Kurban Bayramı öncesi otobüs biletleri tükendi

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Birol Özcan, Kurban Bayramı öncesi otobüs biletlerindeki son durumu açıkladı. Ana seferlerin tamamen dolduğunu belirten Özcan, ek seferlerin başladığını müjdeledi.

GİRİŞ 16.05.2026 14:17 GÜNCELLEME 16.05.2026 15:26
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış
HABERİN ÖZETİ
ÖZETİ DİNLE
  • Kurban Bayramı'na 11 gün kala otobüs seferleri doldu, ek seferler satışa sunuldu.
  • TOFED Genel Başkanı Birol Özcan, bayram tatilinin 9 güne çıkmasının sektörde önemli bir hareketlilik yarattığını belirtti.
  • Özcan, bilet fiyatlarındaki artışın bayramla ilgili olmadığını, belirlenen fiyat tarifesinin Ulaştırma Bakanlığı tarafından düzenlendiğini ifade etti.

Kurban Bayramı'na 11 gün kaldı.

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Birol Özcan, Kurban Bayramı için ana sefer listesinin dolduğunu, ek seferlerin satışına başladıklarını söyledi.

Özcan, bayram tatilinin 9 güne çıkmasının sektör açısından önemli bir hareketlilik oluşturduğunu belirtti.

RAMAZAN BAYRAMI'NDA BEKLENEN HAREKETLİLİK OLMADI

Ramazan Bayramı’nda uzun tatil olmasına rağmen okulların açık olması nedeniyle seyahat yoğunluğunun beklenen seviyeye ulaşmadığını aktaran Özcan, "Bu Kurban Bayramı'nda bütün listelerimiz dolu, ek seferlerin satışına başladık. Ulaştırma Bakanlığına teşekkür ediyorum. 15 Mayıs ile 2 Haziran arası bize ek sefer müsaadesi verdi." dedi.

Özcan, geçen bayramda sefer sayılarının bin 200 ile bin 300 seviyelerini bulamadığını kaydeden Özcan, "Bu bayramda bin 800 seviyelerini bulma umudu içindeyiz. Bu bayram sektöre nefes aldıracak. Yaz sezonu geliyor. Bu yaz sezonundan dolayı da işler açılacak. Çünkü millet kış boyunca kapalı evlerde kaldığı için artık sıkıldı. Memleketlerine, köylerine ve tatillerine gidecekler." ifadelerini kullandı.

"ZAMMIN BAYRAM İLE İLGİSİ YOK"

Bayram öncesi bilet fiyatlarına zam yapıldığı yönündeki iddiaların vatandaşlar tarafından yanlış anlaşıldığını belirten Özcan, şöyle devam etti:

"Diyelim ki İstanbul-Ankara hattına bin lira fiyat alındıysa, firma bunun yüzde 30 aşağısına bilet kesebilir ama üstüne çıkamaz. Yolcu yoğunluğu az olduğunda 700 liraya satılan bilet, yoğunluk olunca 800-900 liraya çıkınca vatandaş zam yapıldı sanıyor. Halbuki ana fiyat zaten 1000 lira. Eğer firma belirlenen fiyatın üstüne çıkarsa Ulaştırma Bakanlığı ciddi ceza yazar. Bu bayramda da günü dolan firmalar Ulaştırma Bakanlığı'na müracaat edip fiyat teklifi aldı. Ulaştırma Bakanı'na da teşekkür ediyoruz. Yüzde 30 zam verdi. Bin liraya giden Ankara yolcusu bundan sonra bin 300 liraya gidecek. Bu yüzde 30'luk artış 3 ayda bir alınan fiyat tarifesidir, bayramla ilgisi yoktur."

Özcan, korsan taşımacılık konusunda da vatandaşları uyararak, yolcuların otogarlardaki belgeli firmalardan bilet alması gerektiğini söyledi.

Bazı kişilerin kahvehane veya farklı noktalardan korsan taşımacılık yaptığına dikkati çeken Özcan, "Tek şoförle gidiyorlar, minibüslerle taşımacılık yapıyorlar. Kazaların önemli kısmı bunlardan kaynaklanıyor." diye konuştu.

Emniyet ve jandarma ekiplerinin denetimleri artırmasını istediklerini dile getiren Özcan, trafik kontrollerinde şoförlerin SRC belgeleri ile taşıma evraklarının incelenmesinin yanı sıra "T1 belgeli" otobüslerin belirlenen güzergah dışına çıkmamasının takip edilmesi gerektiğini kaydetti.

Çevrim içi bilet satış platformlarının yüksek komisyon oranlarının da sektörü zorladığına işaret eden Özcan, geçmişte yazıhanelerin yüzde 20 komisyonla kira, personel ve işletme giderlerini karşılayabildiğini anlattı.

BÜYÜK OTOGAR İHTİYACI

Anadolu Yakası’nda büyük bir otogar ihtiyacı bulunduğunun altını çizen Özcan, Esenler'deki Büyük İstanbul Otogarı'nda servis sisteminin yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nden servislerin kaldırılması yönünde taleplerini ilettiklerini aktaran Özcan, raylı sistemin bulunduğu bölgede ortak toplu taşıma modeline geçilmesini önerdiklerini anlattı.

Havalimanlarındaki "HAVAİST" benzeri bir sistem önerdiklerini kaydeden Özcan, yolcuların ilçelerdeki toplama merkezlerinden taşınabileceğini ancak tüm firmaların ortak karar almaması nedeniyle sistemin uygulanamadığını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 8
  • Hakan er 3 hafta önce Şikayet Et
    Bilet fiyatları nasıl
    Cevapla
  • Serkan 3 hafta önce Şikayet Et
    Ya biz Elhamdürillah Müslüman ülkeyiz üçkagıt nedir bilmeyiz. Ayrıca kurban eti kıyma çekilir yakında okuruz onuda.
    Cevapla
  • Misafir 3 hafta önce Şikayet Et
    nasıl zam yok Allah aşkına. otobüs bileti 2 katına çıkarılmış ve boş olan koltuk doluymuş gibi pasif edilmiş doluymuş gibi zamlı satmaları için. Ayrıca uçak biletleri çok çok zam yapılıyor bayramlarda. bunlar hiç mi denetlenmiyor ya.
    Cevapla
  • Eko 3 hafta önce Şikayet Et
    Aynı marketler gibi ,fiyatı yukarı çıkar önce ,,sonra biraz aşağı ,indrimlii satıyoruz. Madem indrimli satabiliyorsun niye yüksek fiyata çıkarıyorsunuz bayramlarda,bayram geçsin en az yüzde 20 aşağıda bilet fiyatı,ayrıca çoğu firma denetleme olmadığı i icin 12 yaş altına indirim yapmadan normal yatiskin bileti kesiyor,,kanunen yasak bu..ama kim dinliyor..
    Cevapla
  • misafir 3 hafta önce Şikayet Et
    Tren hatları geliştirilip otobüs ile şehirlerarası seyahate yasaklanmalı
    Cevapla
  • Lazoğlu 3 hafta önce Şikayet Et
    Tren daha pahalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle