İlk kez tanıtıldı: Çelik Kubbe'nin elektromanyetik kalkanı EJDERHA
Yeni Nesil Anti-İHA Sistemi olan EJDERHA, dronların yanısıra mini/mikro İHA’ları mikrodalgayla etkisiz hale getirebiliyor. EJDERHA, özgün tasarımı ve yüksek mobilite özellikleri sayesinde sahada hızlı konuşlanma sağlıyor.
ASELSAN'ın 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF 2025) sergilediği EJDERHA, Çelik Kubbe'de İHA tehditlerini önlemede etkin rol oynayacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla "sistemler sistemi" yaklaşımıyla geliştirilen Çelik Kubbe, her geçen gün güçleniyor.
ASELSAN, IDEF 2025'te alçak, orta ve yüksek irtifa ile hava tehditlerine karşı kademeli ve entegre çözüm sunan Çelik Kubbe'ye dahil olan yeni ürünlerini sergiliyor.
İLK KEZ TANITILDI
Türkiye’nin savunma alanındaki yerli çözümleri arasında yer alan ve "Çelik Kubbe" konseptinin önemli bir bileşeni olarak öne çıkan yeni nesil Anti-İHA Sistemi EJDERHA, sahada görev yapmaya başladı. Mini ve mikro insansız hava araçlarına karşı elektromanyetik dalgalarla etkili olan sistemin görüntüleri ilk kez yayınlandı.
MİKRODALGAYLA ETKİSİZ HALE GETİRİYOR
EJDERHA, sahip olduğu elektromanyetik mikrodalga teknolojisi sayesinde, özellikle son dönemde asimetrik tehdit unsuru olarak öne çıkan mini ve mikro İHA'lara karşı etkili bir çözüm sunuyor. Sistem, hedef dronları sinyal karıştırma veya fiziksel imha yerine elektromanyetik darbe (EMP) ile devre dışı bırakıyor.
YÜKSEK HAREKET KABİLIYETİYLE ÖNE ÇIKIYOR
Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen sistem, özgün tasarımı sayesinde yüksek mobilite yeteneğine sahip. Hızlı konuşlanabilen yapısı, EJDERHA’nın sahadaki ani tehditlere karşı etkin bir savunma aracı olarak kullanılmasını sağlıyor. Sistem, özellikle kritik tesisler, askeri birlikler ve sınır bölgelerinde kullanıma uygun olarak geliştirildi.
ASELSAN'ın ilk kez IDEF 2025'te vitrine çıkardığı EJDERHA, GÖKTAN, KORAL 200 ve TURAN ve GÜRZ Hava Savunma Sistemi için Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün'ün de katılımıyla tanıtım etkinliği düzenlendi.
Görgün, buradaki konuşmasında, IDEF 2025'in her yönüyle dolu dolu geçtiğini, ikili iş görüşmeleri, sözleşmeler ve tanıtım programlarının devam ettiğini söyledi.
Çelik Kubbe'nin geliştirilmeye devam ettiğinin altını çizen Görgün, "Bunun arkasında çok büyük emek var. Emeği geçen herkese canı gönülden teşekkür ediyorum. Biz savunma sanayinde işte bu projeleri yaparken ana yüklenici firmalarımız ve KOBİ'lerimiz var. Hepsinin ayrı ayrı emekleri var." ifadelerini kullandı.
"ELEKTROMANYETİK KAPSAMDA YENİ KONSEPT GELİŞTİRDİK"
ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol da çatışma ortamındaki değişiklikler çerçevesinde yeni konseptler geliştirdiklerine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Çelik Kubbe'nin yeni bir katmanını sizlerle paylaşmak istiyorum. Bir taraftan Çelik Kubbe'nin HİSAR, SİPER, KORKUT gibi unsurlarının seri üretimi hızlı bir şekilde devam ediyor. Bir taraftan da elektromanyetik kapsamda yeni konsept geliştirdik. Bu kapsamda elektromanyetik katmandaki bu tehditleri sürü ve kamikaze dronları saldırı tipleri değişen yeni hava araçlarını yeni bir anlayışla bertaraf etmenin silahı olan EJDERHA Sistemimizi burada ilk defa uluslararası arenaya çıkardık. Çelik Kubbe'nin elektromanyetik kalkanını ilk defa gösteriyoruz. Hava araçları belli menzile girdiğinde fiziki olarak içindeki elektronik devreleri oyun dışı bırakan bir teknolojiden bahsediyoruz. Yaklaşık bir kilometrelik menzile giren bütün insansız hava araçları etkisiz hale getirilecek."
EJDERHA'da yüksek güçte elektronik dalga teknolojisi olduğuna dikkati çeken Akyol, sistemin Çelik Kubbe'ye önemli bir kalkan olacağını belirtti.
İHA TEHDİTLERİNE EJDERHA ÖNLEMİ
Yeni Nesil Anti-İHA Sistemi olan EJDERHA, dronların yanı sıra mini/mikro İHA'ları mikrodalgayla etkisiz hale getirebiliyor. EJDERHA, özgün tasarımı ve yüksek mobilite özellikleri sayesinde sahada hızlı konuşlanma sağlıyor.
