Ocak ayının getiri şampiyonu belli oldu: Hangi yatırım, ne kadar yükseldi?

2026 yılının ilk ayı piyasalarda yüksek rekorlarla geride kaldı. Borsa İstanbul (BİST 100), ocak ayında %22,88’lik primle yatırımcısına en çok kazandıran araç olurken; altın ve gümüşte ay sonu yaşanan sert kâr satışları dikkat çekti.

GİRİŞ 31.01.2026 09:31 GÜNCELLEME 31.01.2026 09:42

Piyasalarda yılın ilk ayı tamamlanırken, hem küresel hem de yerel ölçekte hareketli bir gündem takip edildi. İç piyasada faizlerdeki düşüş eğilimi ve döviz kurlarındaki stabil seyir Borsa İstanbul’a yaradı. BİST 100 endeksi, tarihinin en iyi ocak aylarından birine imza atarak ayı 13.838 puanla tamamladı ve getiri şampiyonu oldu.

TL bazında yatırım araçları incelendiğinde, gram altın %14,35’lik yükselişle borsayı takip ederek ikinci sırada yer aldı. Yatırımcılar ocak ayında TL mevduattan %2,8 net getiri sağlarken, döviz cephesinde euro %2, dolar ise %1,29 oranında sınırlı bir prim yaptı.

Ocak ayının getiri şampiyonu belli oldu

EMTİA PİYASASINDA "RALLİ VE ÇÖKÜŞ" BİR ARADA

Küresel piyasalarda ocak ayı boyunca tam anlamıyla bir emtia rallisi yaşandı. Ancak ayın son iki işlem gününde gelen sert satışlar, kazançların bir kısmının geri verilmesine neden oldu.

Ay içerisinde 5.602 dolarla zirve yapan ons altın, son günlerdeki satışlarla ayı 4.895 dolardan kapattı. Benzer bir tablo gümüşte de görüldü; 121,65 dolarla tüm zamanların rekorunu kıran ons gümüş, şok düşüşle ayı 85,20 dolar seviyesinden tamamladı. Buna rağmen ons gümüş aylık bazda %18,90, ons altın ise %13,25 değer kazandı.

JEOPOLİTİK RİSKLER GÜVENLİ LİMANLARI DESTEKLEDİ

Küresel piyasalardaki hareketlilikte ABD merkezli jeopolitik gelişmeler belirleyici oldu. Washington yönetiminin Venezuela Devlet Başkanı Maduro’ya yönelik operasyonu, Grönland’ı satın alma ısrarı ve Orta Doğu’ya uçak gemisi göndererek İran’ı tehdit etmesi, yatırımcıların "güvenli liman" olarak görülen kıymetli madenlere yönelmesine yol açtı.

Ocak ayının getiri şampiyonu belli oldu

FED FAİZLERİ SABİT TUTTU, YENİ BAŞKAN ADAYI BELLİ OLDU

ABD Merkez Bankası (FED), yılın ilk toplantısında beklentilere paralel hareket ederek politika faizini %3,50-3,75 aralığında sabit bıraktı. Dolar endeksi (DXY) ay içinde son 4 yılın en düşük seviyesi olan 95,5’i test etse de, ayı toparlanarak 97,15 seviyesinden kapattı.

Öte yandan ABD Başkanı Trump, mayıs ayında görev süresi dolacak olan FED Başkanlığı için eski FED üyesi Kevin Warsh’ı aday gösterdi. Trump, Warsh’ın faiz indirimlerine sıcak baktığını düşündüğünü belirtmekle birlikte, bu konuda herhangi bir taahhüt almadığını vurguladı.

Ocak ayının getiri şampiyonu belli oldu

İÇ PİYASADA ENFLASYON VE FAİZ D

ÜŞÜŞÜ HIZLANDI

Türkiye ekonomisinde ise ocak ayı, beklentilerin altında gelen enflasyon verisiyle başladı. Yıllık TÜFE %30,89 olarak gerçekleşirken, aralık ayı enflasyonu %0,89 oldu. Bu veri seti, tahvil faizlerinde düşüşü beraberinde getirdi.

TCMB Para Politikası Kurulu, yılın ilk toplantısında politika faizini 100 baz puan indirerek %37,00 seviyesine çekti. Merkez Bankası'nın ihtiyatlı duruşunu koruması ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin not görünümünü "pozitif"e çevirmesi piyasalara güven verdi. Bu gelişmelerle 2 yıllık gösterge tahvil faizi %35’in altına gerilerken, CDS risk primi 220 seviyelerine kadar düştü.

