Dev bankadan Türkiye uyarısı: Riskler hala canlı

BBVA Research, martta enflasyonun beklentilerin altında kaldığını belirterek artan enerji fiyatlarının ve jeopolitik gelişmelerin enflasyon için yukarı yönlü risklerin artırdığını açıkladı.

GİRİŞ 06.04.2026 09:34 GÜNCELLEME 06.04.2026 11:34

BBVA Research raporunda, Türkiye’de mart ayı enflasyonun aylık %1,94 ile beklentilerin altında gerçekleşirken, yıllık enflasyonun %30,87’ye gerilediğini hatırlattı.

Kurum, buna rağmen artan enerji fiyatları, jeopolitik belirsizlik ve arz yönlü baskıların enflasyon görünümü üzerinde yukarı yönlü riskleri artırdığını belirtti. BBVA’ya göre enflasyon beklentileri hâlâ yüksek seviyelerde ve tam olarak çıpalanmış değil, enflasyon katılığı ise güçlü seyrini sürdürüyor.

BBVA, çatışmanın süresi ve şiddetine ilişkin belirsizliklerin devam ettiğini, daha uzun sürecek bir savaş senaryonun enflasyon üzerindeki yukarı yönlü riskleri artıracağını ifade etti. Mevcut vadeli fiyatlar ve enerji maliyetlerindeki artış dikkate alındığında, yıl sonu için öngörülen %25 enflasyon tahminine ek olarak 3-4 puanlık artış riski bulunduğunu belirtti.

Kurum, artan enflasyon ve dış denge riskleri nedeniyle para politikasının daha uzun süre sıkı kalabileceğini vurgularken, rezervler üzerindeki baskının artması halinde TCMB'nin nisan toplantısında faiz artışı ihtimalinin güçleneceğini ifade etti.

KAYNAK: EKONOMİM
Hakan Erdi Uludağ Haber7.com - Haber Editörü
Haber 7 - Hakan Erdi Uludağ

Editör Hakkında

1998 yılında İstanbul'da doğdu. Maltepe Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Gazetecilik kariyerine üniversite yıllarında okurken başladı. 4 yıldır aktif olarak Gazetecilik kariyerini sürdürüyor. Meslek hayatına Kanal 7 Medya Grubu'na bağlı Haber7.com'da 'Editör' olarak devam ediyor.