Beklenen oldu! Avrupa'dan son dakika ABD kararı! Resmen askıya alındı

Avrupa Parlamentosu (AP), ABD'de tarifeler konusunda yaşanan belirsizlik nedeniyle Avrupa Birliği (AB)-ABD ticaret anlaşmasına ilişkin çalışmaları ve yapılması planlanan oylamayı askıya aldı.

Beklenen oldu! Avrupa'dan son dakika ABD kararı! Resmen askıya alındı
Beklenen oldu! Avrupa'dan son dakika ABD kararı! Resmen askıya alındı
GİRİŞ 23.02.2026 20:11 GÜNCELLEME 23.02.2026 20:17
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

AP Uluslararası Ticaret Komitesi Başkanı Bernd Lange, ABD'de tarifeler konusunda yaşanan gelişmelerin ardından yazılı açıklama yayımladı.

AB-ABD ticaret anlaşmasının yasama sürecinden sorumlu olan AP Uluslararası Ticaret Komitesi'ndeki siyasi grup temsilcilerinin bir toplantı yaptığını belirten Lange, "ABD Yüksek Mahkemesi'nin 20 Şubat 2026 tarihli Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasası'nın (IEEPA) kullanımı hakkındaki kararı açık ve nettir. Bu kararın sonuçları göz ardı edilemez. İşlere her zamanki gibi devam etmek bir seçenek değil." ifadelerini kullandı.

Trump'tan çok sayıda ülkeye açık tehdit: Saçma ve aptalca! Dikkatli olsunTrump'tan çok sayıda ülkeye açık tehdit: Saçma ve aptalca! Dikkatli olsun



'DURUM HER ZAMANKİNDEN DAHA BELİRSİZ HAL ALDI'

Lange, ABD tarafının Turnberry Anlaşmasını müzakere etmek ve uygulamak için kullandığı önemli bir aracın artık mevcut olmadığını belirterek, "Durum her zamankinden daha belirsiz bir hal aldı. Bu durum, Turnberry Anlaşması ile sağlamaya çalıştığımız istikrar ve öngörülebilirlik ile çelişiyor." değerlendirmesinde bulundu.

IEEPA'nın yerine önerilen 122. maddenin ABD'ye ihracat yapan tüm ülkelere ayrım gözetmeksizin uygulanacağı ve en çok kayırılan ulus oranının üzerine ekleneceğini anımsatan Lange, "Sonuç olarak, ABD'nin AB'den ithalatları yüzde 15 eşiğini aşan bir orana tabi olacak. Bu durum, Turnberry Anlaşması'nın şartlarından açık bir sapma teşkil ediyor." ifadelerini kullandı.

ÇALIŞMALAR ASKI ALINDI

Lange, AP’deki siyasi parti temsilcilerinin, AB-ABD ticari ilişkilerinde açıklık, istikrar ve hukuki netlik sağlanana kadar ticaret anlaşmasına ilişkin çalışmaları askıya almaya karar verdiklerini belirtti.

Karar sonucunda 24 Şubat’ta AP komitesinde planlanan AB-ABD ticaret anlaşması oylamalarının gerçekleştirilmeyeceğine işaret eden Lange, durumun gelecek hafta yeniden değerlendirileceğini kaydetti.

NE OLMUŞTU?

ABD Yüksek Mahkemesi, 20 Şubat'ta Başkan Donald Trump tarafından yürürlüğe konulan tarifelerin dayandırıldığı IEEPA'nın Başkana tarife koyma yetkisi vermediğine hükmetmişti.

Söz konusu karar üzerine ABD Başkanı Trump, aynı gün 1974 Ticaret Yasası'nın 122. Bölümü uyarınca tüm ülkelere yüzde 10 küresel gümrük vergisi getirilmesine ilişkin kararı imzalamıştı. Trump, 21 Şubat'ta ise ABD'nin diğer ülkelerden ithal ettiği ürünlere uygulanacak yüzde 10'luk küresel tarife oranını yüzde 15'e çıkaracağını duyurmuştu.

AP, ocak ayında da Trump'ın Grönland tutumları nedeniyle bazı Avrupa ülkelerine tarife uygulanacağını açıklamasının ardından, AB ile ABD ticaret anlaşmasının onay sürecini durdurmuştu.

Öte yandan, AB ile ABD arasında ticaret anlaşması görüşmeleri Temmuz 2025’te İskoçya'daki Trump'a ait Turnberry golf sahasında tamamlanmıştı.

Turnberry Anlaşması kapsamında AB ülkeleri ABD ürünlerine gümrük tarifesi uygulamamayı kabul etmiş, buna karşılık ABD'nin AB ürünlerine yüzde 15 tarife uygulayacağı açıklanmıştı.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel / Siyaset Sorumlu Editör
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci  .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • Şeref 20 dakika önce Şikayet Et
    Türkiyede askıya almalı Avrupa’nın yanında olmalı yarın öbürgün Trump gider yerine başkası gelir bu sefer ondanda baskı yer
    Cevapla
  • Demokrasi. 32 dakika önce Şikayet Et
    İt iti ısırmaz. Bun lar bir tiyatro oynuyor. Bekleyip göreceğiz.
    Cevapla
  • Hasan 1 saat önce Şikayet Et
    Neye guveniyo ab?
    Cevapla
  • ismail_59 45 dakika önce Şikayet Et
    Türkiyeye tabii....
    Cevapla
  • Gültepeli Bjk 1 saat önce Şikayet Et
    Siyonistlerr topluluğuu kan emicilerr
    Cevapla
  • Davut 1 saat önce Şikayet Et
    Abd artık texasas kanunları uyguluyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle