Aşırı sıcaklar fıstığı vurdu: Rekoltede yüzde 80 kayıp bekleniyor
Siirt'te etkili olan aşırı sıcaklar fıstık ağaçlarını olumsuz etkiledi. Kentin önemli tarımsal ürünleri arasında yer alan ve yeşil altın olarak nitelendirilen fıstıkların büyük bir bölümü sıcaktan zarar gördü.
Üreticiler, yüksek sıcaklıklar nedeniyle fıstık ağaçlarının kuruduğunu belirterek bu yıl rekoltede ciddi düşüş beklendiğini ifade etti. Özellikle sulama imkanı kısıtlı olan bölgelerde kayıpların daha fazla yaşandığı kaydedildi.
Siirt Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip Aslan, bu yıl "var yılı" olmasına rağmen fıstıkta ciddi kayıplar yaşandığını belirterek, yaklaşık 1 milyon fıstık ağacının kuruyabileceği uyarısında bulundu. Aslan, kentte 450 bin dekar alanda fıstık üretimi yapıldığını, normal şartlarda 45 bin ton rekolte beklenirken yüzde 70-80 oranında kayıp öngörüldüğünü belirterek, "Maalesef bu kaybın cezasını da vebalini de üretici çekiyor. Eğer kuraklık bu şekilde devam ederse milyonlarca ağaç kuruyacak" dedi.
ORAN YÜZDE 80'E ULAŞTI
Siirt'te 6 baraj bulunmasına rağmen, fıstık ağaçlarının bu barajlardan sulanamadığına dikkat çeken Aslan, "Sulanan bahçelerde kayıp oranı yüzde 1-2 civarındayken, sulanamayan bölgelerde bu oran yüzde 80'e ulaştı. Gelecek yılın ürününü de kaybettik. Nisan ayında ülke genelinde yaşanan ciddi don olayı, Siirt'teki fıstık üretimini de olumsuz etkiledi. Malatya'da kayısı üretimi zarar gördü; ancak şu anda Siirt'teki fıstık zararı, Malatya'daki kayısı zararının iki katıdır. Çünkü fıstığın katma değeri çok daha yüksek. Üstelik bir fıstık ağacı 20 yılda yetişiyor" diye konuştu.
Normalde hasadın 15 Eylül'de başladığını, ancak bu yıl ürün azlığı nedeniyle 1 Ağustos'tan itibaren erken toplamaya başladıklarını belirten Aslan, "Aslında bu bir hasat değil; ürünü kaybetmemek için topluyoruz. Ağaçların kurumasını önlemek adına, üzerlerindeki yükü hafifletmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
-
Sakin 1 saat önce Şikayet EtGeçtiğimiz yılda rekolte de yine aynı oranı verdiler. Ama fıstığın olmadığı, yada az olduğu, yada fıstık olmadığı için fıstıkla yapılan bir ürünün çıkmadığı bir yer görmedim. Olduğu halde yok diyenler beter olsunlarBeğen
-
misafir 4 saat önce Şikayet Etbiz de yemeyizBeğen Toplam 1 beğeni
-
MuhammedAli 7 saat önce Şikayet EtFistik 2 yilda bir verimli olur bu yil olmamasi cok normal seneye rabbim 3 katini verir inşallahBeğen Toplam 1 beğeni
-
misafir 8 saat önce Şikayet EtÇiftçi bol ürün aldığında zekatını öşürünü şükrünü verdimi ki şimdi ağlıyor utanmazlar. Fiyatı artırmanın yolu bu sene sıcaklar oldu doymayan tokları doyuramayızBeğen Toplam 8 beğeni
-
Rıfat 9 saat önce Şikayet Etmüslümansan geregini yapacaksın namazı unutanlar bedelini öder toplum olarak,kafirin bu dünyada böyle bir derdi olmaz onlara bu dünya depdebeli şaşalı bir hayat olarak verilir ancak ahiretleri ateşBeğen Toplam 2 beğeni