Eylül ayı enflasyon rakamları açıklandı

Son dakika haberi: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Eylül ayında enflasyon yüzde 3.23 olarak gerçekleşirken, yıllık enflasyon yüzde 33,29 oldu.

GİRİŞ 03.10.2025 10:02 GÜNCELLEME 03.10.2025 10:45
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi... Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) , tüketici enflasyonunun eylül ayında yıllık yüzde 33,29, aylık yüzde 3,23 olduğunu açıkladı.

Buna göre, tüketici fiyatları 2025 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 3,23, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 25,43, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 33,29 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 38,36 arttı.

Eylül ayı enflasyon oranları

TÜİK, eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.

Buna göre, TÜFE'deki değişim eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 3,23 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 25,43 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 33,29 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 38,36 artış olarak gerçekleşti.

En yüksek ağırlığa sahip 3 ana harcama grubunun yıllık değişimleri; gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 36,06 artış, ulaştırmada yüzde 25,30 artış ve konutta yüzde 51,36 artış olarak gerçekleşti. İlgili ana grupların yıllık değişime olan etkileri ise gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 8,60, ulaştırmada yüzde 4,15 ve konutta yüzde 7,85 oldu.

En yüksek ağırlığa sahip 3 ana harcama grubunun aylık değişimleri; gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 4,62 artış, ulaştırmada yüzde 2,81 artış ve konutta yüzde 2,56 artış olarak gerçekleşti. İlgili ana grupların aylık değişime olan etkileri ise gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1,11, ulaştırmada yüzde 0,44 ve konutta yüzde 0,44 oldu. 

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan 2025 yılı Eylül ayı itibarıyla, 25 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 5 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 113 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti. 

EKONOMİSTLER NE BEKLİYORDU?

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistlerin, eylül ayı enflasyon tahminleri yüzde 1,95 ile yüzde 2,70 aralığında değişirken, beklentilerin ortalaması 2,47 olarak ortaya çıkmıştı.

İSTANBUL'DA EYLÜL ENFLASYONU HESAPLANDI

İstanbul'da eylül ayında bir önceki aya kıyasla perakende fiyatlar yüzde 3,19 toptan fiyatlar yüzde 1,29 arttı.

Eylülde aylık bazda Tüketici Fiyat İndeksi'ndeki artış oranı en fazla eğitimde yüzde 24,26 olarak artış gösterdi. Ulaştırmada yüzde 40,40 , gıda ve alkolsüz içecek harcamaları grubunda yüzde 3,85, eğlence ve kültürde yüzde 3,15 oldu.

Lokanta ve otellerde yüzde 2,57, konutta yüzde 2,28, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 1,95, ev eşyasında yüzde 1,82, giyim ve ayakkabıda ise yüzde 0,36 olarak gerçekleşti.

 

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 8
  • Bilecikli 40 dakika önce Şikayet Et
    Bu kartelleşen üç harflilere bir çare bulun .Cebimizde taşıdığımız nakit kağıt fazlalığından başka bir işe yaramıyor
    Cevapla
  • güngör 1 saat önce Şikayet Et
    faizler bu kadar yüksek olduğu sürece bu enflasyon düşmez
    Cevapla
  • Gökyüzü mavi 61 1 saat önce Şikayet Et
    Batsın bu enflasyon rakamları pazar market fiyatlarini düşürün enflasyon düştü bu kadar basit fiyatları hükümet belirlesin
    Cevapla
  • Mehmet Şahin 19 dakika önce Şikayet Et
    Ekonomi bilmeyenlerin bakış açısı budur. Kullandığın ürünün üçte biri ithal ediliyor, onların fiyatını da mı belirleyeceksin.
    Cevapla
  • serdar demir 1 saat önce Şikayet Et
    çarşı pazar manav market öyle söylemiyor
    Cevapla
  • Bence 1 saat önce Şikayet Et
    Bence hiç öyle değil malesef
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle