Para rotasını değiştiriyor! İşte borsada öne çıkacak sektörler ve kritik seviyeler…

ABD-İran anlaşması ve petrol fiyatlarındaki geri çekilme borsayı destekledi. Uzmanlar, yıl sonuna doğru 17.500 puan ihtimaline dikkat çekerek, yatırımcılara seçici olmalarını önerdi. İşte öne çıkacak sektörler ve kritik seviyeler...

GİRİŞ 19.06.2026 17:42 GÜNCELLEME 19.06.2026 18:10
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

ABD ile İran’ın anlaşması ve petrol fiyatlarında yaşanan düşüş, borsadaki yükselişe destek verdi.

Piyasalarda gözler bundan sonraki süreçte faiz, enflasyon ve küresel gelişmelerin etkisine çevrilecek. 

Tera Yatırım Araştırma Direktörü Mehmet Bilal Bircan ile İnfo Yatırım Yatırım Danışmanı Tunç Safa Altunsaray borsadaki mevcut görünümü, yıl sonu beklentilerini ve öne çıkabilecek sektörleri Haber7’ye değerlendirdi. 

Uzmanlar, yatırımcıların seçici hareket etmesi gerektiğini belirterek, savunma, yapay zeka, enerji, bankacılık ve havacılık sektörlerinin dikkatle izlenmesi gerektiğini belirtti.

ÖNE ÇIKAN SEKTÖRLER: SAVUNMA, YAPAY ZEKA….

Tera Yatırım Araştırma Direktörü Mehmet Bilal Bircan, 2026’nın ikinci yarısında Borsa İstanbul’da sektör ayrışmasının devam edeceğine işaret etti.

Yüksek faiz ortamı, dezenflasyon süreci ve küresel büyüme görünümünün piyasadaki ana belirleyiciler olmaya devam edeceğini belirten Bircan, savunma sanayinin artan ihracat, güçlü sipariş birikimi ve jeopolitik gelişmelerle öne çıkabileceğine işaret etti.

Elektrik altyapısı ve enerji ekipmanları tarafında ise yapay zeka, veri merkezleri ve yenilenebilir enerji yatırımlarının güçlü talep oluşturmayı sürdürdüğünü söyleyen Bircan, “Yüksek faiz ortamında defansif özellik taşıyan gıda perakendesi ve telekom sektörleri görece dirençli kalabilirken, turizm ve yolcu talebinin güçlü seyretmesi halinde havacılık sektörü de pozitif ayrışabilir. Bankacılık tarafında ise olası faiz indirim süreci önemli bir katalizör olmaya devam ediyor” dedi. 

Mehmet Bilal Bircan

“BİLANÇOSU SAĞLAM ŞİRKETLER ÖDÜLLENDİRMEYE DEVAM EDECEK”

Bircan, 2026’nın ikinci yarısında yüksek faiz ortamı nedeniyle iç tüketime görece daha duyarlı sektörlerde baskının sürebileceğine dikkat çekerek, özellikle beyaz eşya, dayanıklı tüketim, mobilya ve otomotiv gibi alanlarda zayıf kredi büyümesi ve finansmana erişim koşullarının talebi sınırlayabileceğini söyledi.

Bircan, benzer şekilde faizlerin yüksek seyretmesi, konut talebi üzerinde baskı oluşturarak, inşaat ve GYO sektörünü de zorlayabileceğini; ancak burada şirket bazlı ayrışmaların daha belirgin olabileceğini kaydetti.

Mehmet Bircan, genel görünümde piyasanın, büyümeyi sürdürebilen, döviz geliri yaratan, ihracat ağı güçlü, yapısal büyüme hikayesine sahip ve sağlam bilanço taşıyan şirketleri ödüllendirmeye devam edeceği öngörüsünde bulundu.

YATIRIMCI PORTFÖYÜNÜ NASIL OLUŞTURMALI?

Bircan, 2026’nın ikinci yarısında Borsa İstanbul’da yüksek faiz ortamı, dezenflasyon süreci ve küresel büyüme görünümünün belirleyici olmaya devam edeceğini söyledi.

Yatırımcıların sektör bazlı değil şirket bazlı ve daha seçici bir yaklaşım benimsemesi gerekebileceğini aktaran Bircan, şu önerilerde bulundu:

  • “Bu dönemde iç talebe duyarlı beyaz eşya, dayanıklı tüketim, mobilya, otomotiv, inşaat ve GYO gibi sektörlerde zayıf kredi büyümesi ve yüksek finansman maliyetleri nedeniyle baskı sürmesi beklenebilir.

  • Ancak bu alanlarda tamamen uzak durmak yerine daha çok döngüsel ve zamanlamaya bağlı fırsat olarak yaklaşmak daha doğru olur.

  • Buna karşılık savunma sanayi, artan ihracat, güçlü sipariş birikimi ve jeopolitik destekleyici faktörler sayesinde öne çıkarken, elektrik altyapısı ve enerji ekipmanları tarafı yapay zeka, veri merkezleri ve yenilenebilir enerji yatırımlarının etkisiyle güçlü talep görmeye devam edebilir.

  • Telekom ve gıda perakendesi gibi defansif sektörler nakit akışı istikrarı sayesinde görece dayanıklılık sağlarken, turizm ve havacılık ise talep güçlü kaldığı sürece pozitif ayrışma potansiyeli taşıyabilir.

