ABD'de hükümet kapandı! Meclis'ten bütçeye onay çıkmadı

ABD'de federal hükümet, Senato'nun bütçe paketini kabul etmesine karşın Temsilciler Meclisi'nin henüz oylama yapmaması sebebiyle kısmi olarak kapandı.

GİRİŞ 31.01.2026 10:05 GÜNCELLEME 31.01.2026 10:22
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Ülkede federal kurumların büyük bölümüne 30 Ocak yerel saatle gece yarısına kadar finansman sağlayan geçici bütçenin süresi dolarken Senato'nun onayladığı bütçe paketinin yasalaşma süreci tamamlanamadı.

Savunma, Ulaştırma, Konut ve Kentsel Gelişim, Sağlık ve İnsan Hizmetleri, Çalışma ve Eğitim bakanlıklarını eylül ayına kadar finanse edecek tasarılar ile İç Güvenlik Bakanlığı için iki haftalık geçici bütçe öngören paketin Senatodan geçmesine rağmen Temsilciler Meclisi'nin hafta sonu toplanmayacak olması, federal hükümetin kısmen kapanmasına yol açtı.

Senatoda yapılan oylamada söz konusu bütçe paketi 29'a karşı 71 oyla kabul edilmişti.

Tasarılar üzerinde yapılan değişiklikler nedeniyle bütçe paketi, yeniden Temsilciler Meclisi'ne gönderildi.

Bütçe paketinin yasalaşması için Temsilciler Meclisi'nin onayı ile ABD Başkanı Donald Trump'ın imzası gerekirken federal kurumların büyük bölümü için harcama yetkisi, yerel saatle gece yarısı itibarıyla sona erdi.

Temsilciler Meclisi'nin pazartesi günü bütçe paketini ele almasının ardından tasarının Trump'ın imzasına sunulması ve kısmi kapanmanın kısa sürede sona ermesi bekleniyor.

Kısa süreli olması öngörülen kapanmanın federal hizmetlerin büyük bölümünde ciddi aksamalara yol açması beklenmiyor.

ABD'de federal hükümet kısmi olarak kapandı

TARİHİN EN UZUN HÜKÜMET KAPANMASINI YAŞAMIŞTI

ABD'de federal hükümet, en son Kongrenin 2026 mali yılı başlamadan önce geçici bütçe tasarısını onaylayamaması nedeniyle 1 Ekim 2025'te kapanmıştı.

Harcama yetkisini kaybeden federal kurumlar, faaliyetlerine ara verirken taraflar arasındaki görüş ayrılığı, ülke tarihinde en uzun süreli kapanmaya yol açmıştı.

Federal hükümet, 43 gün kapalı kalırken federal kurumların çoğuna 30 Ocak'a kadar, bazılarına ise mali yıl boyunca finansman sağlanmasını öngören bütçe tasarısının 13 Kasım 2025'te ABD Başkanı Donald Trump tarafından imzalanmasıyla kapanma sona ermişti.

KAYNAK: AA
Hakan Erdi Uludağ Haber7.com - Haber Editörü
Haber 7 - Hakan Erdi Uludağ

Editör Hakkında

1998 yılında İstanbul'da doğdu. Maltepe Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Gazetecilik kariyerine üniversite yıllarında okurken başladı. 4 yıldır aktif olarak Gazetecilik kariyerini sürdürüyor. Meslek hayatına Kanal 7 Medya Grubu'na bağlı Haber7.com'da 'Editör' olarak devam ediyor.
YORUMLAR 12
  • Yavuz 1 ay önce Şikayet Et
    Tiyatro hepsi. Doları zaten karşıksız basıyorlar ceremesini dünya çekiyor
    Cevapla
  • bayx 1 ay önce Şikayet Et
    inşallah bir daha açılmaz .
    Cevapla
  • Hasta fenerli 1 ay önce Şikayet Et
    Budaha iyi günleri mevlam neylerse güzel eyler,alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste
    Cevapla
  • Burhan 1 ay önce Şikayet Et
    Kapanmasın ABD tamamen yıkılsın.
    Cevapla
  • Mammut 1 ay önce Şikayet Et
    Rabbim bir daha acilmamak üzere sonsuza dek kapatsın . Amin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle