Bakan Şimşek: milli gelir, yıllıklandırılmış olarak 1,6 trilyon doları aştı!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Ekonomimiz, karşı karşıya kaldığı çoklu şoklara rağmen büyümesini 23 çeyrektir kesintisiz sürdürdü. Milli gelir, yıllıklandırılmış olarak 1,6 trilyon doları aştı."dedi.

Bakan Şimşek: milli gelir, yıllıklandırılmış olarak 1,6 trilyon doları aştı!
Bakan Şimşek: milli gelir, yıllıklandırılmış olarak 1,6 trilyon doları aştı!
GİRİŞ 01.06.2026 12:15 GÜNCELLEME 01.06.2026 12:22
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2026 yılının ilk çeyreğine ilişkin büyüme verilerini değerlendirdi. Türkiye ekonomisinin küresel belirsizlikler ve bölgesel gelişmelere rağmen büyümesini sürdürdüğünü belirten Şimşek, ekonominin son 23 çeyrektir kesintisiz büyüdüğünü vurguladı.

Şimşek, yıllıklandırılmış milli gelirin ilk kez 1,6 trilyon doların üzerine çıktığını ifade etti.

İLK ÇEYREKTE YÜZDE 2,5'LİK BÜYÜME

Bakan Şimşek, Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 2,5, çeyreklik bazda ise yüzde 0,1 büyüdüğünü belirtti.

Küresel ekonomideki belirsizliklerin ve yakın coğrafyada yaşanan gelişmelerin ekonomik faaliyetler üzerinde etkili olduğunu kaydeden Şimşek, buna rağmen büyüme performansının korunduğunu söyledi.


  •  

TARIM SEKTÖRÜNDEN BÜYÜMEYE DESTEK BEKLENİYOR

İlk çeyrekte sanayi sektörünün küresel koşullar ve takvim etkisi nedeniyle daraldığını belirten Şimşek, tarım sektöründe ise dikkat çekici bir toparlanma yaşandığını ifade etti.

Geçen yıl don ve kuraklık nedeniyle önemli kayıplar yaşayan tarım sektörünün ilk çeyrekte yıllık yüzde 4,6 büyüdüğünü hatırlatan Şimşek, sektörün 2026 yılı genelinde ekonomik büyümeye katkı sağlamasının beklendiğini kaydetti.

DIŞ TALEP BÜYÜMEYİ SINIRLADI

Küresel ekonomideki zayıf görünüm ve Türkiye'nin ticaret ortaklarındaki talep koşullarının büyümeyi sınırlayan unsurlar arasında yer aldığını belirten Şimşek, net dış talebin ilk çeyrekte ekonomik büyüme üzerinde baskı oluşturduğunu söyledi.

Aynı dönemde tüketimin yıllık yüzde 4,8, yatırımların ise yüzde 3 arttığını ifade etti.

CARİ AÇIKTA ENERJİ FİYATLARININ ETKİSİ

Şimşek, küresel talep görünümü ve emtia fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle ilk çeyrekte yıllık cari açığın 39,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini bildirdi.

Cari açığın milli gelire oranının yüzde 2,4 olduğunu belirten Şimşek, enerji maliyetlerindeki artışın dezenflasyon sürecinde geçici bir yavaşlamaya yol açabileceğini ancak enflasyonla mücadelede kararlı duruşun sürdüğünü vurguladı.

BÜTÇEDE DİSİPLİN MESAJI

Yakın coğrafyada yaşanan savaşın kısa vadeli etkilerinin hissedildiğini belirten Şimşek, bu etkileri sınırlandırmak ve reel sektörü desteklemek amacıyla gerekli adımların atıldığını ifade etti.

Bütçe disiplininin korunduğunu vurgulayan Şimşek, yılın ilk dört ayında faiz dışı bütçe dengesinin geçen yılın aynı dönemine göre 536 milyar lira iyileşerek 375 milyar lira fazla verdiğini açıkladı.

TÜRKİYE İÇİN YENİ FIRSATLAR VURGUSU

Küresel üretim ve ticaret yapısındaki dönüşümün Türkiye açısından önemli fırsatlar sunduğunu belirten Şimşek, ülkenin stratejik konumu ile güçlü üretim ve ihracat altyapısının öne çıktığını ifade etti.

Bu fırsatları değerlendirmek amacıyla Türkiye'yi üretim üssü ve uluslararası şirketler için bölgesel merkez haline getirecek düzenlemeler üzerinde çalışıldığını kaydetti.

"SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME VE REFAH ARTIŞI HEDEFİMİZ"

Şimşek, makroekonomik istikrarı güçlendirmeye yönelik politikaların sürdürüleceğini belirterek, yüksek katma değerli üretim ve ihracat odaklı büyüme modeliyle kalıcı refah artışının hedeflendiğini ifade etti.

Ekonomik dayanıklılığı artıracak ve sürdürülebilir yüksek büyümeyi destekleyecek adımların uygulanmaya devam edeceğini söyledi.

Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR 2
  • namık 40 dakika önce Şikayet Et
    bu verilerin mutlaka vatandaşın cebinede yansıtılması lazım ki vatandaş rahat etsin özelliklede emekliler ve de asgari üçretli ler bunlar biraz olsun refaha kavuşursa inandırıcı olur.
    Cevapla
  • Osman 1 saat önce Şikayet Et
    Şu belediyelere de bir düzen getirseniz, emlak vergilerini %500 e kadar artırdılar, yolsuzlukların ardı arkası kesilmiyor.
    Cevapla