ABD, Avrupa'yı uçuruma sürüklüyor! "Abluka" tehdidi fiyatları yükseltti

Avrupa'da doğalgaz fiyatları, ABD'nin Hürmüz Boğazı'ndan geçen ve İran limanlarına giden tüm gemileri abluka altına alacağına dair açıklamasının ardından yükselişe geçti.

GİRİŞ 13.04.2026 12:32 GÜNCELLEME 13.04.2026 14:01
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Asya piyasalarındaki işlem saatlerinde gösterge vadeli işlemler yüzde 18'e kadar yükseldi, ancak Avrupa piyasa katılımcılarının devreye girmesiyle kazanımların bir kısmı geri verildi. Vadeli işlemler için işlem günü pazartesi günü 10 saatten 21 saate uzatıldı.

ABD ve İran, hafta sonu Pakistan'da yapılan uzun barış görüşmelerinin ardından anlaşmaya varamadı. Bu durum, dünyanın sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) arzının yaklaşık yüzde 20'sini tıkayan altı haftalık savaşa kalıcı bir çözüm bulunup bulunamayacağı konusunda şüpheleri artırdı.

Avrupa'da gaz fiyatları son 1 yılın zirvesinde

BU DURUM YÜKSEK FİYATLARA İŞARET EDİYOR

Global Risk Management'ın baş analisti Arne Lohmann Rasmussen, "ABD'nin Hürmüz Boğazı'ndan İran trafiğine uyguladığı abluka, İran'ın kendi ablukasını daha da sıkı bir şekilde uygulamasına yol açacak ve bu da küresel piyasada Basra Körfezi'nden gelen LNG'nin giderek daha fazla eksikliğine neden olacaktır. Bu durum Asya ve Avrupa arasındaki rekabeti yoğunlaştırıyor ve bugün daha yüksek fiyatlara işaret ediyor" dedi.

Barış görüşmelerinin başarısızlığı, doğalgaz piyasasında yeni bir dalgalanmaya yol açma ve küresel arzı sıkılaştırma tehdidi oluşturuyor. Orta Doğu'dan gelen doğalgazın çoğu normalde Asya'ya giderken, Hürmüz Boğazı'ndaki sürekli aksamalar, Avrupa'nın önümüzdeki kış öncesinde stoklarını artırmaya çalıştığı bir dönemde, sınırlı küresel LNG havuzu için rekabeti yoğunlaştırabilir.

ABD ve İsrail'in Şubat ayı sonunda İran'a ilk saldırısından bu yana Avrupa doğalgaz fiyatları yaklaşık yüzde 50 arttı. ABD ve İran'ın ateşkes ilan etmesinin ardından geçen hafta fiyatlar düştü. Birçok gözlemci bu ateşkesin bölgeden enerji sevkiyatlarının yeniden başlamasına izin vereceğini umuyordu. Hafta sonu bazı petrol tankerleri boğazdan geçerken, LNG gemileri henüz bu yolculuğu yapmadı.

Timera Energy analistlerinin notunda, "Hürmüz'de kargo akışlarındaki toparlanmanın ölçeği ve zamanlaması konusundaki belirsizlik, piyasada önemli dalgalanmalara yol açmaya devam ediyor" denildi.

Avrupa'nın doğalgaz göstergesi olan Hollanda vadeli işlemleri, Amsterdam'da megawatt saat başına 47,34 euro seviyesind eişlem görüyor.

KAYNAK: BLOOMBERG
Hakan Erdi Uludağ Haber7.com - Haber Editörü
Haber 7 - Hakan Erdi Uludağ

Editör Hakkında

1998 yılında İstanbul'da doğdu. Maltepe Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Gazetecilik kariyerine üniversite yıllarında okurken başladı. 4 yıldır aktif olarak Gazetecilik kariyerini sürdürüyor. Meslek hayatına Kanal 7 Medya Grubu'na bağlı Haber7.com'da 'Editör' olarak devam ediyor.
YORUMLAR 9
  • AliT 1 ay önce Şikayet Et
    Avrupalılar da ABD nin başındaki deli kadar akıl yok rest çekin Amerika nın sesi soluğu kesilir Amerika ya ses çıkaran olmayınca kendini dünyanın sahibi zannediyor
    Cevapla
  • Mehmet Emin 1 ay önce Şikayet Et
    Bütün dünya Dolar ile ticareti bırakmadıkça manuplasyon devam eder. Çünkü manuplasyon ile kazanmak çok kolay.
    Cevapla
  • fahri 1 ay önce Şikayet Et
    Asıl memnuniyetsizlik Japonya, G. Kore, Hindistan, Çin tarafında olacak, körfez ülkeleri de ekonomik olarak çöküşe girecek, bütün bunlar, İTRAİLin tezgahları, Ukraynayı yıkıp tarım ürünlerini kısıtladılar, şimdi sıra enerji ve gübreye geldi, bu böyle sürerse 3. dünya savaşının çıkması kesin, ancak kimlerin arasında cereyan eder bilinmez, birileri ABD'ye sağlam bir darbe vuracak...
    Cevapla
  • Hüseyin Yılmaz 1 ay önce Şikayet Et
    Amaçları hürmüzü alıp herkesi kendilerine muhtaç etmek.
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    sen destekle Almanya İsraili daha beter olun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle