ABD ekonomisi sarsıldı! 85 yıl sonra bir ilk! 31 trilyon dolar şoku!

ABD ekonomisi İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra bir ilki yaşadı. ABD'nin ulusal borcu gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYH) yüzde 100'ünü aştı.

GİRİŞ 01.05.2026 08:25 GÜNCELLEME 01.05.2026 08:30
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

ABD'nin ulusal borcu ekonominin büyüklüğünü aştı. ABD'nin ulusal borcu gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYH) yüzde 100'ünü geçti.

Sorumlu Federal Bütçe Komitesi'nden (CRFB) yapılan açıklamada, Ekonomik Analiz Bürosu'nun yeni verilerine göre, 31 Mart itibarıyla ABD'de kamu elindeki borcun 31,27 trilyon dolar olduğu, son 12 aylık döneme ait nominal GSYH'nin de 31,22 trilyon dolar olarak tahmin edildiği belirtildi.

Açıklamada, mart ayı sonunda ülkenin ulusal borcunun GSYH'sinin yüzde 100,2'sine ulaştığı kaydedildi.

CRFB Başkanı Maya MacGuineas, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Ulusal borç artık ABD ekonomisinden daha büyük ve tarihsel ortalamanın yaklaşık iki katı. Son yıllarda mali gidişata dair pek çok uyarı yapıldı ancak bu gelişme özellikle güçlü bir alarm niteliğinde. Asıl soru, Washington'daki liderlerin bunu dikkate alıp almayacağıdır." ifadelerini kullandı.

Borcun GSYH'nin yüzde 100'ünü aşmasının ardından, İkinci Dünya Savaşı sonrasında görülen yüzde 106'lık rekor seviyenin de yakında aşılabileceğini belirten MacGuineas, bu kez borçlanmanın küresel bir savaş gibi olağanüstü bir durumdan değil, iki partinin de zor mali kararları ertelemesinden kaynaklandığını savundu.

 "ARTAN BORÇ EKONOMİK REFAHI OLUMSUZ ETKİLİYOR"

MacGuineas, artan borcun ekonomik refahı ve gelecek nesilleri olumsuz etkilediğini vurgulayarak, yüksek borcun gelir artışını yavaşlattığını, faiz oranlarını yükselttiğini ve enflasyonist baskıları artırdığını kaydetti.

Çözüm için borç artışının durdurulması gerektiğine işaret eden MacGuineas, yeni harcamaların veya vergi indirimlerinin daha güçlü mali kurallarla dengelenmesini önerdi.

MacGuineas, "Borcu istikrara kavuşturmak ve ekonomideki payını azaltmak için çok daha ileri gitmemiz gerekecek, yaklaşık 10 trilyon dolarlık bir bütçe açığı azaltımına ihtiyacımız var." değerlendirmesinde bulundu.

FİTCH, ABD'NİN BORCUNUN KREDİ NOTU RİSKLERİ KONUSUNDA UYARDI

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'ten yapılan açıklamada da ABD'nin genişleyen bütçe açıkları ve yükselen borç seviyesinin ülkenin kredi notu açısından temel bir zorluk oluşturduğunu belirtti.

Kredi derecelendirme kuruluşu, yapısal olarak yüksek seyreden bütçe açıklarının ABD'nin borç yükünü diğer "AA" kredi notu kategorisindeki ülkelerin oldukça üzerine taşımaya devam edeceğini kaydetti.

ABD'de mali görünümün geçen yıl kabul edilen vergi indirimi yasası nedeniyle 2026'da daha da bozulacağına işaret edilen açıklamada, ancak gümrük tarifelerinden elde edilen gelirlerin bu etkinin yaklaşık yarısını dengelemesinin beklendiği bildirildi.

ABD'nin hükümet içi yükümlülükler dahil toplam brüt borcu ise yaklaşık 39 trilyon dolar seviyesinde bulunuyor.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel / Siyaset Sorumlu Editör
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci  .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 36
  • Gurbetten 1 ay önce Şikayet Et
    Elinde dolar olanlar! Her an güme gidebilirsiniz. Benden söylemesi...
    Cevapla
  • Petro dolar 1 ay önce Şikayet Et
    O yüzden Trump İran’a çöküyorya amaç petrolden pay almak çünkü İran’ın petrolü ince temiz venezuella petrolü kalın pis ikisini birleştirince dünyanın en iyi verimli pahalı kullanışlı petrölü oluşuyor. Bu yüzden Trump saldırıyor. Artık kaç barrel istiyorsa anlaşamadılar muhtemelende bu trafiği damadı üstlenecek bu iki ülkeden yıllarc alınan ganimet petrolde Amerikayı kurtaracak trilyonlar
    Cevapla
  • Taner 1 ay önce Şikayet Et
    Notumu dusurecek?
    Cevapla
  • misafir 1 ay önce Şikayet Et
    adam venezulla petrolüne el koydu , iranı kapattı dünyayı kendine mahkum etti , borcu olsa ne olacak , artık 500 trilyon dolarlık 10 katı artı petrol rezervi var , dünyada mal mal izlesin adam işi biliyor ...
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Helal olsun İran'a
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle