Komşu ülke ile dev anlaşma: Hedef 10 milyar dolar!
Son yıllarda ticaret, turizm gibi birçok alanda işbirliğini geliştiren Türkiye ve Yunanistan, ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkarılması hedefine kilitlendi.
- Türkiye ve Yunanistan arasında başlatılan "pozitif gündem" süreci, sağlık, çevre, kültür, sanat, turizm, ekonomi ve ticaret gibi alanlarda işbirliğini artırmayı hedefliyor.
- İki ülke, karşılıklı ziyaretler ve işbirliği anlaşmalarıyla ilişkileri yoğunlaştırmayı planlıyor.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, iki ülke arasında başlatılan "pozitif gündem" sürecinin, sağlık, çevre, kültür, sanat, turizm, ekonomi ve ticaret gibi birçok alanda işbirliğine ivme kazandırma potansiyeli taşıyor. Türkiye ve Yunanistan arasında başlatılan ve ticari ilişkileri hızlandırması planlanan "pozitif gündem" girişiminin, karşılıklı ziyaretler ve işbirliği anlaşmalarıyla yoğunlaşması bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023'ün sonunda Yunanistan'a 5. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı dolayısıyla ziyaret gerçekleştirmiş, 7 yıl aranın ardından yapılan bu toplantıda iki ülke arasındaki ticaret hacmi hedefinin, 10 milyar dolara çıkartılması hedeflenmişti. Karşılıklı ziyaret ve görüşmeler yoğunlaşırken, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, 2024'te Türkiye'yi ziyaret etmiş, ticaret, sağlık ve kültür konularında işbirliği imkanları ele alınmıştı.
Taraflar arasında son yıllarda ilişkiler gelişme gösterirken, Miçotakis 11 Şubat'ta Türkiye'yi ziyaret edecek ve bu kapsamda 6. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı organize edilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in başkanlıklarında, ilgili Bakanların katılımlarıyla Ankara'da düzenlenecek toplantıda, Türkiye-Yunanistan ilişkileri tüm boyutlarıyla gözden geçirilecek, iki komşu ülke arasındaki işbirliğinin ilerletilmesi imkanları ele alınacak.
Ziyaret çerçevesinde, ikili ilişkileri güçlendirmeye yönelik çeşitli metinlerin imzalanması da bekleniyor.

TÜRKİYE İHRACFATÇI KONUMUNU SÜRDÜRÜYOR
İki ülke arasındaki dış ticaret, son yıllarda gelişim gösterdi. Türkiye'nin Yunanistan'a ihracatı, 2021'de 3,1 milyar dolar seviyesinden, 2022'de 3,3 milyar dolara çıktı. Görüşmelerin yoğunlaştığı 2023 ve 2024'te ihracatta, artış dikkati çekti. Yunanistan'a ihracat 2023'te 4,2 milyar dolara yaklaşırken, 2024'te 4,8 milyar doları aştı. Komşu ülke Yunanistan'a ihracat, 2025'te 5,4 milyar dolara dayandı. Böylece Türkiye'nin Yunanistan'a ihracatı, 2021-2025 döneminde yüzde 71,9 artış gösterdi.
Türkiye'nin söz konusu ülkeden ithalatı 2021-2025 döneminde dalgalı seyir izlese de geçen yılı 1,3 milyar dolar seviyesinde kapattı.
İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi, 2021'de 5,3 milyar dolar olarak kayıtlara geçerken, bu tutar 2022'de 5,5 milyar dolar, 2023'te 5,8 milyar dolar ve 2024'te 6,2 milyar dolara yükseldi. Dış ticaret hacmindeki artış, 2025'te de devam etti. Bu çerçevede dış ticaret hacmi, geçen yıl 6,7 milyar dolara ulaştı ve böylece 10 milyar dolar hedefine biraz daha yaklaşıldı. Türkiye söz konusu ülkeye karşı ihracatçı konumunu koruyarak, 2025'te yaklaşık 4,1 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi.
![]()
İHRACATTA BAŞI MİNRAL YAKITLAR VE YAĞLAR ÇEKTİ
Türkiye'nin Yunanistan'a ihracatında geçen yıl ilk sırada, 1,8 milyar dolarla "mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler, bitümenli maddeler, mineral mumlar" yer aldı.
Bu fasılı, 422,7 milyon dolarla demir ve çelik, 387,5 milyon dolarla "elektrikli makine ve cihazlar, ses ve televizyon görüntü kaydetme-verme cihazları" takip etti.
-
Hüseyin Mahir Ulaş 1 saat önce Şikayet EtYunanistan eğitim sisteminden Türkiye Düşmanlığını çıkarmalı. O zaman hiç bir sıkıntı kalmaz. Yunanistan zaten Türkiye ile mukayese edilecek bir durumda değil. İyi komşuluk en çok Yunanistanın faydasına olur.Beğen
-
Misafir 2 saat önce Şikayet EtYunanlarla yaşanan sıkıntıların nedeni İnönü'nın adaları Yunanlılara peşkeş çekmesinden kaynaklanıyor.Beğen
-
ckclclcl 2 saat önce Şikayet Etadalara silah yigilmasini da gormezden gelir bu sayede bop esbaskani yeter ki avaneleri ile birlikte yiyecegi para gelsinBeğen
-
Ee Dadaş 2 saat önce Şikayet EtYunan dan dustu olmaz Ayidan post olmazBeğen Toplam 5 beğeni
-
Balıkçı 2 saat önce Şikayet Etege denizini göl yaparak, beraber kullanmak mantıklımıBeğen