OCAK AYI YATIRIM ARAÇLARI PERFORMANS TABLOSU

Piyasalardaki bu yoğun gündemin ardından, yatırım araçlarının ocak ayı getirileri şu şekilde gerçekleşti:

-Borsa (BİST 100): 13.838 (%22,88)

-Ons gümüş: 85,20 dolar (%18,90)

-Gram altın: 6.805 (%14,35)

-Ons altın: 4.895 dolar (%13,25)

-TL Mevduat: %2,80 (Net)

-Euro: 51,59 TL (%2,00)

-Dolar: 43,50 TL (%1,29)

BORSA İSTANBUL’DA GEÇEN HAFTA EN ÇOK KAZANDIRAN 3 HİSSE BELLİ OLDU

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, küresel piyasalardaki karışık seyre karşın rekorlara imza atmayı sürdürüyor. Önceki haftanın kapanışına göre endeks haftayı yüzde 6,51 oranında değer kazancıyla 13 bin 838,29 puandan tamamladı.
Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi’nin yılbaşından bu yana süren coşkusu devam ediyor. Endeks, küresel piyasalardaki karışık seyirden pozitif ayrışırken, altın ve gümüş gibi metallerdeki yüksek oynaklığın yanında da “yemyeşil” parlıyor.

Hafta boyunca jeopolitik gerilimlerden etkilenen küresel borsalar ve emtia

fiyatlamalarının yanında BIST 100’de dikkat çekmeye devam etti. Önceki iki haftada olduğu gibi, yükseliş serisine bu kez çarşamba değil perşembe günü ara veren Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi tarihi zirvelerini yenilemeye devam etti.

ZİRVE YENİLENDİ

Endeks, Ocak 2026’nın son haftasında yüzde 6,51 oranında değer kazanırken, haftayı ve yılın ilk ayını 13 bin 838,29 puandan kapadı. Endeks, hafta boyunca en düşük 12 bin 886,22, en yüksek ise 13 bin 906,51 puanı gördü.

Yılın ilk ayında rekorlara imza atan BIST 100 endeksi yüzde 22,88 oranında yükseldi.

Bankacılık endeksi geçen hafta yüzde 10,5 oranında, holding endeksi de yüzde 9,42 ve sanayi endeksi de yüzde 4,74 oranında değer kazandı.

HAFTANIN EN ÇOK KAZANDIRAN HİSSELERİ

BIST 100'de yer alan şirketler arasında haftanın en çok prim yapan hissesi yüzde 33,79 oranında değer kazancıyla Kiler Holding (KLRHO) oldu. Onu yüzde 17,88 ile Akbank (AKBNK) ve yüzde 16,35 ile Enka İnşaat (ENKAI) takip etti.

EN ÇOK DEĞER KAYBEDEN HİSSELER

Haftanın en çok değer kaybeden hisselerinde ise ilk sırada yüzde 11,53 ile geçen hafta olduğu gibi Gen İlaç (GENIL) gelirken, yüzde 6,66 ile Pasifik Eurasia (PASEU) ve yüzde 6,40 ile Pasifik Teknoloji (PATEK) olarak öne çıktı.

EN DEĞERLİ ŞİRKETLER

Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler arasında piyasa değeri en yüksek şirketlerde, 1 trilyon 382 milyar 820 milyon TL değeri ile ASELSAN (ASELS) bu hafta da ilk sırada yer aldı. 958 milyar 750 milyon TL’lik piyasa değeriyle Kiler Holding (KLRHO) ikinci sırada yer alırken, Garanti BBVA (GARAN) de 677 milyar 460 milyon TL ile üçüncü sırada yerini aldı.

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

Geçen hafta BIST 100 endeksinde işlem hacmi de bazı günlerde rekorlara imza atmasına karşın toplamda haftalık bazda hafif gerileyerek 930 milyar 795 milyon TL’nin biraz üzerinde oldu.

Endekse dahil işlem gören hisseler içinde 87 milyar 119 milyon TL ile Türk Hava Yolları (THYAO) ilk sırada yer aldı. 78 milyar 452 milyon TL ile Aselsan (ASELS) ve 56 milyar 211 milyon TL’lik işlem hacmi ile İş Bankası (ISCTR) ilk sıralarda yer aldı.

 

 

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Ahmet Tevfik Yavuz Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Ahmet Tevfik Yavuz

Editör Hakkında

22 Nisan 1986’da Karabük’te doğdu. İlköğretim ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladı. Anadolu Üniversitesi iktisat Fakültesi’nde Kamu Yönetimi okudu. Gazetecilik mesleğine 2021 yılında başladı. Çalışma hayatına Haber7.com bünyesindeki Gezelim.com seyahat sitesinde devam etmektedir.