Konut ilanlarında yeni dönem! Artık zorunlu

İstanbul, Ankara ve İzmir'de daha önce uygulamaya alınan satılık taşınmaz ilanları için doğrulama sistemi, tüm Türkiye'de uygulanmaya başladı.

GİRİŞ 15.02.2026 11:07 GÜNCELLEME 15.02.2026 11:33
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış
HABERİN ÖZETİ
ÖZETİ DİNLE
  • Ticaret Bakanlığı, EİDS'yi 15 Şubat'tan itibaren satılık taşınmaz ilanları için de uygulamaya alacak, bu sistem kiralık ilanlar için 1 Ocak 2025'te devreye girmişti.
  • Sistem, taşınmaz sahiplerinin e-Devlet üzerinden emlak işletmelerini yetkilendirmesine olanak tanırken, sahte ilanlar ve kayıt dışı faaliyetlerin önlenmesini amaçlıyor.

Ticaret Bakanlığınca, emlak sektöründe şeffaflığın sağlanması ve spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi amacıyla devreye alınan "Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS)", kiralık konutların ardından, 15 Şubat'tan itibaren satılık taşınmaz ilanlarını da kapsayacak şekilde ülke genelinde uygulanmaya başlayacak.

Edinilen bilgilere göre, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi, Bakanlık tarafından emlak sektöründe tüketici mağduriyetinin engellenmesi ve kayıt dışılığın önüne geçilmesi amacıyla devreye alındı. Kiralık taşınmaz ilanları için 1 Ocak 2025 itibarıyla uygulanan sistem, 15 Şubat'ta ikinci aşamasına geçilerek, satılık taşınmaz ilanları için de zorunlu olacak.

AMAÇ KAYIT DIŞININ ÖNÜNE GEÇMEK

Sistem kapsamında taşınmaz sahibi vatandaşlar, e-Devlet üzerinden kendilerine ait mülkü seçerek, satış ilanı verme sürecinde emlak işletmelerini yetkilendirecek. Bu doğrulama mekanizması sayesinde, yetkisiz kişilerce açılan satış ilanlarının, sahte hesaplar üzerinden yürütülen fiyat manipülasyonlarının ve kayıt dışı aracılık faaliyetlerinin engellenmesi öngörülürken, doğrulama yapılarak yayımlanan ilanlarda "EİDS'den yetki doğrulamasının yapıldığı" yönünde logoya veya ibareye de yer verilecek.

SATILIK İLANLARIN MÜLKİYET BİLGİLERİYLE EŞLEŞMESİ SAĞLANACAK

e-Devlet yetkilendirme ekranında, taşınmaz sahibi tarafından emlak işletmelerine verilen yetkinin iptali de yapılabilecek. Taşınmaz sahibi tarafından yapılacak yetkilendirmenin süresi, asgari 3 ay olacak ve bu süre aynı ekrandan uzatılabilecek.

Bakanlık tarafından belirlenen takvime göre, uygulama teknik entegrasyonun sağlanması, sorunların çözümüne yönelik gerekli adımların atılması, müşteri deneyimi süreçlerinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için 1 Şubat itibarıyla pilot olarak İstanbul, Ankara ve İzmir'de başlatılan sistem, 15 Şubat'tan itibaren ülke genelinde devreye alınacak.

Düzenlemenin ülke genelinde devreye girmesiyle birlikte, ilan platformlarında yer alan satılık ilanların tamamının, mülkiyet bilgileriyle eşleşmesi ve güvenli ticaret ortamının tesis edilmesi sağlanacak.

"YETKİSİZ EMLAKÇILAR, ORTADAN TAMAMEN KALKACAK"

Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Başkanı Hacı Ali Taylan, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi uygulamasına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Sistemin, sektöre önemli düzenlemeler getirdiğini bildiren Taylan, federasyon olarak gerekli hazırlıkları ve eğitimleri tamamladıklarını söyledi.

Uygulamanın daha önce kiralık ilanlarda uygulandığını, bu nedenle de sisteme uyum konusunda herhangi bir zorluk yaşamayacaklarını belirten Taylan, şunları kaydetti:

"Gerekli mercilere, sistemde eksik olduğunu düşündüğümüz bazı konulara ilişkin taleplerimizi ilettik, onlardan da gerekli adımları atmalarını bekliyoruz. Sistem, sektörü ciddi anlamda düzene sokuyor, kaçak 'ayakçı' dediğimiz yetkisiz emlakçılar ortadan tamamen kalkacak. İlan platformlarında çok fazla sahte ilan olabiliyor, düzenleme bu tür dolandırıcılıkların da önüne geçiyor. Uygulamanın kiralık konutların yanında, satılık konutlar için de başlamasının hem tüketici hem de sektör açısından olumlu etkileri olacak."

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • Misafir 37 dakika önce Şikayet Et
    e devlet le dogrulanmadan vekalet dahil satışlar da yapılmasın
    Cevapla
  • Katran 1 saat önce Şikayet Et
    Sektör demişken emlakçılar cirit attığı müddetçe ortalarda fiyatlar ne düşecektir ne de oturacaktır Ev sahibi arkadaş 10 bin kiraya vermek istedi dairesini ,emlakçı olurmu piyasa 20 bin dedi Ev sahibi yazık günah olmaz 10 bin iyi demesine rağmen emlakçı ne yaptı ,etti 20 bin kiraya verdirdi .
    Cevapla