KORAL
Akyol, KORAL'ın yeni versiyonu sayesinde elektromanyetik katmanda daha uzağın duyulabildiğini vurgulayarak, "Düşman hava savunma sistemlerine karşı uçaklarımız ve İHA'larımız için adeta otoyollar açacak bir sistemden bahsediyorum. Mevcut KORAL'a göre gücü yaklaşık 2 kat arttı." dedi.
TURAN
Çelik Kubbe'de yapay zeka destekli bir mimari oluşturduklarına dikkati çeken Akyol, TURAN'la Çelik Kubbe'nin bütün unsurlarının birbirine bağlanarak tek bir ağdan yönetileceğini anlattı.
GÜRZ
Akyol, GÜRZ sisteminin insansız versiyonunun da Çelik Kubbe'ye dahil edildiğini, GÜRZ'ün hava savunma sistemini insansız kara aracı üzerinde gerçekleştireceğini dile getirdi.
GÖKTAN
GÖKTAN ile güdümlü mühimmat teknolojisiyle füze sistemini birleştirdiklerine değinen Akyol, daha önceleri uçaktan atılan mühimmatın karadan belli seviyeye çıkarılarak istenilen hedefin vurulabildiğini söyledi.
Çelik Kubbe vizyonunun NATO'nun hava savunma mimarisini de ASELSAN'ın üstleneceği bir imkanı getirdiğini belirten Akyol, "Bu kapsamda seçilen 5 ülkeden ve firmadan biri olduk. Bu sistemleri geliştirmeye, yenilikçi anlayışları ortaya koymaya devam edeceğiz." diye konuştu.
GÖKTAN'LA HEDEFE TAM İSABET
ASELSAN'ın Kara Tabanlı Hassas Vuruş Sistemleri kapsamında, tanıttığı GÖKTAN, her yönden hedefe tam isabet sağlıyor. Karadan karaya vuruş kabiliyeti kazandırılan TOLUN, GÖKTAN ile artık daha uzun menzilde, 360 derece angajmanla, 6 mühimmat atışına uygun şekilde hedefe ulaşıyor. GÖKTAN, GNSS karıştırmasına dirençli yapısı ve ters istikamete atış yeteneğine sahip.
ELEKTRONİK HARPTE ÇIĞIR AÇIYOR
Sergilenen ürünlerden biri olan KORAL 200, elektronik harpte yeni bir çağ açıyor. Düşman hava savunma sistemlerini etkisiz hale getirebilen KORAL, taarruz anında hava harekâtının etkin şekilde gerçekleştirilmesini sağlıyor. Milli elektronik harbin geldiği en ileri noktanın eseri olan KORAL 200, düşman hava savunmasını susturabiliyor. Tehdit sinyallerine karşı stratejik üstünlük sunan KORAL, taarruza hava üstünlüğü kazandırıyor.
TURAN'LA KESİNTİSİZ HABERLEŞME
ASELSAN, fuarda ayrıca taktik sahada kesintisiz haberleşme sağlayan TURAN Sistemini katılımcıların beğenisine sundu. TURAN, taktik sahadaki birliklerin operasyonlarında ihtiyaç duyduğu tüm haberleşme hizmetlerini entegre sistem çözümüyle karşılıyor. TURAN, hareket halinde ve IP tabanlı haberleşme kabiliyetine sahip bulunuyor. İletişimi, uzun menzilli yüksek hızlı bağlantıları ve sağlam şifrelemeyi mümkün kılan TURAN, kusursuz koordinasyon sağlıyor.
"GÖK VATAN"A GÜRZ KALKANI
GÜRZ İnsansız Hava Savunma Sistemi, tanımlanan lokasyona uzak komuta istasyonu üzerinden uzak kontrolle veya içinde barındırdığı yapay zeka ile intikal edebilme yeteneğine sahip çok kısa menzilli hava savunma sistemi olarak dikkati çekiyor. GÜRZ, üzerinde bulunan çok kısa menzilli füzelerle 8 kilometreye kadar menzili dahilinde sabit ve döner kanatlı uçaklara, havadan karaya füzelere ve sınıf 2 İHA'lara karşı hava savunma görevini icra edebiliyor.
-
Burhan 23 saat önce Şikayet EtMaşallah çok etkileyiciBeğen
-
Ali tayfun 1 gün önce Şikayet EtBu sistemleri prototipleri yapip hemen sahaya teste gondermeli,geri dönüşlerle son hali verilip seri imalata gecmeli sadece yaptik deyip prototipleri sergilemekle bitmiyor,kullanılabilir hali seri imalatı geçip envantere girmesi önemliBeğen Toplam 4 beğeni
-
resmen düşürdü 1 gün önce Şikayet EtÇat diye düşürdü dronu. Menzili geliştirilirse çok ciddi silah bu.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Özgürcüm 1 gün önce Şikayet EtChpde ileride artık bunların heykeli yapıp övünür...Beğen Toplam 3 beğeni
-
Ali Can 1 gün önce Şikayet EtSavaş gelmeden ürünler ordumuza teslim edillip ,eğitimleri bir an önce başlamalıBeğen Toplam 3 beğeni