Son dakika... Bakan Bolat dış ticaret verilerini açıkladı! Tarihin rekoru geldi
Son dakika... Ticaret Bakanı Ömer Bolat dış ticaret verilerini açıkladı. Bolat, "Tüm zamanların aylık ihracatı yapıldı. Temmuz ayı rekorlar ayı olarak tarihe geçti." dedi.
Son dakika... Ticaret Bakanı Ömer Bolat dış ticaret verilerini açıkladı.
Türkiye'nin ihracatı temmuz ayında 25 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu, tüm zamanların en yüksek aylık ihracatı olarak kayıtlara geçti.
Bakan Bolat'ın açıklamalarından satırbaşları:
Tüm zamanların aylık ihracatı yapıldı. Temmuz ayı rekorlar ayı olarak tarihe geçti.
Temmuz'da 25 milyar dolarlık ihracat yapıldı.
Geçen yılın Temmuz ayından bu yana en yüksek aylık artışı yakaladık. 25 milyar dolar aylık mal ihracatı ve yüzde 11 aylık ihracat artışını yakaladık.
İhracatımız bu sene mart ayından itibaren yükselişe geçti.
Genel Ticaret Sistemi'ne (GTS) göre ihracat, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11 artışla 24 milyar 952 milyon dolara, ithalat yüzde 5,4 yükselerek 31 milyar 376 milyon dolara ulaştı.
Ticaret Bakanlığının temmuz ayına ilişkin geçici dış ticaret istatistiklerinden oluşan veri bülteni yayımlandı.
GTS esas alınarak hazırlanan verilere göre, ihracat temmuzda 2024'ün aynı ayına kıyasla yüzde 11 artışla 24 milyar 952 milyon dolar, ithalat yüzde 5,4 artarak 31 milyar 376 milyon dolar oldu.
Aynı dönemde dış ticaret hacmi yüzde 7,8 artarak 56 milyar 327 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret açığı, bu dönemde yüzde 12,1 azalışla 6 milyar 424 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.
İhracatın ithalatı karşılama oranı, geçen ay yıllık bazda 4,1 puan artarak yüzde 79,5'e yükseldi. Enerji verileri hariç tutulduğunda söz konusu oran 3,2 puan artışla yüzde 89,9 olurken enerji ve altın verileri hariç tutulduğunda 4,2 puan yükselerek yüzde 91,5'e çıktı.
ÜRÜN, ÜLKE VE ÜLKE GRUPLARINA GÖRE İHRACAT
Geçen ay en çok ihracat yüzde 9,3 artışla ve 12 milyar 811 milyon dolarla "ham madde (ara mallar)" grubunda gerçekleşti. Bu grubu yüzde 1,2 artış ve 7 milyar 941 milyon dolarla "tüketim malları", yüzde 40,7 artış ve 3 milyar 699 milyon dolarla "yatırım (sermaye) malları" takip etti.
Söz konusu ayda sektörlere göre ihracatın payı, imalat sanayisinde yüzde 95,5 (23 milyar 827 milyon dolar), tarım, ormancılık ve balıkçılıkta yüzde 2,2 (558 milyon dolar), madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 1,6 (403 milyon dolar) oldu.
Temmuzda en fazla ihracat yapılan ülke 1 milyar 968 milyon dolarla Almanya olarak öne çıktı. Bu ülkenin ardından 1 milyar 663 milyon dolarla İngiltere ve 1 milyar 569 milyon dolarla ABD geldi.
İhracatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ihracat içindeki payı yüzde 48,5 olarak hesaplandı.
Temmuzda en fazla ihracat yapılan ülke grupları, 10 milyar 128 milyon dolarla Avrupa Birliği (AB), 4 milyar 324 milyon dolarla Yakın ve Orta Doğu ülkeleri, 3 milyar 910 milyon dolarla diğer Avrupa ülkeleri olarak kayıtlara geçti.
İTHALAT VERİLERİ
Temmuzda en çok ithalat yüzde 0,1 artış ve 20 milyar 472 milyon dolarla "ham madde (ara mallar)" grubunda gerçekleştirildi. Bu grubu yüzde 13,8 artış ve 5 milyar 376 milyon dolarla "yatırım (sermaye) malları", yüzde 17,2 artış ve 5 milyar 345 milyon dolarla "tüketim malları" izledi.
Sektörlere göre ithalat payları yüzde 83,6 ile imalat sanayisinde (26 milyar 223 milyon dolar), yüzde 10,9 ile madencilik ve taş ocakçılığında (3 milyar 426 milyon dolar), yüzde 3,2 ile tarım, ormancılık ve balıkçılıkta (1 milyar 7 milyon dolar) hesaplandı.
Temmuzda en fazla ithalat yapılan ülkeler, 4 milyar 637 milyon dolarla Çin, 3 milyar 566 milyon dolarla Rusya ve 2 milyar 994 milyon dolarla Almanya oldu.
İthalatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ithalat içindeki payı yüzde 60,4 olarak kaydedildi.
Söz konusu ayda en fazla ithalat yapılan ülke grupları, 10 milyar 875 milyon dolarla AB, 8 milyar 822 milyon dolarla Asya ülkeleri ve 5 milyar 332 milyon dolarla diğer Avrupa ülkeleri olarak sıralandı.
OCAK-TEMMUZ DÖNEMİNDE DIŞ TİCARET AÇIĞI YÜZDE 12,2 ARTTI
GTS kapsamında ocak-temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre ihracat, yüzde 5,2 artarak 156 milyar 360 milyon dolar, ithalat yüzde 6,9 yükselerek 212 milyar 221 milyon dolar, dış ticaret hacmi de yüzde 6,2 artışla 368 milyar 581 milyon dolar olarak kaydedildi.
Söz konusu dönemde, dış ticaret açığı yüzde 12,2 yükselişle 55 milyar 860 milyon dolara çıktı. İhracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 73,7 olarak hesaplandı.
-
Can 1 hafta önce Şikayet Etİhracatın en büyük lokomotifi can çekişiyor ALLAH rızası için duyan yokmu 40 milyar dolarlık yatırım direk 2 milyon işçi çalışan sektör bitti en kısa sürede tetbir alınmazsa bu sektör bir daha ayağa kalkmazBeğen Toplam 2 beğeni
-
Misafir 1 hafta önce Şikayet Et2002 de ak parti iktidara geldiğinde yıllık ihracatumız bukadardıBeğen Toplam 2 beğeni
-
Karsli 1 hafta önce Şikayet EtÇin 60 milyar dolara gidiyor. Neredeyse bütce aciginin tamami. Çin bizi isgal etmis ekonomik olarak. Acil yari mamül ve hammadde haric kisitlamaya gidilmesi lazim yaninda da 5 milyon turist isteyelim. Vergi düzenlemesi de yapalim bakin iki yilda ne oluyoruz. Devletimize basarilar diliyorum.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Erdoğan 1 hafta önce Şikayet Etimal metal işleme sektör ündeyiz hani nerede artış bıçak gibi kesildi işlerBeğen Toplam 4 beğeni
-
Can 1 hafta önce Şikayet EtBıçak gibi kesilip işler 1. Demir Çelik 2. Tekstil 3. İnşaat Biz tekstildeyiz yüzde 70 kapandıBeğen Toplam 1 beğeni
-
Ozca n 1 hafta önce Şikayet EtDış ticaret 500 milyar dolar olsa değişen hiç birşey olmaz patronlar ın gözü doymuyor biraz daha binaz daha uykularıhda bile bunu düşünüyorlardırBeğen Toplam 2 beğeni