Altın geriliyor, dolar ve borsa güç topluyor!

Marbaş Menkul Değerler Yatırım Uzmanı Aziz Kaçmaz, Fed’in temkinli duruşunu koruduğunu, altının kısa vadeli yönünü aşağı çevirdiğini ve Borsa İstanbul’da 10.700’ün üzerindeki kapanışların yeni zirvelerin habercisi olabileceğini söyledi.

GİRİŞ 01.08.2025 15:47 GÜNCELLEME 01.08.2025 15:48

Marbaş Menkul Değerler Yatırım Uzmanı Aziz Kaçmaz, ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısının piyasa beklentileri doğrultusunda sonuçlandığını, faizlerin sabit tutulduğunu ve temkinli bir Fed söyleminin sürdüğünü belirtti. Kaçmaz, “Önceki toplantılardan neredeyse hiçbir farkı yok. Asıl belirleyici olan, Eylül’e kadar gelecek iki aylık veriler olacak” dedi.

ALTINDA KIRILGANLIK, DOLAR ENDEKSİNDE GÜÇLENME 

Fed’den faiz indirimi sinyali gelmemesinin ardından altının istenen tepkiyi veremediğini söyleyen Kaçmaz, dolar endeksinin 96 seviyelerinden 99’un üzerine çıkmasının da altını baskıladığını ifade etti.

“Ons altında ocak ayından beri süregelen yükseliş trendi geçen hafta aşağı yönlü kırıldı. Kısa vadede yön aşağı döndü. 3.050-3.150 dolar bandına kadar geri çekilmeler mümkün. 3.360-3.370 dolarların üzerine çıkılmadan güçlü yükselişler beklememek gerekir” değerlendirmesini yaptı.

Serbest piyasada döviz açılış fiyatlarıSerbest piyasada döviz açılış fiyatları

EURO/DOLAR PARİTESİNDE GERİLEME, DOLARIN ETKİSİ SÜRECEK

Doların değer kazanmasıyla birlikte euro/dolar paritesinde de düşüş yaşandığını belirten Kaçmaz, 1.17 seviyelerinden 1.14’lere kadar bir geri çekilme görüldüğünü söyledi. Ancak, “Dolar endeksinde bir düzeltme gelirse, paritede yukarı yönlü hareket yeniden başlayabilir” dedi.

Borsa güne yükselişle başladı!Borsa güne yükselişle başladı!

BORSA İSTANBUL'DA KRİTİK SEVİYE AŞILDI 

Borsa İstanbul’da teknik olarak önemli bir eşiğin aşıldığına dikkat çeken Kaçmaz, şu açıklamalarda bulundu:

“10.700 seviyesi bizim için önemli bir dirençti. Dün bu seviyenin üzerinde ilk kapanış geldi. Bugün de kapanış bu seviyenin üzerinde gerçekleşirse, hem haftalık hem aylık bazda güçlü bir sinyal olacaktır. Bu durumda 11.200’lere kadar bir yükseliş potansiyeli var."

Yatırımcıların şu anda 'en kötüsü geride mi kaldı?' sorusuna yanıt aradığını vurgulayan Kaçmaz, gelen bilançoların genellikle beklenti üstü olduğunu ama önceki senelere kıyasla halen zayıf kaldığını ifade etti.

Altın yeniden yükselişte! İşte son fiyatlar...Altın yeniden yükselişte! İşte son fiyatlar...

Aziz Kaçmaz “Faiz indirim döngüsü devam ederse, üçüncü ve dördüncü çeyrek bilançolarında da toparlanma görebiliriz. Piyasa bunu fiyatlamak isteyecektir” dedi.

Ayrıca yabancı yatırımcıların da Borsa İstanbul’a ilgisinin arttığını belirten Kaçmaz, son birkaç ayda yaklaşık 2.5 milyar dolarlık hisse alımı yapıldığını vurguladı.

İşte temmuzda en çok yükselen ve düşen 10 hisseİşte temmuzda en çok yükselen ve düşen 10 hisse

JEOPOLİTİK GELİŞMELER TAKİPTE 

Ukrayna-Rusya savaşı, yaptırımlar ve uluslararası not değerlendirmeleri konusundaki gelişmelerin de piyasaları etkileyebileceğini söyleyen Kaçmaz, CDS primlerinde geri çekilme ihtimaline de dikkat çekerek, “Not artırımları yıl sonuna kadar gelebilir. Bunlar borsayı yukarı taşıyabilecek diğer katalizörler” ifadelerini kullandı.

Dilan Dundar Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Dundar

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.