Sahte ev ilanlarına dikkat: Dolandırıcılık yöntemi pes dedirtti

Konut sahibi olmak isteyen vatandaşların ilan aramak için sıklıkla başvurduğu "sarı sayfa" olarak bilinen ilan platformunda sahte ilan patlaması yaşandı.

GİRİŞ 02.09.2025 10:00 GÜNCELLEME 02.09.2025 10:57
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

"Sarı sayfa" olarak bilinen ilan sitelerindeki sahte ilanlar bir yandan gayrimenkul sektörüne olan güveni zedelerken bir yandan da vatandaş mağduriyetleri yaratmaya devam ediyor.

İlan girişleri için yeterli önlemlerin alınmaması nedeniyle vatandaşlar mağdur olurken, dolandırıcılık riskiyle de karşı karşıya kalıyor.

Piyasanın çok altında rakamlara verilen ilanlar, dolandırıcıların kapora alıp ortadan kaybolmasına zemin hazırlarken, burada ilan siteleri ise hiçbir sorumluluk üstlenmiyor.

Sabah'ın haberin göre uzmanlar, gerçek dışı ya da manipülatif ilanlara karşı caydırıcı, astronomik cezalar getirilmesi halinde bu sorunun büyük ölçüde ortadan kaldırılacağını ifade ediyor.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Dolandırıcılar, kendilerine ait olmayan konutların görsellerini internetten temin edip ya sosyal medyaya ya da bazı ilan platformlarına koyuyor. İlanı görüp evi kiralamak ya da almak isteyen olursa kapora isteniyor.

Dolandırıcılar kaporayı aldıktan sonra sırra kadem basıyor. Bazı gerçek ilan sahipleri de evin fotoğraflarını değerinden çok daha uygun fiyata sahte ilan girişiyle platforma yüklüyor. Talep eden olursa "O daire satıldı, başkasını gösterelim" diyerek ellerinde bulunan başka konutları pazarlamaya çalışıyor.

BAZI EMLAKÇILAR DA YAPIYOR!

Dolandırıcıların kapora alarak vatandaşları mağdur ettiği düşük fiyatlı ilanların unvanını kötüye kullanan bazı emlakçılar tarafından da yapıldığı öğrenildi. Değerinin çok altında sahte bir konut ilanı yükleyen bu tarz emlakçıların, vatandaşların kendilerini aramasını sağlayarak "İlandaki daire satıldı, uygun başka dairelerimiz var" aldatmacasıyla ellerindeki konutları satmaya çalıştıkları tespit edildi.

ŞİKÂYET EDİN

Ticaret Bakanlığı sahte ilanlar için "Elektronik İlan Doğrulama Sistemi"ni devreye almıştı. Reklam Kurulu da bu tarz ilan sahiplerine ceza kesiyor. Ancak ilan sitelerinin yükümlülüklerini tam anlamıyla yerine getirmemesi nedeniyle hâlâ bu tür ilanlarla karşılaşılabiliyor. Bu tarz sahte ilanlar bakanlığa şikâyet edildiğinde, yayınlanan ilan platformuna ceza uygulanması söz konusu olabiliyor. Vatandaşlar ALO 175 Tüketici Danışma Hattı ve e-devlet üzerinden şikâyetlerini iletebiliyor.

SAHTE İLAN NASIL ANLAŞILIR?

İlan sitelerinden konut almak isteyen vatandaşların bazı noktalara dikkat etmesi gerekiyor. Örneğin bölgedeki ortalama fiyatlara göre çok düşük rakamlı ilanlar genellikle aldatıcı olabiliyor. "Acil satılık, değerinin yarısı" gibi ifadelere de dikkat edilmesi gerekiyor. İç mekân yerine sadece dış cephe fotoğraflarının olduğu ilanın sahte olma ihtimali bulunuyor. İlan metni kısa olup "İlan sahibi sadece WhatsApp üzerinden konuşmak istiyor" yazanlara da şüpheyle yaklaşılması gerekiyor.

CAYDIRICI CEZALAR GETİRİLMELİ

Piyasanın çok altında rakamlara verilen ilanlar, dolandırıcıların kapora alıp ortadan kaybolmasına zemin hazırlarken, burada ilan siteleri ise hiçbir sorumluluk üstlenmiyor. Uzmanlar, gerçek dışı ya da manipülatif ilanlara karşı caydırıcı, astronomik cezalar getirilmesi halinde bu sorunun büyük ölçüde ortadan kaldırılacağını ifade ediyor.

11 ayda 815 konut 23 iş yeri inşa edildi! Geleceğin Malatya'sı inşa ediliyor11 ayda 815 konut 23 iş yeri inşa edildi! Geleceğin Malatya'sı inşa ediliyor

TOKİ'den 30 ilde sudan ucuz satış: Detaylar belli oldu!TOKİ'den 30 ilde sudan ucuz satış: Detaylar belli oldu!

KAYNAK: SABAH
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 28
  • Abdullah 1 saat önce Şikayet Et
    Osb'ler İkitelli Masko gelin hırsızlıkları görün
    Cevapla
  • bursa lı 1 saat önce Şikayet Et
    ceza yokki bu ülkede hırsızlar arsızlar üçkağıtcılar dolandırıcılara ceza yok aslında hiçbirşeye ceza yok sadece trafik cezası diye birşey var gerisi yok garibimden.com a bildiriyorsun bakarız diyorlar dolandırıldık ifade vermeye gittik yaz dı yazdı yazdı biz biliyoruz bu dolandırıcıları dedi bilişim suçlarındaki yetkili görevini demeyeyim şimdi eee niye almıyorsunuz dedim tebessüm etti
    Cevapla
  • Kerem 1 saat önce Şikayet Et
    Kapora sirf bu iş icin kurulmuş aracı bir şirkete yatırılmalı.
    Cevapla
  • Kerim 1 saat önce Şikayet Et
    Balik bastan kokar turkiyenin durumu bu
    Cevapla
  • Ali Veli 2 saat önce Şikayet Et
    Dolandırıcılık boyutuna göre İDAM cezasına kadar gitmelidir. Bir insanı kandırmak bütün insanlığı kandırmaktır. Dolandırılan insanlar, strese girer, hastalık sahibi olur. Bunun bedeli 3 AY yatıp çıkmak mıdır? Hırsızın ELİ, Dolandırıcının DİLİNİ keseceksin ki bir daha SUÇ işlemeye cesaret edemeyecektir!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle