MASAK, Türk uyruklu olmayan kişilerin kimlik tespiti uzaktan yapılabilecek
Hazine ve Maliye Bakanlığının yeni düzenlemesiyle, yabancı uyrukluların Türkiye'de uzaktan kimlik tespitiyle hesap açma işlemlerine sıkı güvenlik kuralları getirildi. Adres teyidi yapılmadan nakit çekim ve para transferi yapılamayacak.
- Türkiye'de uzaktan kimlik tespiti ile hesap açacak yabancı uyruklu kişiler için yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi. Adres teyidi yapılmadan para transferi ve nakit çekim yapılamayacak, kimlik doğrulama süreçleri ek güvenlik adımlarıyla gerçekleştirilecek.
- Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yayımladığı tebliğ, uzaktan kimlik tespiti yöntemlerine ilişkin usul ve esasları belirliyor. Yükümlü kuruluşlar, Türk uyruklu olmayan kişilerin kimliğini ICAO standardına uygun pasaportla doğrulayacak ve görüntülü görüşme ile süreci tamamlayacak.
Suç gelirleriyle mücadele kapsamında yükümlü kuruluşlar, Türk uyruklu olmayan gerçek kişilerin kimlik tespitini uzaktan gerçekleştirebilecek.
Mali suçlarla mücadele kapsamında yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle, Türkiye’de uzaktan kimlik tespitiyle hesap açacak yabancı uyruklu kişiler için sıkı kurallar getirildi.
Adres teyidi yapılmadan para transferi ve nakit çekim gerçekleştirilemeyecek, kimlik doğrulama süreçleri ise ek güvenlik adımlarıyla tamamlanacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığının Mali Suçları Araştırma Kurulu Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tebliğ, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında müşteri kimliğinin doğrulanması amacıyla kullanılacak uzaktan kimlik tespiti yöntemlerine ilişkin usul ve esasları düzenliyor.
Buna göre, yükümlü kuruluşlar, Türk uyruklu olmayan gerçek kişilerin uzaktan kimlik tespitini Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatının (ICAO) standardına uygun, yakın alan iletişimi özelliği olan pasaportla yapabilecek.
Uzaktan kimlik tespiti, pasaportla uzaktan kimlik tespiti konusunda özel olarak eğitim verilmiş personel tarafından görüntülü görüşme yoluyla gerçekleştirilecek.
Müşterinin bilgileri, pasaportun yongasında yer alan kimlik bilgilerinin pasaport üzerinde yer alan bilgilerle eşleştiği yakın alan iletişimi kullanılarak doğrulanacak. Bu doğrulamanın yapılamaması halinde uzaktan kimlik tespiti yoluyla iş ilişkisi tesis edilemeyecek.
Görüntülü görüşme sürecinde kişiyi ve kişi tarafından sunulan pasaport üzerindeki bilgileri gösteren görüntüler alınacak.
ADRES TEYİDİ YAPILMADAN PARA TRANSFERİ VE NAKİT ÇEKİM YAPILAMAYACAK
Uzaktan kimlik tespiti kapsamında alınan adres bilgisinin, yerleşim yeri belgesi, ilgili adına düzenlenmiş elektrik, su, doğalgaz gibi adres temelli abonelik gerektiren bir hizmete ilişkin olan ve işlem tarihinden önceki üç ay içinde düzenlenmiş fatura, herhangi bir kamu kurumu tarafından verilen belge veya ilgili ülkenin kamuya açık veri tabanları üzerinden risk bazlı yaklaşım çerçevesinde en geç üç ay içerisinde teyit edilmesi zorunlu olacak. Adres teyidi yapılmadan para transferi ve nakit çekim yapılamayacak.
Müşteri kabulü yapacak yükümlüler, risklerin tanımlanması, derecelendirilmesi, izlenmesi ve azaltılmasına yönelik gerekli tedbirleri alacak.
Yükümlüler, riskli olarak belirledikleri ülkelerin vatandaşlarını pasaportla uzaktan kimlik tespiti yöntemiyle müşteri olarak kabul edemeyecek.
Öte yandan, müşteri kabulüne başlanmasından itibaren bir ay içerisinde bu kapsamda alınan tedbirler, oluşturulan prosedür ve rehberler hakkında MASAK tarafına bildirim yapılacak.
Pasaportla kimlik tespiti yapılan kişinin Türk vatandaşlığını kazandığının veya Türkiye Cumhuriyeti kanunları uyarınca kendisine vergi mükellefiyeti tesis edildiğinin anlaşılması halinde kendisine tanımlanan kimlik kartının bir örneği veya vergi kimlik numarası elektronik ortamda alınarak müşteri bilgileriyle ilişkilendirilecek.
Kimlik bilgilerinin doğrulanması amacıyla, müşterinin kimlik bilgileriyle uyumlu yurt içinde veya dışında mukim bir banka hesabından ya da banka veya kredi kartından para transferi yapılması zorunlu olacak.
Müşteri tarafından açılan hesaba, sadece kişinin yurt dışında kendi adına açılmış banka hesaplarından para gönderimi gerçekleştirilirken, açılan bu hesaptan yurt dışına para çıkışı sadece söz konusu kişi adına açılmış banka hesaplarına yapılacak.
Müşteri kabul edilenlere ilişkin istatistiki bilgiler takvim yılı esas alınarak her üç aylık dönemin son ayında MASAK'a gönderilecek.
-
Misafir 2 ay önce Şikayet Etözellikle 1 gün gün arayla 50 bin üstü hesaba transferle gelen paraya direkt banka hesap bloke konulmalı. bu para nerden niçin geldiği IBAN sahibi tarafından ispatlanmalı. çünkü yurtdışı da yaşayan dolandırıcı genelde bu tür katır paravan hesapları kullanıyorlarBeğen
-
Misafir 2 ay önce Şikayet EtGeç bile kalındıBeğen Toplam 7 beğeni
-
Iyı 2 ay önce Şikayet EtTekno sa kırık televizyon yolladı iade almıyor 1 yıldır uğraşıyomBeğen Toplam 2 beğeni