Amasya'dan Avrupa'ya: Tarlada kilosu 5 TL

Amasya'da bu yıl üretimi bol olan coğrafi işaret tescilli soğan, Türkiye'yi aşarak Avrupa ülkelerine de satışa çıktı. Tarlada kilosu 5 TL olan soğandan 500 bin ton rekolte bekleniyor.

GİRİŞ 09.08.2025 14:31 GÜNCELLEME 09.08.2025 14:31
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Amasya'da bu yıl üretimi bol olan coğrafi işaret tescilli soğan, Avrupa ülkelerine de pazarlanıyor.

Tarlada kilosu 5 TL'den satılıp bu yıl 500 bin ton üretimi beklenen soğan, İspanya ve Almanya'ya ihraç ediliyor. Tarım işçilerinin soğuk hava deposunda gece, gündüz işleyip çuvalladığı soğanlar tırlara yüklenip Avrupa'nın yolunu tutuyor.

500 BİN TON REKOLTE BEKLENİYOR

Amasya Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cebeci, "Bu yıl 12 bin dekar alanda soğan ekimi artışı var. 90 bin dekar soğan ekimi yapıldı. 500 bin ton rekolte bekliyoruz" dedi.

Şifa deposu olarak değerlendirdiği coğrafi işaret tescilli soğanların yurdun dört bir yanına satıldığı gibi Rusya'nın yanı sıra bugünlerde başta İspanya olmak üzere Almanya ve Avrupa'nın diğer ülkelerine ihraç edildiğini belirten Mustafa Cebeci, "Şu an İspanya ve Almanya'ya soğan gönderiliyor. İnşallah ihracatla birlikte fiyatların da yükselişe geçeceğini umut ediyoruz" diye konuştu.

Amasya çiftçisinin ürünün en kalitelisini yetiştirdiğini vurgulayan Cebeci, "Üretimde sıkıntımız yok. Fakat bizim pazar sıkıntımız var. Bu işin ticaretinde sıkıntı var. Ticaret Bakanlığı'nın bu konuya eğilmesi gerektiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

KAYNAK: İHA
Hakan Erdi Uludağ Haber7.com - Haber Editörü
Haber 7 - Hakan Erdi Uludağ

Editör Hakkında

1998 yılında İstanbul'da doğdu. Maltepe Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Gazetecilik kariyerine üniversite yıllarında okurken başladı. 4 yıldır aktif olarak Gazetecilik kariyerini sürdürüyor. Meslek hayatına Kanal 7 Medya Grubu'na bağlı Haber7.com'da 'Editör' olarak devam ediyor.
YORUMLAR 10
  • Doğrucu 1 gün önce Şikayet Et
    Kilosu 5 liradan satılacaksa ben olsam ekmem. 5 lira neyi kurtaracak. Doğruyu konuşmak lazım.
    Cevapla
  • Dertli&Dost 1 gün önce Şikayet Et
    Demekki Parayı İhraç Eden Kazanıyor. Ama Şöyle Söyleyeyim Amasyadan Özel Aracıyla Soğan Tarlasının Kenarında Soğan Satanlar Var Onlardan Soğan Almak İsteyenlerde 1 Çuval Soğanı Yarı Fiyatına Satın Almak İstiyor. Yani Üretici Çok Emek Veren Az Kazanan. Çözüm Taban Fiyat Birde Her İlde Büyük İlçelerde Devlet Hallari Olmalı Vatandaş Malını Orada Direk Tüketiciye Satabilmeli.
    Cevapla
  • Şems 1 gün önce Şikayet Et
    Soğan bu ya. Topraktan söküp satıyorsun. Kilo 5 lira az mı?
    Cevapla
  • Niyazi 19 saat önce Şikayet Et
    Ekte gör kilosu kaça maloluyor hariçten gazel okumak kolay
    Cevapla
  • vatan evladı 1 gün önce Şikayet Et
    demekki kurtarmıs , kiloyl degil tonla veriyorlar
    Cevapla
  • misafir 1 gün önce Şikayet Et
    5 TL işçiliğini kurtaramaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle