İhlal edene 200 bin TL ceza kesilecek! Sürücülerin uyması gerekiyor
Hazırlanan yeni yasa teklifi taslağı, otonom ve tam otonom araçların trafiğe çıkabilmesini sıkı şartlara bağlıyor. İzin süreçleri, kapsamlı denetimler ve gerektiğinde trafikten men yaptırımlarını içeren düzenlemenin yürürlüğe girmesi planlanıyor.
Hazırlanan yeni yasa taslağı, otonom ve tam otonom araçların kara yollarında kullanılmasını katı düzenlemelere bağlıyor.
Taslağa göre, yetkilendirilecek her otonom araç, YOAK (Yetkilendirilmiş Otonom Araç Kuruluşu) adı verilen bir yapı tarafından yönetilecek. Otonom araçların trafiğe açık alanlarda test edilmesi ya da aktif olarak kullanılması için İçişleri Bakanlığı’ndan onay alınması zorunlu olacak. Bu yükümlülüğe uymayan sürücüler veya sorumlu kişiler hakkında 120 gün adli para cezası uygulanması öngörülüyor.
Şart kaldırılıyor! Araba almayı düşünenlere rahat nefes aldıracak
SIKI DENETİM GELİYOR: SÜRÜCÜLER DİKKAT!
Yeni düzenlemeyle birlikte otonom araçlar için kara kutu benzeri bir veri kayıt sistemi zorunlu hale geliyor. Mevzuata uygun şekilde veri depolayabilen bu sistemler, araçlardan elde edilen dijital bilgileri en az 3 yıl boyunca saklamakla yükümlü olacak.
CEZASI 80 BİN LİRADAN BAŞLIYOR
Toplanan veriler üzerinde değişiklik yapılması ya da silinmesi durumunda 200 bin TL idari para cezası kesilecek. Ayrıca araçların bakım sorumluluklarını yerine getirmeyenler için 80 bin TL’den başlayan yaptırımlar uygulanacak.
13 yıllık efsane herkese veda ediyor! PlayStation'dan radikal karar
KURALI İHLAL EDEN 30 GÜN TRAFİKTEN MEN EDİLECEK
Araç otonom modda kullanılsa dahi, sürücünün alkol veya uyuşturucu etkisi altında olması suç sayılacak. Olası kazaların detaylı şekilde incelenmesi amacıyla İçişleri Bakanlığı bünyesinde Bağımsız Olay İnceleme Birimi kurulacak.
Trafik kurallarını ihlal eden tam otonom araçlar 30 gün süreyle trafikten men edilecek. Daha ağır yaptırım ise ölümle sonuçlanan kazalarda uygulanacak. Böyle bir kazaya asli kusurlu olarak karışan otonom araçların işletme izinleri süresiz olarak iptal edilecek.
-
Misafir 1 saat önce Şikayet Etkarşı taraftan gelen araçlar ışığı beyaz insanın gözü kör oluyor ve ben dururum karşı da gelen benden geçince yola devam ederim bu duruma care bulunsa iyi olurBeğen Toplam 1 beğeni
-
Milliyetçi Turk 1 saat önce Şikayet EtBen bir arac surucusu olarak karsı taraftan gelen aracların beyaz lambası olan goruşümü engelliyor buna devlet bir cözum uretsın kımse magdur olmadan. SaygılarımlaBeğen Toplam 3 beğeni
-
Türk 1 gün önce Şikayet EtÜlkemizde bu araçlar trafikte şuan yoğun değil ama farlara kafasına göre led ampul takan, farları ayarsız olanlar trafikte sürüyle, her araca istisnasız ön, arka ve iç kayıt yapan ve sürücünün müdahele edemediği kamera şart koşulmalı.Beğen Toplam 1 beğeni
-
fsd zorunlu olmalı 1 gün önce Şikayet EtTürkiyede otonom araçlara düzenleme getirildiğine göre artık ülkemizde fsd araçlar kullanıma gireecektir. diye umuyorum. bence tam otonom sürüş harika olur bence zorunlu olmalı trafik magandalarından kurtulmalıyız. araba kullanmak yasaklanmalıBeğen Toplam 1 beğeni
-
sporsever 2 gün önce Şikayet EtAraç muayenede ses ve egzoZ ayrıca ek aksesuarlar yeterince denetlenmiyor müzik de öyleBeğen Toplam 14 beğeni