Piyasaların yeni "altın"ı oldu: Fiyatları 3 ayın zirvesini gördü!

Küresel maden sahalarında yaşanan aksaklıklar ve artan arz endişeleri, bakır fiyatlarını Londra ve Şanghay borsalarında ton başına 14 bin doların üzerine çıkararak son üç ayın en yüksek seviyesine taşıdı.

Piyasaların yeni "altın"ı oldu: Fiyatları 3 ayın zirvesini gördü!
Piyasaların yeni "altın"ı oldu: Fiyatları 3 ayın zirvesini gördü!
GİRİŞ 13.05.2026 11:09 GÜNCELLEME 13.05.2026 11:21

Küresel maden sahalarındaki aksaklıklar ve arz endişeleri, bakır fiyatlarını ton başına 14 bin doların üzerine taşıyarak son 3 ayın zirvesine çıkardı. LME ve SHFE piyasalarında son üç ayın en yüksek seviyeleri görüldü. Fed beklentileri izleniyor.

"SON ÜÇ AYIN EN YÜKSEK SEVİYESİNE ÇIKTI"

Bakır fiyatları, küresel arz kısıtlarına yönelik endişelerin etkisiyle son üç ayın en yüksek seviyesine çıktı. Londra Metal Borsası'ndaki (LME) gösterge üç aylık bakır, şu sıralarda ton başına 14 bin 130 dolar 50 cente ulaştı. 

Bu artış, Orta Doğu’daki belirsizliklerin petrol fiyatlarını yüksek tutmasına ve ABD enflasyon verilerinin yakın vadeli faiz indirimi umutlarını zayıflatmasına rağmen gerçekleşti.
Şanghay Vadeli İşlemler Borsası (SHFE) bünyesindeki en aktif bakır kontratı, ton başına 108 bin 490 yuana (15 bin 974 dolar 38 cent) ulaşarak yüzde 1 virgül 65 oranında değer kazandı. Galaxy Futures analistleri, bakırın 13 bin 500 dolar seviyesindeki teknik direnci aşmasının ardından piyasadaki pozitif algının alımları hızlandırdığını bildirdi. 

Piyasaların yeni 'altın'ı oldu: Fiyatları 3 ayın zirvesini gördü!

LOJİSTİK RİSKLER VE ARZ YÖNLÜ AKSAKLIKLAR

Freeport-McMoRan, Endonezya'daki Grasberg madeninde yürütülen iyileştirme çalışmalarının 2027 yılı sonunda tamamlanacağını teyit etmişti. 

Peru tarafında ise devlet kurumu Petroperu’nun yakıt tedariki için 2 milyar dolarlık kredi talebinde bulunması, madencilik operasyonları için lojistik riskleri gündeme getirdi. Arz yönlü bu aksaklıklar, yatırımcıların emtia piyasasındaki alım iştahını canlı tutarak fiyatları yukarı yönlü tetiklemeye devam ediyordu.

Piyasaların yeni 'altın'ı oldu: Fiyatları 3 ayın zirvesini gördü!

"GÜÇLÜ DOLARIN BASKISINA RAĞMEN"

Yüksek enflasyon verileri Federal Rezerv tarafından bu yıl yapılması beklenen faiz indirimlerini piyasa fiyatlamalarından büyük oranda çıkardı. LME bünyesindeki diğer metallerden alüminyum yüzde 0.63, çinko yüzde 0 .25 ve kalay yüzde 1 .02 oranında artış sergiliyor.
Sıkılaşan arz koşulları ve teknik alımların yarattığı ivme, yüksek enflasyon ile güçlü doların baskısına rağmen bakır fiyatlarını yukarı yönde desteklemeye devam ediyor.

KAYNAK: DÜNYA
Ahmet Tevfik Yavuz Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Ahmet Tevfik Yavuz

Editör Hakkında

22 Nisan 1986’da Karabük’te doğdu. İlköğretim ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladı. Anadolu Üniversitesi iktisat Fakültesi’nde Kamu Yönetimi okudu. Gazetecilik mesleğine 2021 yılında başladı. Çalışma hayatına Haber7.com bünyesindeki Gezelim.com seyahat sitesinde devam etmektedir.