Merkez Bankası açıkladı: Piyasanın yıl sonu enflasyon ve dolar tahmini belli oldu
Merkez Bankası Piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 24,11 iken, bu anket döneminde yüzde 25,38'e yükseldi. Ankette yıl sonu dolar/TL beklentisi 51,09 TL'den 50,97 TL'ye geriledi.
Son dakika haberi: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) mart ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) yıl sonu artış beklentisi yüzde 24,11'den 25,38'e yükseldi.
TCMB, reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 67 katılımcıyla gerçekleştirdiği mart ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ni yayımladı.
Buna göre, geçen ay yüzde 1,89 olan mart ayı TÜFE artışı beklentisi, bu anket döneminde yüzde 2,18'e çıktı. Cari yıl sonu TÜFE artışı beklentisi ise yüzde 24,11'den 25,38'e yükseldi.
TÜFE'de artış beklentisi 12 ay sonrası için yüzde 22,10'dan 22,17'ye, 24 ay sonrası için ise yüzde 17,11'den 17,30'a çıktı.
YIL SONU DOLAR TAHMİNİ GERİLEDİ
Katılımcıların yıl sonu dolar/TL beklentisi 51,0933'ten 50,9685'e inerken 12 ay sonrası dolar/TL beklentisi ise 52,3945'ten 52,6965'e yükseldi.
Bir önceki anket döneminde 26,3 milyar dolar olan yıl sonu cari işlemler açığı beklentisi, bu dönemde 31,6 milyar dolara, gelecek yıl için de 29,9 milyar dolardan 32,3 milyar dolara çıktı.
Ankette cari yıl için gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) artış beklentisi yüzde 3,9'dan 3,8'e inerken gelecek yıl için yüzde 4,3 olarak korundu.
FAİZDE DÜŞÜŞ ÖNGÖRÜSÜ
Martta TCMB'nin politika faizine ilişkin gelecek ilk toplantı beklentisi yüzde 37, ikinci toplantı beklentisi yüzde 36,41 ve üçüncü toplantı beklentisi ise yüzde 35,31 oldu.
12 ay sonrası için politika faizi beklentisi ise yüzde 28,48'e çıktı.
-
Gültepeli Bjk 1 hafta önce Şikayet EtDoları ülkemizden att bee REİS YTL mizii dünyaya satt revize ettBeğen Toplam 7 beğeni
-
Gerçek 1 hafta önce Şikayet EtBaşlarlar şimdi 2027 nin ikinci yarısında hissedilir bir şekilde düşüşü hissedeceğizBeğen Toplam 6 beğeni
-
Ömer 1 hafta önce Şikayet EtFaizci ve dövizciyi ihya eden Allah on emirlerini yok sayıp siyonistleri ihya eden bir sistemBeğen Toplam 4 beğeni
-
Fatih 1 hafta önce Şikayet EtGidada kesin çözüm...gübre yakıt sera kurulmalı..gübre belki miktar bedava olmalı..yakıt desteği artırılmalı genç çiftçi maaş SSK yapılmalı memurlar denetlemesi lazım..ve verdiği gübre yakıt için o kişiden karşılık cuzzu ürün alması gerek..ve sıcak bölgelere ve sıcak su kaynaklarina yakın her yıl 500 dekar cam sera yapılıp ekilmeli burada mahkumları çalıştırmali..böylece gıda düşecektirBeğen Toplam 3 beğeni
-
Sezgin 1 hafta önce Şikayet EtMarketler mağazalarlokonralar en az yüzde 30 koydu fiyatlara ayıptır ya herşey pahalandı hele ulaşım herşeye zam bu esnaf çıldırmış resmen millet ne yapsın pazara çıktım patlıcan 250 liraydı böyle fiyatmı olurBeğen Toplam 8 beğeni