  • Bankacılık tarafında ise olası faiz indirim döngüsü önemli bir katalizör olmaya devam edebilir.

  • Bu genel çerçevede yatırımcının portföyünü “defansif kalite + seçici büyüme + sınırlı döngüsel opsiyon” şeklinde kurması, yani yaklaşık olarak güçlü nakit akışı üreten büyük ve ihracatçı şirketler ile savunma ve enerji gibi yapısal büyüme temalarını çekirdeğe koyup, bankalar ve turizm gibi faiz ve talep döngüsüne bağlı alanları ise daha taktik ağırlıklarla değerlendirmesi, riskleri kontrol ederken getiri potansiyelini korumak açısından daha rasyonel bir yaklaşım olacaktır.”

"BORSADA YÜKSELİŞİN ARKASINDA BARIŞ BEKLENTİSİ VAR"

İnfo Yatırım Yatırım Danışmanı Tunç Safa Altunsaray, BIST 100 endeksindeki yükseliş hareketinin ABD-İran hattından gelen olumlu haber akışıyla başladığını söyledi.

Endeksin uzun süredir 13.600-14.200 puan aralığında bir taban ve denge bölgesi oluşturduğunu belirten Altunsaray, ABD-İran arasında barışa yönelik haberlerin gelmesiyle birlikte bu bölgenin aşılmasının piyasaya yeni bir momentum kazandırdığını ifade etti.

Tunç Safa Altunsaray

"PETROLDEKİ GERİ ÇEKİLME BORSAYI DESTEKLEDİ"

Savaşın başladığı dönemde yükselen petrol fiyatlarının enerji maliyetlerini artırdığını ve hem yurt içinde hem de küresel ölçekte enflasyon üzerinde baskı oluşturduğunu kaydeden Altunsaray, barış beklentilerinin güçlenmesiyle birlikte petrol fiyatlarında yaşanan geri çekilmenin ise piyasalar tarafından olumlu karşılandığını belirtti.

Petrol fiyatlarındaki düşüşün dezenflasyonist etki yaratabileceğini vurgulayan Altunsaray, savaş sürecinden olumsuz etkilenen şirket hisselerinde bu nedenle güçlü yükselişler görüldüğünü söyledi.

“YÜKSELİŞ TRENDİNİN DEVAMI İÇİN MEVCUT BEKLENTİLER BOZULMAMALI”

Yükseliş trendinin devamı açısından mevcut beklentilerin bozulmamasının kritik önemde olduğunu ifade eden Altunsaray, önümüzdeki dönemde enflasyon verilerinde gerilemenin sürmesi halinde özellikle bankacılık ve holding hisselerinin öne çıkabileceğini dile getirdi.

ABD ile İran arasında nihai bir anlaşmanın sağlanması durumunda ulaştırma sektöründe de beklenti alımlarının görülebileceğini belirten Altunsaray, bu gelişmelerin Borsa İstanbul'a destek vermeyi sürdürebileceğini kaydetti.

"14.200 VE 13.250 SEVİYELERİ TAKİP EDİLİYOR"

Endekste haber akışının olumsuz yönde değişmemesi halinde 14.200 puan seviyesinin alım fırsatı olarak değerlendirilebileceğini ifade eden Altunsaray, daha olumsuz bir senaryoda ise 13.250 puanın önemli bir destek ve alım bölgesi olarak öne çıktığını söyledi.

"YIL SONUNDA 17.500 PUAN GÜNDEME GELEBİLİR"

Olumlu beklentilerin korunması halinde yıl sonuna doğru 17.500 puan seviyelerinin konuşulabileceğini belirten Altunsaray, ancak bu senaryonun bazı temel koşullara bağlı olduğunu vurguladı.

Dezenflasyon sürecinin yeniden hız kazanması, Türkiye'nin risk primini gösteren CDS'lerin gerilemesi, rezervlerde artış yaşanması ve Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine yeniden başlamasının kritik önem taşıdığını ifade eden Altunsaray, bu unsurlardan herhangi birinin gerçekleşmemesi durumunda yıl sonunun daha düşük seviyelerde tamamlanabileceği uyarısında bulundu.

 

KAYNAK: HABER7
Mesude Demirhan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Mesude Demirhan

Editör Hakkında

Çankırı’da doğdu. 2015 yılında lisans eğitiminin hemen ardından aynı yıl kariyer hayatına ekonomi muhabiri olarak başladı. Çeşitli ulusal medya kuruluşlarında ekonomi alanında sayısız özel haber ve röportajlar yaptı. 2026'dan beri ekonominin nabzını tutan ve ses getiren çalışmalarını Haber7’de sürdürüyor. ‎
YORUMLAR 2
  • Sazan avı 26 dakika önce Şikayet Et
    5 tana sömürge devleti, karapara mafyaları spekületif kaoslar ve sahte cennetler satarak sazanları avlıyor, Gümüş, altın, arsa, aselsan dışında hiç bir şirkete ve laf kalabalığına inanmayın
    Cevapla
  • Misafir 39 dakika önce Şikayet Et
    borsa apayrı bir dünya. yukarıda yazılanlardan tamamen bağımsız
    Cevapla