Bakan Bayraktar: Terörsüz Türkiye süreciyle birlikte Gabar petrol üretimin adresi oldu

Son dakika haberi: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gabar'da petrol üretiminin günlük 83 bin 300 varile ulaşarak rekor kırdığını bildirdi.

GİRİŞ 06.08.2026 11:19 GÜNCELLEME 06.08.2026 16:46
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış
HABERİN ÖZETİ
ÖZETİ DİNLE
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gabar bölgesinin terörden arındırılmasının ardından petrol üretiminde önemli bir merkez haline geldiğini belirtti.
  • 2021'de gerçekleştirilen Cumhuriyet tarihinin en büyük petrol keşfi ile birlikte, Gabar'da toplam 50 milyon varilin üzerinde ham petrol üretildiği ifade edildi.
  • Bakan Bayraktar, Gabar'daki günlük petrol üretiminin 83 bin 300 varile ulaştığını ve yeni sondajlarla üretimin artırılacağını vurguladı.

Son dakika haberi... Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Şırnak Gabar’daki petrol üretim sahasına ilişkin, "Terörsüz Türkiye süreciyle birlikte Gabar üretimin, istihdamın ve umudun adresi oldu" dedi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, bir dönem adı terörle anılan Gabar, bölgenin terörden arındırılmasının ardından rotasını üretime çevirdi.

Bölgede tesis edilen güven ve huzur ortamı, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) bölgede rahatça sismik araştırmalar ve sondaj çalışmaları yapmasının önünü açtı.

EN BÜYÜK PETROL KEŞFİ

Bu çalışmaların bir sonucu olarak 2021'de Şırnak'ın Gabar bölgesinde, Cumhuriyet tarihinin en büyük petrol keşfi gerçekleştirildi. Üretime alınan kuyuya, şehit Astsubay Üstçavuş Esma Çevik'in adı verildi.

Türkiye Petrolleri, Cudi-Gabar bölgesinde 2021'de Şehit Esma Çevik ile başladığı üretimi, 2022'de Şehit Teğmen Akdeniz, 2023'te Şehit Aybüke Yalçın, 2024'te Mehmet İrfan Güler, Bulmuşlar ve Bülent Sadioğlu ile 2025'te Ağaçyurdu sahalarıyla büyüttü.

50 MİLYON VARİLİN ÜZERİNDE ÜRETİM

Üretimin her geçen gün arttığı Gabar'daki sahalar aracılığıyla 2021'den bugüne kadar toplam 50 milyon varilin üzerinde ham petrol üretildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Bayraktar, Gabar'da eskiden kan, gözyaşı ve umutsuzluk olduğunu belirtti.

TERÖRSÜZ TÜRKİYE

Terörsüz Türkiye süreciyle birlikte Gabar'ın, üretimin, istihdamın ve umudun adresi olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Terörsüz Türkiye'nin ülkemize neler katabileceğinin küçük bir kesitini Gabar'da gözler önüne serdik. Bunu tüm Türkiye'ye ve tüm bölgeye yaydığımızda, inşallah Türkiye'nin ve bütün bölgenin geleceği, insanlarımızın, milletimizin geleceği çok daha aydınlık olacak." ifadelerini kullandı.

ÜRETİMİ ARTIRACAĞIZ

Yeni sondajlarla ve keşiflerle üretimi artırmaya devam ettiklerinin altını çizen Bayraktar, "Terörsüz Türkiye sürecine ilişkin yasa teklifinin TBMM'de görüşüldüğü bugünlerde, bölgeden güzel haberler de gelmeye devam ediyor. Gabar'da gerçekleştirilen petrol üretimimiz günlük 83 bin 300 varile ulaşarak rekor kırdı. Durmaksızın çalışarak üretimi artıracağız ve vatandaşlarımızın geleceğine umut olmayı sürdüreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

 BAKAN BAYRAKTAR'DAN 'TERÖRSÜZ TÜRKİYE' MESAJI

Bakan Alparslan Bayraktar, 'Terörsüz Türkiye' hedefine ilişkin, "Bugün sınırlarımızda ve bölgemizde tesis edilen huzur iklimiyle birlikte kaynaklarımızı terörün maliyetine değil; üretime, yatırıma, istihdama, gençlerimizin geleceğine ve milletimizin refahına yönlendiriyoruz" dedi.

Bakan Bayraktar, sanal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Terörün ülkemize faturası yalnızca güvenlik harcamaları olmadı; engellenen yatırımlar, ertelenen kalkınma hedefleri ve heba edilen nice fırsatlar da bu ağır bedelin parçasıydı. Bugün ise sınırlarımızda ve bölgemizde tesis edilen huzur iklimiyle birlikte kaynaklarımızı terörün maliyetine değil; üretime, yatırıma, istihdama, gençlerimizin geleceğine ve milletimizin refahına yönlendiriyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın ifade ettiği gibi: 'Terörsüz Türkiye', yalnızca güvenliğin değil; milli dayanışma, kalkınma ve ortak geleceğimizin de teminatıdır. Bu hedefe tam anlamıyla ulaştığımızda, bu ağır ekonomik yükü geride bırakacak; 86 milyon olarak el ele, daha güçlü, daha müreffeh ve Türkiye Yüzyılı hedeflerine daha emin adımlarla ilerleyen bir Türkiye'yi inşa edeceğiz" dedi. 

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 16
  • Abdullah Aydın 16 dakika önce Şikayet Et
    Günlük bir milyon varil petrol,doğal gaz 60 milyar m etre küp geçen tüketimimiz var bunuda dolar olarak ödüyoruz ya katma değeri yüksek mal ureteceksiniz yada bunları çıkaracaksınız yoksa şimdiki gibi kıvranıp dururuz.
    Cevapla
  • vatandaş 29 dakika önce Şikayet Et
    Sevr antlaşmasında O bölgeyi kimin almak istediğine bakarsanız şimdiye kadar o petrolün neden çıkarılmadığını daha iyi anlarsınız.
    Cevapla
  • misafir 8 dakika önce Şikayet Et
    Sevr i kim imzalamıştı? Petrol falan yok, az güneyinde düzlüklerde ırakta çıkıyor petrol, sen dağın derinliğinden daha maliyetli çıkarıyorsun. Japonya da da petrol yok. Her şey petrol değil. Katma değer üretmeye mazeret yok, terörsüz Türkiyeymiş petrolün bahanesi de bu mu şimdi? Terörist silah bırakacaksa bırakaydı elini tutan mı oldu?
    Cevapla
  • Misafir 51 dakika önce Şikayet Et
    13-14 tane gabar lazım
    Cevapla
  • Misafir 55 dakika önce Şikayet Et
    Bu millette dolar aşkı bitmediği sürece petrolüde doğalgazıda pahalıya alırız
    Cevapla
  • M3hk 1 saat önce Şikayet Et
    100 bine razıyız hani.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle