Marketlerde yeni dönem: Bu etikete bakmadan sakın almayın!

Coğrafi işaretli ve geleneksel ürünler, bundan böyle ancak sıkı denetimlerden geçtikten sonra turuncu etiketle raflara çıkabilecek. Tüketiciler, bu turuncu etiketi gördükleri anda ürünün sadece coğrafi işaret taşıdığını değil, aynı zamanda çok katı bir kalite kontrol sürecinden başarıyla çıktığını da anlayacak.

Marketlerde yeni dönem: Bu etikete bakmadan sakın almayın!
Marketlerde yeni dönem: Bu etikete bakmadan sakın almayın!
GİRİŞ 07.04.2026 09:33 GÜNCELLEME 07.04.2026 09:33
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

"Tarım ve Gıda ile İlgili Geleneksel Ürün Adı ve Coğrafi İşaretlerin Denetimi ve Turuncu Etiket Kullanımına İlişkin Yönetmelik Taslağı" ile önemli bir adım atılıyor. 

Artık sadece tescil belgesi almak yeterli olmayacak. Ürünler, tarladan sofraya uzanan tüm aşamalarda denetlenecek ve sertifikalandırılacak.

STANDARTLARI TUTTURAMAYANA ETİKET YOK

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, zorlu denetim süreçlerini başarıyla tamamlayan ve belirlenen kalite standartlarına uygun bulunan ürünler, özel ölçü ve formatta hazırlanmış turuncu etiketle satışa sunulacak. 

Bu etiketin üzerinde ürünün sertifika numarası da yer alacak. Gerekli kriterleri karşılayamayan veya standartların altında kalan ürünlerde ise turuncu etiket kullanılmasına kesinlikle izin verilmeyecek.

TÜM TEDARİK ZİNCİRİ TAKİP EDİLEBİLECEK

Yeni düzenlemeyle sadece üretim aşaması değil; hasattan işlemeye, ambalajlamadan depolamaya ve nakliyeye kadar bütün süreç izlenebilir hale getirilecek. Tüm üreticiler sertifikasyon sistemine dahil edilecek ve yetkili kontrol kuruluşları tarafından düzenli aralıklarla denetlenerek takip edilecek. Böylece “tescil var, denetim yok” eleştirisi tamamen ortadan kaldırılmış olacak.

İbrahim Turna Haber7.com - Haber Editörü
Haber 7 - İbrahim Turna

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul'da doğdu. Beykent Üniversitesi Yeni Medya (İngilizce) bölümünden mezun oldu. Kanal 7 Medya Grubu'na bağlı haber7.com bünyesinde mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 9
  • Simafir 1 ay önce Şikayet Et
    Turuncu etiketin de sahtesini basarlarsa ne olacsk
    Cevapla
  • Gerçek 1 ay önce Şikayet Et
    Bu akıl verenler gitsin o yazıyı bır okusun denesin haydi gözlük var okudun ıcınde seyı anlamak adama koyar bir suru nr sacma sapan yazıyı sağlık ıcın riskli ise satılmasını izin verme
    Cevapla
  • Zehra 1 ay önce Şikayet Et
    Her aldığımız süt bozuk çıkıyor. Kime güveneceğimizi şaşırdık. Dürüstlük neden bu kadar ayaklarda?
    Cevapla
  • Mehmet 1 ay önce Şikayet Et
    Vatandaş adına İlçe tarım ve il tarım ekipleri denetlesin.
    Cevapla
  • Gghh 1 ay önce Şikayet Et
    Nokta kadar yaziyi okumak adama koyar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle