Petrolde sular durulmuyor: 2020'den bu yana tarihi yükseliş

Petrol fiyatları, ABD-İsrail ile İran arasında süren savaşın küresel enerji arzını tehdit etmesiyle yükselişini sürdürdü. OPEC+’nın üretim artışı kararına rağmen piyasalarda arz endişesi ağır bastı.

GİRİŞ 06.04.2026 09:17 GÜNCELLEME 06.04.2026 09:47

Brent petrolün varili uluslararası vadeli piyasalarda 110,20 dolardan satılıyor.

Haftanın son işlem günü 109,74 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 109,03 dolardan tamamladı.

Petrol fiyatlarındaki yükselişte, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a yönelik sert açıklamaları ve yatırımcıların Orta Doğu'daki savaşın arz kesintisine yol açabileceğine dair endişeleri etkili oldu.

Trump, Fox News'e telefonla yaptığı açıklamada, İran'la anlaşmanın gerçekleşmemesi durumunda ülkeye yönelik saldırı planlarına değindi.

ABD Başkanı'nın İran'la ilgili olarak, "Hızlıca bir anlaşma yapmazlarsa her şeyi havaya uçurmayı ve petrolü ele geçirmeyi düşünüyorum. Ülkelerinin dört bir yanında köprülerin ve elektrik santrallerinin yerle bir olduğunu göreceksiniz." ifadelerini kullandığı aktarıldı.

ABD'nin Tahran yönetimiyle anlaşmaya varılabileceği aktarılan haberde Trump'ın, "Sanırım yarın için iyi bir şansımız var, şu anda müzakereler devam ediyor." dediği kaydedildi.

Trump, 7 Nisan'ın İran'da "Enerji Santrali ve Köprü Günü" olacağını belirterek, "Boğaz'ı açın yoksa cehennemde yaşayacaksınız." uyarısında bulundu ve paylaşımda "Allah'a hamdolsun." ifadesini de kullandı.

Ayrıca, ABD Başkanı Trump, Tahran yönetimine anlaşma yapmak için tanıdığı 48 saatlik süreyi 8 Nisan'a kadar uzattığını belirtti.

OPEC+, mayıs ayı için günlük 206 bin varillik üretim artışı kararı aldı. Ancak Ortadoğu’daki çatışmalar nedeniyle bazı üreticilerin mevcut kotaları dahi karşılayamaması, arz tarafındaki kırılganlığı artırdı.

BRENT VE WTI YÜKSELİŞTE

Asya işlemlerinde haziran vadeli Brent petrolü 1 dolar artışla 110,04 dolara yükseldi. Mayıs vadeli Batı Teksas tipi ham petrol (WTI) ise yüzde 0,22 artışla 111,78 dolardan işlem gördü.

TARİHİ YÜKSELİŞ: 2020’DEN BU YANA EN SERT ARTIŞ

Geçtiğimiz perşembe, Good Friday tatili öncesindeki son işlem gününde WTI yüzde 11’in üzerinde, Brent ise yüzde 8’e yakın yükseldi. Bu artış, 2020’den bu yana en güçlü fiyat hareketi olarak kaydedildi. Yükselişte, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’a yönelik saldırıların süreceğini açıklaması etkili oldu.

HÜRMÜZ BOĞAZI GERİLİMİ TIRMANIYOR

Trump, pazar günü yaptığı açıklamada Hürmüz Boğazı’nın açılmaması halinde salı günü İran’ın enerji altyapısını hedef alacaklarını duyurdu. Buna rağmen Umman, Fransa ve Japonya’ya ait bazı gemilerin son günlerde boğazdan geçiş yaptığı gözlendi.

DİPLOMASİ ÇIKMAZDA

The Wall Street Journal’ın haberine göre İran, Pakistan’ın başkenti İslamabad’da ABD ile görüşmeyi reddetti. Ateşkes çabaları sonuçsuz kalırken, Rusya’nın Baltık Denizi’ndeki Ust-Luga terminali ise Ukrayna’nın İHA saldırıları sonrası yaşanan kesintinin ardından yeniden yükleme faaliyetlerine başladı.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.