadede enflasyon hedefimiz olan yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz.

2026 yıl sonu tahmininde yapılan 2 puan güncellemede motorin, doğal gaz ve enerji dışı emtia fiyatlarındaki görünüm etkili oldu. Eşel mobil uygulamasına yönelik düzenlemelerin etkisini de tahminlerimize yansıttık.

Bunun yanı sıra gıda enflasyonu varsayımında yapılan yukarı yönlü güncelleme ile yönetilen, yönlendirilen fiyatlar da enflasyon tahminimizin yükselmesinde rol oynadı” ifadesini kullandı.

Karahan “Savaşın seyrine ilişkin belirsizlik ortamında sıkı ve ihtiyatlı duruşumuzu sürdürüyoruz. Haziran ayında ABD ile İran arasında varılan mutabakatın ardından jeopolitik risklerde geçici bir gerileme gözledik. İzleyen dönemde jeopolitik riskler, savaşın seyri ve taraflar arasında yeni bir anlaşma ihtimaline ilişkin haber akışı nedeniyle dalgalı bir görünüm sergiledi. Petrol fiyatları yüksek ve oynak seyrini sürdürüyor.” dedi.

"FİYAT İSTİKRARI İÇİN TÜM ARAÇLARI KULLANACAĞIZ"

Karahan "Sıkı duruşumuzu sürdürerek fiyat istikrarına ulaşmak için tüm araçlarımızı kullanmaya devam edeceğiz. Küresel büyümenin 2026 yılında ivme kaybetmesi bekleniyor. Küresel olarak daha sıkı para politikaları beklentisi yükseldi. Talep koşulları dezenflasyonist. Yılın kalan bölümünde talep koşullarının dezenflasyonist görünümün korunacağını düşünüyoruz." dedi.

"DEZENFLASYON YAVAŞLIYOR"

Dezenflasyonun yavaşladığına değinen Karahan "Son aylarda dezenflasyonun yavaşladığı bir süreçten geçtik. Yılın kalan bölümünde cari açık üzerinde yukarı yönlü riskler var. Üretimdeki iyileşmeye karşın, gıda enflasyonunda olumsuz ayrışma belirginleşti. Son dönemdeki şokların enflasyon üzerindeki etkisinin sınırılı kalmasında sıkı para politikasının etkisini gördük." açıklamasında bulundu.

"HİZMET SEKTÖRÜNDE DE DEZENFLASYON SÜRÜYOR"

Karahan "Son dönemdeki şokların enflasyon üzerindeki etkisinin sınırılı kalmasında sıkı para politikasının etkisini gördük. Arz şoklarına rağmen hizmet sektöründe dezanflasyon devam ediyor. Sıkı duruş korunmakta. Üst banttan fonla devam ediyor. Geçen yılın son çeyreğinde hızlanan kredi büyümesi bu yılın ikinci çeyreğinden itibaren belirgin şekilde yavaşladı. Mevduat ve ticari kredi faiz oranları, ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti ile uyumlu hareket ediyor." ifadesine yer verdi.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 20
  • BAYRAKLI 35 18 dakika önce Şikayet Et
    Başarılı olacağız inşallah.
    Cevapla
  • mişmiş 22 dakika önce Şikayet Et
    750 bin sosyal konut, hal yasası, her ile ve büyük ilçelere yem fabrikası, her ile ve büyük ilçelere lisanslı soğuk hava depoları, hızlı tren ile mal/yük taşımacılığı, stratejik hammadde üretimi/madenciliği, petrol/gaz/elektrik/nükleer enerji üretimi. Bunlar olmadan enflasyon düşmeyecek her geçen gün daha da artacak. Bunlar oldukça düşüşe geçecek.
    Cevapla
  • Asgari 33 dakika önce Şikayet Et
    Özel sektör zammı hedefe göre verilemez hiçbir zaman tutmuyor asgari ücretli eridi minimum%30 zam olmalı ocak ayında
    Cevapla
  • Yapacağınız işin 35 dakika önce Şikayet Et
    Merkez bankası önce faizleri düşürsün bankalar zenginleştikçe zenginleşiyor vatandaş fakirleştikçe fakirleşiyor
    Cevapla
  • Teşekkür 40 dakika önce Şikayet Et
    En düşük 2028..ona göre zam yaparsınız biz yük olan emeklilere....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle