Piyasadaki yeni tehlike: Suriye çeyreği! Altın alacaklar dikkat

Piyasada dolaşan sahte altınlara bir yenisi daha eklendi. Kuyumcuların "Suriye altını" dediği ve elden ele dolaşan çeyrek altınları, gerçek çeyreklerden ayırmak oldukça zor.

GİRİŞ 21.08.2025 10:29 GÜNCELLEME 21.08.2025 10:30
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Altın piyasasında sahteciliğe bir yöntem daha eklendi.

Altın piyasasında "Suriye altını" adı verilen yeni bir sahtecilik yöntemi gündemde. Darphane üretimi olmayan bu altınların 22 ayar yerine 21 ya da 20 ayar olarak piyasaya sürüldüğü, bu nedenle bozdurulmalarının neredeyse imkânsız olduğu belirtiliyor. 

Kuyumcular, piyasada basılarak satışa sunulan ve "Suriye altını" olarak adlandırılan sahte altınların sektörde sorun yarattığını belirtiyor.

AYARI DAHA DÜŞÜK

Darphane üretimi olmayan bu altınların ayarının düşük olduğu, 22 ayar yerine 21 ya da 20 ayar olarak piyasaya sürüldüğü ifade ediliyor. Uzmanlar, bu altınların bozdurulmasının neredeyse imkânsız olduğunu, çünkü kuyumcuların bu ürünleri kabul etmediğini dile getiriyor.

FARKLI YÖNTEMLERLE TESPİT EDİLEBİLİYOR

Kuyumcular, 'Suriye altını'nın ancak mihenk taşı testi ve farklı yöntemlerle tespit edilebildiğini aktarırken ayrıca Kuyumcular Odası'nın denetim yapması gerektiğini ve yapılan denetimlerin de artırılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Vatandaşlara da uyarıda bulunan kuyumcular, kandırılmamak için mutlaka güvenilir ve bilinen yerlerden alışveriş yapılması gerektiğini vurguluyor.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 14
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Finans kurumlarında al sat farkı piyasa ile uyumlu yapılsa, çoğunluk fiziki altın almaz, altın ithalatı azalır. Ancak istenilen, demekki şu an yaşadıklarımız.
    Cevapla
  • Sivaslı 1 ay önce Şikayet Et
    Suriye nin sahtekarlığı taa muaviye döneminden beri devam ediyor
    Cevapla
  • Hilal hanım 1 ay önce Şikayet Et
    Bu Suriye'nin her şeyi bize sıkıntı yapiyor
    Cevapla
  • Bu dünyada misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Her işimiz de Ahlaksızlık aldı başını gidiyor Allah yardımcımız olsun
    Cevapla
  • Berat Aydın 1 ay önce Şikayet Et
    Bankadan Altın hesabı açtırıp helal kazanç ile paranızın değerini korumak daha makul, fiziki altın risk
    Cevapla
  • Natural 1 ay önce Şikayet Et
    Gerçekten mi bilgim yoktu. Emin misiniz. Yani vadeli altın hesabı değilde sadece altın hesabı açıp fiziksel altın yerine bankadan gram altını alıp hesaba koymak haram mı
    Cevapla
  • xyz 1 ay önce Şikayet Et
    Bankaya bir sürü komisyon verip 3 kuruş kazancını da onlara yedirmek mantıklı geliyor yani?
    Cevapla
  • Filinta 1 ay önce Şikayet Et
    Bankadan altın hesabı açmak haram
    Cevapla
  • sanal altın 1 ay önce Şikayet Et
    banka sanal altın haramdır altın veresiye satılmaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle