ABD'nin kâbusu gerçek mi oluyor? Xi'nin masasındaki gizli plan
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, yuanın küresel rezerv para olmasını stratejik hedef olarak belirledi. Xi, dolar bağımlılığını azaltacak reformların sinyalini verdi.
- Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, yuanın küresel rezerv para olmasını hedefliyor.
- Şi, uluslararası ticaret ve döviz piyasalarında etkili bir para birimi oluşturulması gerektiğini vurguladı ve güçlü bir merkez bankası ile finans kuruluşlarının önemine dikkat çekti.
- Bu açıklamalar, ABD dolarının değer kaybettiği ve merkez bankalarının rezerv yapılarını gözden geçirdiği bir dönemde yapıldı; yuanın küresel rezervlerdeki payı ise yüzde 1,93 seviyesinde.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin yuanının küresel ölçekte rezerv para konumuna yükselmesi gerektiğini dile getirdi.

İLK KEZ RESMİ STRATEJİK HEDEF
Şi, Komünist Parti'nin yayın organı Qiushi dergisinde kaleme aldığı yazıda, Çin'in uluslararası ticaret, yatırım ve döviz piyasalarında yaygın biçimde kullanılan, rezerv para niteliğine sahip "sağlam ve güçlü bir para birimi" oluşturmayı hedeflemesi gerektiğini ifade etti. Bu doğrultuda, etkili para politikaları uygulayabilen güçlü bir merkez bankasının, küresel düzeyde rekabet edebilen finans kuruluşlarının ve uluslararası sermayeyi cezbeden finans merkezlerinin kritik rol oynadığını vurguladı.

MEVCUT KONJONKTÜR REFORMLAR İÇİN FIRSAT
Söz konusu değerlendirmeler, küresel piyasalarda belirsizliğin derinleştiği, ABD dolarının değer kaybettiği ve merkez bankalarının rezerv yapılarını yeniden gözden geçirdiği bir dönemde yapıldı.

Öte yandan Çin Merkez Bankası Başkanı Pan Gongsheng de daha önce, yuanın çok kutuplu bir uluslararası para sistemi içerisinde diğer para birimleriyle rekabet edebilir bir konuma geleceğini belirtmişti.

Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, 2025'in üçüncü çeyreği itibarıyla ABD doları küresel rezervlerin yaklaşık yüzde 57'sini oluştururken, euronun payı yüzde 20 seviyesinde bulunuyor. Yuanın küresel rezervler içindeki payı ise yüzde 1,93 düzeyinde yer alıyor.

-
Aydın 1 ay önce Şikayet EtÇin isterse doları 10 liraya düşürür neden çünkü belki de merkez bankasında trilyonlarca dolar rezevi var bir salarsa tsunami olur,bunun yanında dünyadaki herkes bu para bolluğu karşısında faizleri çok yükseltmek zorunda kalır Çin kendi ayağına sıkar yani akıllı ve içten oynamak zorunda Xi de bugüne kadar görüldüki boş bir lider değil ekibide iyi Reis Erdoğan ve ekibinden sonra elbetteBeğen Toplam 1 beğeni
-
Kamil 1 ay önce Şikayet EtEndüstriyel Yatırım konusunda kapımız Çin'e açıktır . Artık , Mevcut Realitelere göre davranmalıyız . Başkan Trump , Amerikan Hegemonyasını güçlendiriyor , Venezuela teslim oldu , Kanada ve Grönland'ı da alacak . G7 +1 üyesi olmalıyız .Beğen
-
Er-ol 1 ay önce Şikayet EtSwift sisteminin alternatifi yok, herkes mahkûm ABD hegemonyası naBeğen Toplam 2 beğeni
-
Misafir 1 ay önce Şikayet Etnasıl olacak o iş.?? Apple onlarda Google onlarda Windows onlarda banka uygulamaları onlarda.bos işler.Beğen
-
ramazan 1 ay önce Şikayet Etne fark edecek diğer 190 ülke için.. ha dolar ezmiş ha çin parası.. bence ülkeler altına dayalı sisteme geçmeli.. yoksa çin de abd gibi gider matbada basar parayı diğer ülkelerde istediği her yeri ve şeyi satın alır kağıt mürekkep parasına..Beğen Toplam 10 beğeni