Gübre ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı

İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeyle birlikte, belirli gümrük tarife istatistik pozisyonlarına sahip ürünlerin ithalatında uygulanacak gümrük vergisi oranları yeniden belirlendi.

GİRİŞ 03.04.2026 04:19 GÜNCELLEME 03.04.2026 12:48
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Ticaret Bakanlığı, tarımsal üretimde arz güvenliğinin sağlanması ve olası spekülatif fiyat hareketlerinin önlenmesi amacıyla bazı temel nitelikteki azotlu ve kompoze gübrelerin ithalatında gümrük vergisini sıfırladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, gıda ve tarım sektörünün ham maddelerinde arz güvenliğinin sağlanması ile üretici ve tüketici refahının dengeli bir şekilde korunabilmesi için gerekli tedbirlerin dinamik olarak alındığı belirtildi.

Bölgede yaşanan küresel gerilimler kaynaklı olarak tarımsal girdilerde fiyat artışlarının gözlemlendiğine işaret edilen açıklamada, daha önce gübre arz güvenliğinin güçlendirilmesi ve sektörün olası maliyet artışlarına karşı korunması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı ile koordineli olarak "üre" cinsi eşyanın gümrük vergisinin sıfırlandığı hatırlatıldı.

Açıklamada, bölgedeki gelişmelerin ve tedarik süreçlerine yönelik etkilerinin yakından takip edildiği vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

Daha önce bölgede yaşanan mevcut küresel gerilimden kaynaklı olarak tarımsal girdilerde fiyat artışı gözlemlenmesi üzerine, gübre arz güvenliğinin güçlendirilmesi ve sektörün olası maliyet artışlarına karşı korunması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı ile koordineli olarak üre cinsi eşyanın gümrük vergisi sıfırlanmıştır.

Bölgedeki gelişmelerin takip edilerek tedarik süreçlerine yönelik etkilerinin değerlendirilmesi ve fiyat hareketlerinin anlık izlenmesi sonucunda, yaşanabilecek olası spekülatif fiyat hareketliliklerinin önceden önlenmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı ile koordineli olarak gübre ürün grubunda yer alan bazı temel nitelikteki azotlu ve kompoze gübrelerin de gümrük vergileri sıfırlanmıştır.

Bakanlığımız, bölgede yaşanan tüm gelişmeleri anlık olarak takip etmekte, fiyat hareketliliklerini yakından izlemekte, iç ve dış piyasalarda oluşabilen spekülatif hareketlere karşı ülkemizdeki üreticilerin ve tüketicilerin refahını dengeli bir şekilde koruyacak gerekli tüm tedbirleri almaya devam etmektedir. 

 

Bakanlığın tüm gelişmeleri anlık olarak takip ettiği belirtilen açıklamada, iç ve dış piyasalarda oluşabilen spekülatif hareketlere karşı üretici ve tüketicilerin refahını koruyacak gerekli tüm tedbirlerin alınmaya devam edileceğinin altı çizildi.

 

 

 

Muhammet Binici Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 19
  • Dede 1 ay önce Şikayet Et
    Türkiye'de tarım kooperatif gübre fabrikası kurmalı ve çiftçiler ortak olmalı
    Cevapla
  • Kamil 1 ay önce Şikayet Et
    Fosfat gübresi doğrudan Kompost içine eklenirse, Kompostun mineral besin içeriği artar. Bu yöntem “mineral zenginleştirilmiş kompost” olarak bilinir. Doz oranına dikkat etmek gerekir .
    Cevapla
  • Elbistan 1 ay önce Şikayet Et
    Çiftçiler bu sene Ekim yapmayacaklarını açıklıyor çünkü kurtarmıyor artık üretim maliyetleri çok arttı saten son 5 senedir çiftçimiz zararına üretim yapıyordu artık Ekim yapmamak yapmaktan daha karlı hem tarlalar artık bu sene nadasa bırakıp seneye daha çok verim alma durumu var birde işçilikler çok pahalı işçi bulunmuyor. Devlet maliyetleri yüzde 70 desteklers belki çiftçiler ekim yapar
    Cevapla
  • Çiftçi 1 ay önce Şikayet Et
    vergiyi sıfırlanıyor güzel ama gübreciler fiyatı düşürmüyor ki bu sefer de mazot bahane ediliyor. Denetlensin istiyoruz.
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    AL yeşili dök betonu. Niye bu ülke gübresini üretemiyor betoncu ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle