Konut alımında yeni dönem başlıyor
Türkiye’de ev sahibi olmak isteyenler için geliştirilen gayrimenkul sertifikası, yeniden gündemin en sıcak başlıklarından biri oldu. TOKİ ve Emlak Konut GYO’nun başvurusuna çok yakın zamanda SPK’dan onay gelmesi bekleniyor.

Türkiye'de ev sahibi olmak isteyenler için yeni finansal enstrüman olması beklenen gayrimenkul sertifikasıyla ilgili gelişmeler hızlandı. Bu hafta Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve Emlak Konut GYO'nun başvurusuna Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) onayı gelebilir. Perşembe günü de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un projeyle ilgili lansman toplantısı yapması gerçekleştirecek.
Kulislerden gelen bilgileri Sabah’taki köşesine taşıyan Dilek Güngör, Emlak Konut, TOKİ ve SPK’nın, sistemin şeffaf ve ulaşılabilir olması için titizce çalıştığını yazdı. Bütün aracı kurumlarla işbirliği yapılarak, bankalarda ya da yatırım hesaplarında parası olan herkesin bu sertifikalara ulaşması mümkün olacak. Halka arz sürecinde de fiyatlar vatandaşa cazip gelecek şekilde planlanıyor. Her daire tipinin sertifika karşılığı, bağımsız bir SPK değerleme kuruluşunun piyasa analizlerine göre belirlendi. Konum, kat, manzara gibi detaylar da değerin oluşmasına etki ediyor.
Tüm bağımsız birimler (1+1’den 4+1’e kadar) bölünecek, hatta projenin kendisi küçük paylara ayrılarak Borsa İstanbul’da işlem görecek. Sertifika talebinin yüksek olması durumunda ise, yatırımcıya belirli kotalarla satış yapılabilecek.
KISMİ BİRİKİMLE EV SAHİBİ OLMA FIRSATI
Bu ürünün öne çıkan avantajı, peşinatsız, faiz ve taksit derdi olmadan, kısmi birikimlerle ev sahibi olma fırsatı. Konutun tamamını alamayan ama değer artışından faydalanmak isteyenler için de sertifika, likit ve hızlı bir yatırım seçeneği sunacak. Bir diğer avantaj, Merkez Bankası'nın yakın zamanda beklenen faiz indirimiyle, yeni ürünün mevduata alternatif bir yatırım ürünü olarak öne çıkacak olması.
Gayrimenkul sertifikasının geçmişteki ilk uygulamasında, Gelir Vergisi, Damga Vergisi, harç ve KDV yükümlülükleri için özel hükümler hayata geçirilmişti. Hem kurumsal hem bireysel yatırımcılar için yüzde 10 stopaj uygulanıyor. Hisse senedinde ise kazanç stopajı sıfır durumda. Yani sertifikaların daha cazip olması için vergi avantajı sağlanması önemli bir öneri olarak öne çıkıyor.
-
duman 3 saat önce Şikayet Etkesinlikle ihtiyacı olanlara sertifikalar satılmalı. çok iyi araştırılmalı. günümüzde adamın yediği yemeği bile bilecek teknolojimiz var şükür.Beğen Toplam 2 beğeni
-
sütçü 5 saat önce Şikayet Etadamın 3 dairesi ve arsaları var.oğluna tokiden kuraya giriyor.sansada kuradan toki ev çıkıyor..sistem bumu.para parayı çekiyor.Beğen Toplam 7 beğeni
-
Bir Akıncı 5 saat önce Şikayet Etİçimizdeki vatan hainleri ve hırsızlar, bunada 50 tane plan yapıp kendi çıkarları için kullanırlar. Vatan hainleri ve hırsızları asmadığımız müddetçe cihan devleti olamayız. Reis binlerce kanaldan millete, esnafa destek olmakta, Allah cc razı olsun. Ancak küfür milyonlarca kanaldan saldırıp, milletin hakkını yemekte.Beğen Toplam 8 beğeni
-
Misafir 6 saat önce Şikayet Etpeşinatsız kira öder gibi ev sahibi olmalı yoksa zor olurBeğen Toplam 4 beğeni
-
Misafir 6 saat önce Şikayet Ettek tuşla kim ev sahibi, kim evsiz veya dar gelirli diye öğrenilebilecekken ve bunlara yönelik çalışma yapılabilecekken neden parası olanlar dolaylı yollardan bu tür projelerden faydalanıyor? neden denetim mekanizması çalışmıyor..Beğen Toplam 9 beğeni