Vergi beyanı yok, lüks harcama çok: Vergisiz servetler mercek altında!

Vergi Uzmanı İsmail Vefa Ak, 2025’in vergi denetimleri açısından bir dönüm noktası olduğunu belirterek, kayıt dışılıkla mücadelede teknolojinin etkin kullanılacağını ve sahte faturaya karşı sert adımların atılacağını söyledi.

GİRİŞ 25.09.2025 13:22 GÜNCELLEME 25.09.2025 13:22
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Vergi Uzmanı İsmail Vefa Ak, son dönemde hız kazanan vergi denetimleri ve kayıt dışılıkla mücadele politikalarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Ak’a göre, 2025 yılı, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yüksek teknolojiyle donatılmış denetim araçlarını sahaya sürdüğü ve mükellef davranışlarını yakından izlediği bir yıl olarak kayıtlara geçti.

VERGİDE ADALET ÖN PLANDA 

İsmail Vefa Ak, hem Orta Vadeli Program’da (OVP) hem de Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamalarında sıkça vurgulanan “kayıt dışılığın önlenmesi”, “vergide adalet” ve “verginin tabana yayılması” kavramlarının, yeni dönemin temel politikalarını oluşturduğunu belirtti.

"Artık Maliye, vatandaşın hayat standardına göre gelirini analiz edebilecek teknolojiye sahip. Hangi aracı alıyor, hangi evi satıyor, kredi kartında ne harcıyor; hepsi izlenebiliyor" diyen Ak, yeni denetim anlayışının mükellefleri gönüllü uyuma teşvik ettiğini söyledi.

10 bin büyük şirket mercek altına alındı, Bakan Şimşek'ten net mesaj geldi10 bin büyük şirket mercek altına alındı, Bakan Şimşek'ten net mesaj geldi

32 MİLYAR LİRALIK MATRAH ARTIŞI, 40 BİN MÜKELLEFE UYARI

Denetimlerde öncelikli olarak büyük mükelleflere odaklanıldığını vurgulayan Ak, Ankara’daki Risk Analiz Merkezi aracılığıyla 40 bin mükellefe risk uyarısı yapıldığını ve yaklaşık 32 milyar TL matrah artışı sağlandığını açıkladı. Ayrıca binin üzerinde mükellefin zarar beyanından kar beyanına geçtiği belirtildi.

Yüksek gelir gruplarına yönelik denetimlerin de hız kazandığını aktaran Ak, yaklaşık 10 bin yüksek gelirli bireyin mercek altına alındığını, bunlardan bini aşkın kişinin bugüne kadar hiç beyanname vermediğinin tespit edildiğini söyledi.

Maliyenin radarına takıldı! Düşük tapu bedeli beyanına yüksek cezalar yolda!Maliyenin radarına takıldı! Düşük tapu bedeli beyanına yüksek cezalar yolda!

VERGİDE ADALETSİZLİK SORUN

Ak, Türkiye’de vergi yükünün OECD ortalamalarına göre yüksek olmadığını ancak verginin adil dağılmadığını vurguladı:

"Vergi yükü milli gelirin yüzde 16-17’si civarında. Sorun, bu yükün kimlerin üzerine bindiği. Örneğin bazı doktorlar, avukatlar, hatta eczaneler neredeyse asgari ücret düzeyinde gelir beyan ediyor. Bu kabul edilemez."

Vergi sisteminde dolaylı vergilerin payının yüzde 60’ın üzerinde olduğunu belirten Ak, gelişmiş ülkelerde bunun tam tersi olduğunu hatırlatarak, dolaysız vergilerin (gelir ve kurumlar vergisi) artırılması gerektiğini ifade etti.

Bakanlıktan 'vergisiz döviz' iddialarına ilişkin açıklamaBakanlıktan "vergisiz döviz" iddialarına ilişkin açıklama

SAHTE FATURA İLE MÜCADELE SERTLEŞECEK

Vergi kaçırmanın önemli araçlarından biri olan sahte fatura kullanımıyla ilgili yeni teknolojik sistemlerin devreye alındığını belirten Ak, Maliye’nin artık sahte fatura kullanımını uzaktan tespit edebildiğini açıkladı.

"Yeni sistemle artık ‘yanlışlıkla kullandım’ savunması geçerli olmayacak. Sahte fatura kullanımı sadece vergi cezası değil, hapis cezası ile de karşı karşıya bırakabilir. Bu cezalar 18 aydan başlayıp 5 yıla kadar çıkabiliyor."

Vergi artışlarının yatırımcıyı ürkütmemesi gerektiğini belirten Ak, "Türkiye daha fazla vergi alan bir ülke olmamalı. Mesele, hiç vergi vermeyeni sistem içine çekmek. Aksi halde yerli ve yabancı yatırımcı kaçabilir" dedi.

Dilan Dundar Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Dundar

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 20
  • cezmi paksoy 1 ay önce Şikayet Et
    önce ibanlı-karekodlu ödemeyi yaygınlaştır sonra kaçırırsan yakaladımı öperim de??yasadışılığı özendirip yasalı dayatmanın adaleti olabilir mi?hangi mesleği yaparsa yapsın herkes vergi kaçırıyor ?kim benim sütüm temiz diyemez?devlet onu bunu yapsın demekle çözüm olmuyor insanlar allah korkusunu yaşamadıkça adaletli olamazlar???
    Cevapla
  • Öğretmen 1 ay önce Şikayet Et
    Vergi vermemekle Allah korkusu arasında nasıl bir ilişki var? Yüksek ilminizle biraz izah buyurur musunuz?
    Cevapla
  • çavuşbaşı 1 ay önce Şikayet Et
    Vergi borçları yapılandırılmalı sistemi kurarak vergi oranlarını düşürerek vergi tabana yayılmalı zenginden vergi alınmalı
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Dört beş yıldır maalesef pahalılık düzelmedi hep fakirleştik zenginde daha zengin oldu fiş kesen fatura kesen yok denetim de yok denetlenecekse büyük küçük demeyin tüm işyerleri denetlensin konuşulanlar sadece lafta kalmasın
    Cevapla
  • Hoca68 1 ay önce Şikayet Et
    Aldığımız maaşlardan alınan vergi %15'e sabitlensin.
    Cevapla
  • ferdi 1 ay önce Şikayet Et
    haci senin dedigin gibi dunya yok gelire gøre verdgi yukselir bazen yuz de 35 uzeri bile olur o zaman zengin nokta kadar vergi versin diyorsun hayal kurma zenginler de vergi vermesi gerek sanatci sporcular da
    Cevapla
  • misafir 1 ay önce Şikayet Et
    kdv yüzde 5 olsun ayrım olmasın cezanın en hafifi ev hapsi bak o zaman kaçak olur mu. parası olan esnafların yüzde 60 kaçırıyor çek senet mecburu olsa kaçak olmaz. tırla mlz sevki yapan zenginler tırla koltuk altında para saklanarak ticaret yapanlar bu ülkede binlerce var peşin olan her alışveriş yasaklanmalı bankalarda banka kartından komisyon almamalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle