Dudak uçuklatan rakam: Yastık altında ne kadar altın var? Bakan Şimşek açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Ekonomi Zirvesi'nde savaşın ekonomiye etkilerini değerlendirdi. Şimşek, Türkiye'nin şoklara dayanıklı olduğunu belirterek yastık altındaki 640 milyar dolarlık altına dikkat çekti.

GİRİŞ 10.04.2026 15:37 GÜNCELLEME 10.04.2026 16:02
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış
HABERİN ÖZETİ
ÖZETİ DİNLE
  • Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin şoklara karşı dayanıklılığının yüksek olduğunu belirterek, mevcut ekonomik programın başarılı bir şekilde devam edeceğini vurguladı.
  • Şimşek, enflasyonla mücadele ve cari açık konularında da değerlendirmelerde bulunarak, mevcut ekonomik şokların programın hedeflerini değiştirmeyeceğini, yalnızca süresini uzatabileceğini ifade etti.
  • Ayrıca, Türkiye'deki yastık altı altın miktarının 640 milyar dolar olduğunu açıklayarak, vatandaşların geleneksel olarak altına olan ilgisini dile getirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, savaşın Türkiye ekonomisine ilişkin yansımalarını değerlendirdi. Türkiye'nin şoklara karşı dayanıklılığının yüksek olduğunu belirten Şimşek, yastık altında bulunan altınların miktarını da açıkladı.Uluslararası Ekonomi Zirvesi'ne katılan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Şimşek, ateşkes, enflasyon, bütçe açığı, ve yastık altı altın konusunda önemli açıklamalar yaptı. Şimşek, Türkiye'de yastık altında ne kadar altın olduğunu açıkladı.

PROGRAM RÜŞTÜNÜ İSPATLADI, ŞOKLARA DAYANIKLILIĞIMIZ YÜKSEK

ABD-İran arasındaki ateşkes ve piyasalarla ilgili konuşan Bakan Şimşek, "Kırılgan bir ateşkes var. Piyasalar bu kırılganlığı yansıtıyor. Ateşkes devam etse dahi etkileri devam edecek. Geçen seneki şokları programımızla atlattık. Program rüştünü ispatladı. Türkiye göreceli olarak, burada daha dayanıklılık arz edecek bir ülke. Enerjide bağımlılığımız neredeyse yok denecek kadar az. Bizim makro ekonomik şoklara olan dayanıklılığımız daha yüksek. Reel kurda önemli bir şok yaşansa bile, faizlerde artış yasansa bile bugün itibarıyla Türkiye'nin kamu borcunun milli gelire oranı bu şoklara hassasiyete geçmişe göre çok daha düşük. Kırılganlığı yönetilebilir görüyoruz. Biz bu şoku en az zararla atlatabileceğiz. Ülkemizi yeniden güçlü bir şekilde konumlandırabileceğiz. Piyasa tepkisine bakacak olursak Türkiye'nin olumlu yönde farklılaştığını gösterebiliriz. Borsa İstanbul gelişmekte olan ülkeler endeksine göre daha iyi bir performans gösterdi." dedi.

DEZENFLASYON PROGRAMININ RAYINDAN ÇIKMASINI ENGELLEYECEĞİZ

Enflasyonla ilgili değerlendirmeler yapan Şimşek, "Piyasanın sağlıklı bir şekilde işlemesi için gerekeni yapacağız, dezenflasyon programının rayından çıkmasını engelleyeceğiz. Şimdi programın üçüncü aşamadayız, maalesef şokla başladı, bu bir miktar süresini uzatır, ama programın hedeflerimizden bizi saptırmaz." şeklinde konuştu.

MEVCUT ŞOK SONUÇ ALMAMIZI GECİKTİREBİLİR FAKAT ÇERÇEVEYİ BOZMAZ

Cari açık konusundaki endişeleri gideren Şimşek "Cari açık için öngörülen yüzde 1,5’in altındaki seviyenin yaklaşık 1 puan yukarı gelmesi, büyümenin yüzde 4 hedefinden 0,5–1 puan aşağı sapması ve bütçe açığının yüzde 3,5 hedefinin sınırlı şekilde aşılması olası. Ancak kritik nokta şu: Tüm bu etkiler yönetilebilir. Programın yönünü değiştirecek değil, süresini uzatacak nitelikte. Dolayısıyla mevcut şok, sonuç almamızı geciktirebilir; fakat programın temel çerçevesini bozmaz." dedi.

VATANDAŞIN YASTIK ALTINDAKİ VARLIĞI 640 MİLYAR DOLAR

Türkiye'deki yastık altı altın miktarını da açıklayan Şimşek, "Vatandaşların yastık altındaki varlığı 640 milyar dolar. Bu sistemde olsaydı çok iyi olurdu. Ancak vatandaşımızın geleneksel olarak altına ilgisi var." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Ahmet Tevfik Yavuz Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Ahmet Tevfik Yavuz

Editör Hakkında

22 Nisan 1986’da Karabük’te doğdu. İlköğretim ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladı. Anadolu Üniversitesi iktisat Fakültesi’nde Kamu Yönetimi okudu. Gazetecilik mesleğine 2021 yılında başladı. Çalışma hayatına Haber7.com bünyesindeki Gezelim.com seyahat sitesinde devam etmektedir.
YORUMLAR 16
  • duran 9 dakika önce Şikayet Et
    Hacı sen Merkez Bankasındakileri düşün çoğalt, bizimkilerden sana ne, TL'ye geçelim enflasyonla eritelim paraları istersen
    Cevapla
  • İsmet 18 dakika önce Şikayet Et
    Hatalı işler hobi evleri trafik kanunu hepsi karma karışık oldu koca devlet kanun cıkariyor 1 hafta sonra hadi olmadı esnetelim bimem ne hobi evleri 10 yıldır yapılıyor simdi dev bir sorun hadi nasıl çözecen
    Cevapla
  • Misafir 18 dakika önce Şikayet Et
    Allah daha çok versin
    Cevapla
  • Ayarcı 27 dakika önce Şikayet Et
    Altın merakımız yok, paramızın değerini korumak ve çocukları evlendirmek için biriktiriyorum...en az isteyen otuz gram burma bilezik istiyor ne yapalım??? (((Bu altın işini düğünlerden kaldırmak lazım))) Millet milyon milyon para harcıyor evlenip boşanıyor... külliyen ZARAR...
    Cevapla
  • Ysn 36 dakika önce Şikayet Et
    Bırakın o da olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle