Eklem ağrısı olan bundan yiyor: Hasadı başladı, kilosu 200 lira!
Aydın'da üretilen ve Türkiye'nin birçok iline gönderilen bamyada hasat dönemi başladı. Yıllık yaklaşık 3 bin ton üretimin yapıldığı ilçede üreticiler, devlet desteği ve bölgeye bir işleme fabrikası kurulmasını talep ediyor.
Koçarlı'nın Şahinciler Mahallesi'nde ailesiyle birlikte yaklaşık 20 yıldır bamya üretimi yapan Ömer Kan, hem üretim hem de pazarlama faaliyetlerini yürüttüklerini söyledi. Bamya üretiminin bölgede birçok aile için önemli bir gelir kaynağı olduğunu ifade eden Kan, ürünlerin başta İstanbul, Ankara ve Bursa olmak üzere Türkiye'nin farklı illerine gönderildiğini belirtti. Yaklaşık 12-13 yıldır aktif olarak sektörün içerisinde bulunduğunu kaydeden Kan, "Hem üretim yapıyoruz hem de ürünleri işleyip pazarlıyoruz. İstanbul, Ankara ve Bursa başta olmak üzere birçok şehre gönderiyoruz. Pazarcılar ve firmalar da ürünlerimizi alıyor. Bu bölgede yoğun bir bamya üretimi var ve aile işletmesi olarak yaklaşık 20 yıldır bu işi sürdürüyoruz" dedi.
Bamya fiyatlarının şu an üreticiyi kurtardığını ancak maliyetlerin yüksek olduğunu dile getiren Kan, "Şu an kilogram fiyatları 150 ile 200 lira arasında değişiyor. Bu rakamlar üreticiyi kurtarıyor ancak maliyetler de oldukça yüksek. Turfanda döneminin sona ermesiyle birlikte fiyatlar düşüyor" diye konuştu. Üretimin bölgede istihdama da katkı sağladığını vurgulayan Kan, hasat döneminde Aydın merkez, İncirliova ve Ovaeymir'den çok sayıda işçinin bölgede çalıştığını ifade etti.

DESTEKLENEN ÜRÜNLER ARASINA ALINMASINI TALEP EDİYORLAR
Bamyanın desteklenen ürünler arasına alınmasını isteyen Kan, "Yetkililerden devlet desteği bekliyoruz. Bamyanın da desteklenen ürünler arasına alınmasını istiyoruz. Bölgemizde yaklaşık 3 bin 500 dekarlık alanda üretim yapılıyor ve yıllık 3 bin ton civarında ürün elde ediliyor. Ayrıca bölgede bir işleme fabrikasının kurulması üreticiler açısından önemli katkı sağlayacaktır" dedi.
Bamyanın sağlık açısından da önemli faydalar sunduğunu belirten Kan, içerdiği kolajen sayesinde eklem sağlığını desteklediğini ve bağırsak tembelliğinin giderilmesine yardımcı olduğunu sözlerine ekledi.
-
Bayrak 56 dakika önce Şikayet EtKendi ülkemizde yetiştirdiğimz mahsul bu kadar pahalı olmamalı devletimiz elinden geldiği kadar destekte veriyor ama yine de olmuyor üreticimiz ve aracıların gözleri çok aç malesef...Beğen Toplam 2 beğeni
-
Bülent DUMAN 1 saat önce Şikayet Ethayırlı olsun inşallahBeğen Toplam 1 beğeni
-
Ersan Kara 2 saat önce Şikayet Etkaç kilo yaş bamya kuruyup 1 kg oluyor bilir misin Bozoklu Mustafa? Hiç bamya ekmişliğin, toplamışlığın var mıdır?...Beğen Toplam 3 beğeni
-
Misafir 3 saat önce Şikayet Etpazarda 400 lira kim alacak yiyecekBeğen Toplam 2 beğeni
-
Ayyildizim 40 dakika önce Şikayet EtHerkesin kapisinin onunde bahce vardi dogru diyosun...Beğen
-
Sadık Ceylan 2 saat önce Şikayet EtHERŞEY YENMEK ZORUNDA DEĞİL!!!... Oturup bahçede yetiştirirsiniz.Beğen
-
Bozoklu Mustafa 3 saat önce Şikayet Etkuru bamya altın sanki 3bin tl ayıpBeğen Toplam 2 beğeni