Mahkemeden emsal karar: Banka müşterisine 70 bin TL ödeyecek

İzmir 3. Tüketici Mahkemesi, bir kişinin, mobil bankacılık uygulaması üzerinden 100 bin lirasının dolandırılmasına ilişkin davada bankayı, "şüpheli işlem mekanizmasını uygulamaması" nedeniyle yüzde 70 oranında kusurlu saydı.

GİRİŞ 24.07.2025 17:46 GÜNCELLEME 24.07.2025 17:47
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Karşıyaka ilçesinde yaşayan F.O., geçen yıl eylülde para çekmek için gittiği otomatik para çekme makinesinde (ATM) kartlarının blokeli olduğunu fark etti. Bu durum üzerine ilgili bankaya başvuran F.O., yapılan incelemede, vadeli hesabındaki 100 bin lirasının önce vadesiz hesabına, ardından İ.B. isimli bir kişiye gönderildiği tespit edildi.

İşlemi kendisinin yapmadığını belirten F.O., 100 bin liranın iadesini talep etti ancak banka bu talebi kabul etmedi. F.O, çözüm için Karşıyaka Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurdu.

Tüketici Hakem Heyeti, sorunun çözümü için bilişim uzmanlarından oluşan bir bilirkişi heyetinden rapor istedi. Raporda, F.O'nun hesabından iki kez para transferi yapılmaya çalışıldığı kaydedildi. İlk işlemde, İ.B'nin hesabına yapılan para gönderimi banka tarafından şüpheli işlem olarak iptal edilmişti.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİNİN YETERSİZLİĞİ

Bilirkişi raporunda, internet bankacılığı şifresinin sıfırlandığı ancak bazı dijital kanallara kısıt konulmasına rağmen hesaplara bloke konulmadığına dikkat çekildi. Raporda, banka tarafından telefonla teyit alma ya da kısa mesajla doğrulama gibi güvenlik önlemlerinin uygulanmadığı, bu nedenle banka tarafından gerekli özenin gösterilmediği ifade edildi.

TÜKETİCİ VE BANKA KUSURLU BULUNDU

Tüketici hakem heyetinin kararına itiraz eden banka, İzmir 3. Tüketici Mahkemesine başvurdu. Mahkeme, olayda iki tarafın da kusurlu olduğunu belirtti. Mahkemeye göre, bankanın şüpheli işlem mekanizmasını uygulamaması nedeniyle zarar meydana geldi. Mahkeme, bankayı yüzde 70, tüketiciyi ise yüzde 30 kusurlu buldu.

Mahkeme kararı sonrasında, banka tarafından F.O'ya 70 bin lira ödenmesine hükmedildi. F.O'nun avukatı Zümbül Nur Ezikoğlu, bankaların kişisel bilgileri, mevduatları ve birikimleri koruma yükümlülüğü taşıdığını vurguladı. Ayrıca, mahkemenin dolandırıcılık eyleminde bankayı yüzde 70 kusurlu bulduğunu belirtti. Ezikoğlu, "Kusurun tamamen bankada olduğu kanaatindeyiz, ancak mahkeme kamu vicdanını gözeterek tüketicinin de kısmi bir kusurunun bulunduğuna karar verdi" şeklinde konuştu.

KAYNAK: AA
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • Ahiret Dünya 23 saat önce Şikayet Et
    Resmi dolandırıcı bankalar hala kredi kartı aiatlarını ceşitli bahaneler ile resmi kanunlar ile halkı eziyorlar alma diyorlar eee dilenelimmi dilenmek daha kötü faiz benim günahım dedikce bankalara cok yetki verenlere vebali yükleyip faiz günahımıda onlara yükleyecem ahirette soygun kanunlarla yaptırılır hale geldi. Emeklinin maaşı haciz edilemez kanunu bile bankalar yargıtay ile deldi.
    Cevapla
  • Misafir 1 gün önce Şikayet Et
    Bu acılar CİDDİ ARAŞTIRILMALI... Bankalar temkinli değil.. İnsanlarun suçu yokken canı yanıyor
    Cevapla
  • Cahil Birisi 1 gün önce Şikayet Et
    Müşterinin suçu banka ile çalışması.
    Cevapla
  • Osman 1 gün önce Şikayet Et
    Bankakar müşterilerini çok nagdur ediyor
    Cevapla
  • Misafir 1 gün önce Şikayet Et
    Bütğn suç bankanın nedemek adam kendimi verdi yğzde 30 duçlu oldu. Demekki banka hesapları iptal etmedi dolandırıcıda çekti
    Cevapla