Türk Devletleri'nden ortak proje! Tarih verildi

Türk devletleri, ortak proje olarak hazırlığı süren "12U TDT-SAT Küp Uydusu"nun üretim sürecinin hızlandırılarak gelecek yıl fırlatılmasını ve Türk Dünyası Uzay Günleri düzenlenmesini kararlaştırdı.

GİRİŞ 10.10.2025 13:14 GÜNCELLEME 10.10.2025 13:17
Bu Habere 43 Yorum Yapılmış

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Konseyinin, Azerbaycan'ın Gebele kentinde gerçekleştirdiği zirvede aldığı kararların ardından gözler uygulamaya odaklandı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, ülkeler ticaretten ulaştırmaya, uzaydan enerjiye kadar ekonomiye dair pek çok konuda adımlar atacak.

Bunlardan biri de uzay alanındaki projeler olacak. Görüşmeler kapsamında, TDT bayrağı altında, üye devletlerin ortak uzmanlığı ve teknolojik gücü sayesinde elde edilen önemli bir başarı olarak "12U TDT-SAT Küp Uydusu"nun 2026'da fırlatılması için üretim sürecinin hızlandırılması kararlaştırıldı.

Öte yandan, Dünya Uzay Haftası, Uluslararası Astronotik Kongresi ve diğer küresel platformlar çerçevesinde, uzay bilimlerinde görünürlüğü ve işbirliğini teşvik etmek amacıyla TDT bayrağı altında Türk Dünyası Uzay Günleri ve ilgili etkinliklerin düzenlenmesi planlandı.

Ortak bilimsel girişimleri kolaylaştırarak, yeni girişimleri destekleyerek, girişimcilik ekosistemlerini besleyerek ve Türk bölgesindeki akademik ve teknolojik kurumlar arasında bilgi teatisini geliştirerek işbirliğine dayalı araştırma ve inovasyonun devreye alınması benimsendi.

Yapay zeka alanında işbirliği de karar alınan bir başka konu oldu. Eşgüdümlü inovasyon ve kapasite geliştirme çabaları kanalıyla üretkenliğin, sürdürülebilirliğin ve bölgesel rekabetin artırılması hedefleniyor. Bu kapsamda, yapay zeka, yeşil ve dijital teknolojiler ile akıllı üretim sistemlerinin üye devletlerin endüstriyel stratejilerine entegrasyonu teşvik edilecek.

Altı devlet bir millet: Türk Devletleri Teşkilatı Özbekistan Zirvesi

TURİZM FAALİYETLERİ GELİŞTİRİLECEK

Ayrıca, ticaret, gümrük ve ulaştırma işbirliğini kolaylaştırmak, geçiş serbestisini sağlamak, sınır kurumları arasındaki işbirliğini güçlendirmek amacıyla çalışmalar da yoğunlaştırılacak.

Bölgesel bağlantısallık ve ulaşım altyapısını geliştirmeye yönelik üye devletler arasında verimlilik, dayanıklılık ve küresel rekabet gücünü artırmak için uygun ulaşım düzenlemeleri ve modernize edilmiş lojistik sistemlere öncelik verilecek.

Turizm alışverişlerinin yaygınlaştırılması, kültürel turizm programlarının geliştirilmesi ve ortak farkındalık artırma girişimlerinin uygulanması teşvik edilecek.

Üye devletler, koordineli faaliyetler yoluyla uluslararası pazarlarda ortak tanıtım faaliyetleri yürütecek. Ülkeler, birbirlerinin girişimlerini destekleyerek, ikili işbirliğini teşvik ederek ve ziyaretçi akışını genişletip sürdürülebilir ortaklıklar kuran ortak kampanyalar, sergiler ve kültürel programlar geliştirerek bölge içi turizmi güçlendirecek.

Kültürel miras alanlarına erişimi artırmak, karşılıklı anlayışı teşvik etmek ve Türk halklarının ortak kimliğini güçlendirmek amacıyla Ortak Müze Kartı hazırlıkları da tamamlanacak.

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI VE TURANCILIK, PANTÜRKİZM İDDİALARI

ENERJİ GÜVENLİĞİ VE DÖNÜŞÜMÜ

Yeşil ekonomi, yenilenebilir enerji kaynakları ve bunların bölge genelinde ve ötesinde verimli ve güvenli bir şekilde taşınması konusunda araştırmalar genişletilecek.

Yeşil teknolojiler, iklime dirençli altyapı ve sorumlu kaynak yönetimi kanalıyla Türk Yeşil Vizyonu ile uyumlu olarak sürdürülebilir kalkınma ve çevre yönetimi benimsenecek.

Yenilik odaklı tarım teşvik edilecek, ürünlerin ticareti ve yatırımı kolaylaştırılacak ve tarımsal işbirliği derinleştirilecek.

"Türk Yeşil Vizyonu" kapsamında yenilenebilir enerji ve temiz teknolojiler yaygınlaştırılacak, iklime dirençli altyapı inşa edilecek, enerji verimliliği artırılacak, sıfır atık yaklaşımı ilerletilecek, doğal kaynaklar ve biyolojik çeşitliliği korumak ve sürdürmek için bölgesel işbirliği güçlendirilecek.

Macaristan merkezli TDT Kuraklık Önleme Enstitüsünün kapsamında seçilen projelerin uygulanması sağlanacak.

Enerji güvenliği ve enerji dönüşümü hedefleri için kritik minerallerde potansiyel işbirliği fırsatları araştırılacak.

TDT'nin yeni kurulan "Sivil Koruma Mekanizması" çerçevesinde, doğal afetlere de ortaklaşa müdahale edilecek.

KAYNAK: AA
Hakan Erdi Uludağ Haber7.com - Haber Editörü
Haber 7 - Hakan Erdi Uludağ

Editör Hakkında

1998 yılında İstanbul'da doğdu. Maltepe Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Gazetecilik kariyerine üniversite yıllarında okurken başladı. 4 yıldır aktif olarak Gazetecilik kariyerini sürdürüyor. Meslek hayatına Kanal 7 Medya Grubu'na bağlı Haber7.com'da 'Editör' olarak devam ediyor.
YORUMLAR 43
  • ali aslantürk 1 ay önce Şikayet Et
    iyi birşey
    Cevapla
  • GECE KARTALI 1 ay önce Şikayet Et
    Şu müslüman düşmanı orban bu resme hiç yakışmıyor bunu atın teşkilattan gitsin...
    Cevapla
  • Türkmen 1 ay önce Şikayet Et
    Alıpta tıkın bize geregi yok
    Cevapla
  • Seydi 1 ay önce Şikayet Et
    Sayın Cumhurbaşkanıma önerimdir 1 Turkdevletlerinin whstsup yerine ortak mesajlaşma uygulaması olsun 2 Turk devletlerinin ortak arama motoru olsun Google yerine 3. Turkdevletlerinin ortak alışveriş e ticaret sitesi olsun Saygılarimla
    Cevapla
  • Emre 1 ay önce Şikayet Et
    Macaristan'ı katmayın şu işin içine. Viktor Orban daha yeni türkleri kötüledi, hem de İsrail'in, Netanyahu'nun dostu.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle