BYD, Macaristan yerine önceliği Türkiye'ye verdi

Çinli elektrikli araç devi BYD'nin, Avrupa’daki üretim planlarında sürpriz bir değişikliğe giderek Macaristan’daki fabrikasında üretimi 2026’ya ertelerken, Manisa fabrikasında ise planlanandan daha erken üretime geçeceği öğrenildi.

GİRİŞ 22.07.2025 12:34 GÜNCELLEME 22.07.2025 12:40
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

Çinli otomobil devi BYD'nin Manisa'da fabrika kurup üretime başlayacağı tarih beklenirken önemli gelişme yaşandı.

Çin’in en büyük otomobil üreticisi BYD, Macaristan’daki 4 milyar euroluk yeni elektrikli araç (EV) fabrikasında seri üretimi 2026’ya erteleme kararı aldı. 

Reuters'ın haberine göre şirket, Szeged kentindeki fabrikayı en az iki yıl boyunca tam kapasitenin altında çalıştırmayı planlıyor.

Aynı zamanda BYD’nin, Türkiye’de planladığından daha erken araç üretimine geçeceği ve duyurulan üretim hedeflerinin çok ötesine geçeceği bildirildi. Türkiye’deki iş gücü maliyetlerinin daha düşük olması, bu kararın temel etkenlerinden biri oldu.

AB İÇİN GERİ ADIM: YATIRIM BEKLENTİLERİ SARSILDI

Üretim planlarındaki bu değişim, Çin’den ithal EV’lere yönelik uyguladığı tarifelerle Çinli üreticileri Avrupa’ya yatırım yapmaya teşvik etmeyi amaçlayan Avrupa Birliği (AB) için bir darbe niteliğinde. BYD'nin Avrupa’daki ilk büyük üretim tesisi olan Szeged fabrikası, başlangıçta yılda 150 bin araç üretim kapasitesine sahip olacak şekilde planlanmıştı. Ancak kaynaklara göre fabrika, 2026 yılında sadece birkaç on bin adet araç üretecek. Maksimum kapasitenin ise 300 bin araca ulaşması hedefleniyor.

Şirketin ekim ayında fabrika operasyonlarını başlatacağı duyurulsa da, seri üretimin tam olarak ne zaman başlayacağı kamuoyuna açıklanmış değil. Kaynaklar, üretimin 2027’de artacağını ancak hala planlanan seviyenin altında kalacağını belirtiyor.

TÜRKİYE FABRİKASI BEKLENENDEN ERKEN VE DAHA VERİMLİ OLACAK

Buna karşılık, BYD’nin Manisa’da inşa ettiği 1 milyar dolarlık fabrikada üretim sürecinin hızlandığı öğrenildi. Kaynaklardan biri, bu tesisin 2027 yılında 150 bin araçlık kapasitesini fazlasıyla aşacağını ve 2028’de üretimin daha da artacağını söyledi. Hatta, Türk fabrikasının Macaristan’daki üretim hacmini geçeceği belirtiliyor.

Türkiye, Toyota, Ford, Renault, Hyundai ve Stellantis gibi dev otomobil üreticileri için uzun süredir düşük maliyetli üretim üssü olarak hizmet veriyor. Mart ayında Çinli Chery de Türkiye’ye 1 milyar dolarlık, yıllık 200 bin kapasiteli bir tesis kuracağını açıklamıştı.

TARİFELERDEN KAÇIŞ VE AVRUPA STRATEJİSİNDE REVİZYON

BYD’nin Macaristan yatırımının temel hedefi, Avrupa’daki EV satışlarını tarifesiz gerçekleştirmekti. Şu anda şirketin Avrupa'da sattığı tüm araçlar Çin’de üretiliyor ve bu da standart %10 gümrüğe ek olarak, %27’ye varan AB anti-sübvansiyon tarifelerine tabi tutuluyor.

Türkiye ise Avrupa Gümrük Birliği içinde yer aldığından, buradan AB ülkelerine yapılan araç ihracatı herhangi bir gümrüğe tabi değil. Bu da BYD’nin Türkiye’deki üretimi stratejik olarak öne çıkarmasını daha da anlamlı kılıyor.

MODEL PLANLARI VE ÜRETİM BELİRSIZLİKLERİ

BYD’nin Szeged’de hangi modelleri üreteceği hala kesinleşmiş değil. Kaynaklardan biri, Atto 3, Dolphin ve düşük maliyetli Seagull modellerinin üretileceğini belirtti. Bir diğer kaynak ise Atto 2, Atto 3 ve Dolphin modellerinin üretileceğini söyledi.

Türkiye’deki üretim planlarına göre ise BYD, tam elektrikli Seal U SUV, Sealion 5 (elektrikli ya da hibrit versiyonu net değil), Seal U DMi ve Seal 06 Dm-i adlı iki plug-in hibrit modelin üretimini gerçekleştirecek.

KAYNAK: REUTERS
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 36
  • Mustafa 35 dakika önce Şikayet Et
    Devletin gazını alma operasyonu bu resmen ! Çinliler bile bizi çözmüş . Yalan dolan ortada daha temel yok atmamışsın yok neymiş macaristan fabrikasının yerine türkiye alacakmışta hava civa. Macaristan fabirkası devreye girince zaten bize ihtiyaç kalmıyor.
    Cevapla
  • fatih 1 saat önce Şikayet Et
    Bir BYD em olsa
    Cevapla
  • Dede 1 saat önce Şikayet Et
    Yiğit oğlum bunlar patlarsa ömür boyu yanar sonmez
    Cevapla
  • Gıda 2 saat önce Şikayet Et
    Onlar köpek de yiyor.Olabilir.
    Cevapla
  • Kamil 2 saat önce Şikayet Et
    Belgeselde izlediğim kadarıyla birçok tuhaf yemeği ve köpek etini , Vietnam , Tayland , Filipinler gibi ülke toplumları yiyor . Mesela , Tayland Tüketici Piyasasına çekirge veya ağaç , tarım zararlısı larva ihraç etme potansiyeli var , yer bitirirler .
    Cevapla
  • Nedim 3 saat önce Şikayet Et
    Bunlara bu izni asla verilmemeliydi.Çünkü parçalar Çin’den işçiler Çin’den ne anladık biz bu işten?Artı Togg Türkiye genelinde Taxsi yapılsın engelli olanlara bu araçlar verilsin.O zaman Türkiye ekonomisi kaldırırsın.Artı Togg a ÖTV kaldır bak o zaman halkın nasıl Togg alıyor.
    Cevapla
  • Aynı şey 3 saat önce Şikayet Et
    Avrupaya kursa tesla gibi yine aynı gümrüksüz ucuza ithal edilecekti araçlar
    Cevapla
  • Kamil 3 saat önce Şikayet Et
    En iyisini üretmeye çalışalım . Küresel endüstriyel üretim ve rekabetçi piyasa kuralları çok acımasızdır . İnovasyon yapamayan biter . Bir bakıyorsun Çinli 2025 de 800 km giden batarya üretiyorken , 2026 'da 10 dakikadan kısa sürede full şarjla 1500 km giden batarya üretmiş . İnovasyon'da onlara yetişebilir ve geçebilir miyiz ? İnşallah , o günleri de görürüz .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle