Uzman isimden kritik uyarı: Satmayın

Altın ve gümüşte rekor yükseliş sürerken ekonomist Filiz Eryılmaz, yıl sonu gram altın için 8700–9000 TL bandı, ons altında ise 5000–5400 dolar aralığını işaret etti.

Uzman isimden kritik uyarı: Satmayın
Uzman isimden kritik uyarı: Satmayın
GİRİŞ 24.01.2026 04:23 GÜNCELLEME 24.01.2026 04:23
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Rekor üstüne rekor kıran altındaki yükseliş merak konusu oldu. Ekonomist Filiz Eryılmaz’a göre merkez bankalarının alımları, Fed’in faiz indirim sürecine girmesi ve güvenli liman arayışının yön değiştirmesi, altını yeniden küresel sistemin merkezine taşıdı.

Doç. Dr. Filiz Eryılmaz

DOLAR GİTTİ, ALTIN GELDİ

Habertürk yayınında konuşan Eryılmaz’a göre artık güvenli liman kavramı değişti. Eskiden belirsizlik dönemlerinde dolar ve ABD tahvilleri öne çıkarken, Trump döneminde bu refleks tersine döndü. Yatırımcılar doları ve ABD 10 yıllıklarını satarak doğrudan altına yöneliyor.

Bu dönüşümde Trump’ın son çıkışları belirleyici oldu. Özellikle Grönland üzerinden yürüyen gerilim, piyasada yeni bir belirsizlik dalgasına neden oldu. 

Eryılmaz'a göre bir diğer önemli faktör ise FOMO etkisi, yani yükselişi kaçırma korkusu. Perakende yatırımcıdan büyük fonlara, ETF’lerden merkez bankalarına kadar geniş bir kesim, yükseliş hızlandıkça piyasaya daha agresif giriyor. Eryılmaz’a göre bu durum, ralliye ekstra ivme kazandırıyor.

"YÜKSELME DEVAM ETTİKÇE ALALIM"

Özellikle gümüş ve gümüş ETF’lerinde son 5–10 yılda zor görülen bir hacim oluşmuş durumda. Eryılmaz'a göre strateji 'kademeli alım':

"Trendi kaçırmayalım ama çok yüklü giriş yapmayalım. Kademe kademe alalım. Bir görelim bakalım nereye gidiyor hareket. Yükselme devam ettikçe alalım. Aşağı geldi, durduğundan emin olduğumuzda bir kademe de aşağıdan alalım mesela. Ben şöyle düşünmüyorum, şu an alınmaması gerektiğini düşünmüyorum ama bazen dikkatli olalım, bir bekleyelim, birkaç gün ondan sonra dediğimizde bile"

ALTINDA YIL SONU TAHMİNİ

Filiz Eryılmaz’ın fiyat beklentisi ise piyasanın en çok konuştuğu başlık:

“Mesela ben kendi beklentimi söyleyeyim. Sene sonu ben ons tarafında minimum 5000, maksimum 5400 dolar bekliyorum. Ortalama beklentim 5200 dolar benim. Dolayısıyla bunu gram altında dolar TL’de de 52 TL bekliyorum sene sonunda. Minimum 8300, maksimum 9100 civarı. Dolayısıyla ortalama 8700–8800’leri çok rahat görebileceğimizi düşünüyorum. Eğer hiç beklemediğimiz jeopolitik risklerin çok daha farklı boyutlara evrilmesi durumunda elbette ki çok daha yüksek seviyeler gündeme gelebilir. Onun için ben açıkçası 9000’in kıyılarına her şey bu minvalde gidiyor olsak bile çok rahatlıkla geleceğimizi düşünüyorum"

"HER GERİ ÇEKİLMEDE BİR KADEME ALIM YAPIP BİR TARAFA KOYUP UNUTSUN ONU"

Uzun vadeli strateji için verdiği temel tavsiye ise şöyle:

“Burada bir de tabii uzun vadeli, kısa vadeliye göre strateji değişir. Uzun vadeli biriktiren şunu yapsın: Her geri çekilmede bir kademe alım yapıp bir tarafa koyup unutsun onu. Bu çok iyi bir strateji bence. Satmadan, her geri çekilmede elinde varsa para biraz daha altın alsın.”

VE EN KRİTİK UYARI: SATMAYIN

Ben açıkçası yakın vadede, örneğin 2028–2030 yılına kadar altın tarafında yükselişin devam edeceğini düşünüyorum. Onun için uzun vadeli hatta kısa vadeli yatırımcılar da kesinlikle altınlarını satmasınlar. Sahip çıkmaya devam etsinler. Biriktirebildikleri kadar biriktirsinler derim.”

 

Muhammet Binici Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 4
  • Fatih 12 dakika önce Şikayet Et
    Herkes uzman oldu halik özdil var o adam seneler öncesi 5 bin olacak demişti sayesinde ev aldim
    Cevapla
  • finans uzmanı musa 1 saat önce Şikayet Et
    Neden satmayın diyorlar biliyormusunuz Türkiye'de korkunç miktarda yastık altında duran altın var eğer halk bunları satıp ev almaya başlar ise zenginlerin güvenli altın limanı = faiz yani altınla yapılan tefecilik patlıyor bu neden ile satmayın diyorlar Bende satın diyorum altın gülmeyecek çünkü altın herkesin elinde var
    Cevapla
  • Misafir 1 saat önce Şikayet Et
    14 15 bin diyemiyorsunuz galiba Daha ocak ayı cikmadan 7 bini gecti yil sonu 8 hin diyordunuz
    Cevapla
  • tekin 2 saat önce Şikayet Et
    her seye zam zam hic olmazsa bizim dolar da iki kati olsun artik eden edene bu ulke de
    Cevapla