Emlakçılar vatandaşın parasını almak için yeni yöntem buldu
Konut fiyatlarındaki fahiş fiyat yükselişleri devam ederken emlakçıların cezadan kaçmak için yeni oyunu ortaya çıktı.
Emlakçıların cezadan kaçmak için yeni oyunu ortaya çıktı.
Ticaret Bakanlığı, "İnternet ortamında verilen taşınmaz ilanlarında genel ekonomik verilerle uyumlu olmayan ve haklı bir sebebe dayanmayan fiyat artışı yapılamaz ve işletmelerce bu ilanlara aracılık edilemez" ibaresiyle geçen mayıs ayında Resmi Gazete'de bir yönetmelik yayımladı.
Yönetmeliğin yayımlanmasının ardından internet ortamında fahiş fiyat artışı yaptığı tespit edilen mülk sahipleri ve emlakçılara para cezaları uygulandı.
Ancak buna rağmen bazı ilan sahipleri ve emlakçılar, fiyat artışlarını gizlemenin yolunu arıyor.
FİYATI DÜŞÜK GÖSTERİYORLAR
Bir ilan sitesinde Antalya'da 2 milyon 500 bin lira bedelle satışta olan daire hakkında bilgi almak için aranan emlakçı, fiyatın ilanda yazılandan farklı olduğunu söyledi.
Telefonda konuşulan emlakçı, ilanın fiyatını euro ile endekslediklerini, ceza kesilmesi nedeniyle gerçek fiyatı yansıtamadıklarını, dairenin gerçek fiyatının 2 milyon 900 bin lira olduğunu söyledi.
'"HEM EMLAKÇILARA HEM MÜLK SAHİBİNE CEZA"
Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, "Esnafımıza, 'Ev sahibinden beyan almadan fiyat arttırmayın' diye uyarıda bulunuyoruz. Beyan almadan fiyat artışları yapılmamalı." dedi.
"GEREKÇEYE DAYANMAYAN FİYAT ARTIŞLARINA CEZA UYGULANIYOR"
Kentte emlakçılık yapan Halit Mert, Fiyatları kontrolsüz artıran firmalara ve mülk sahiplerine yaptırımlar uygulandığını dile getirdi.
"Önceden fiyat artışı sebebiyle sadece emlakçılara kesilen cezalar artık mülk sahiplerine de uygulanmaya başlandı." diye konuşan Mert, "Bir gerekçeye dayanmayan fiyat artışlarına cezai yaptırımlar uygulanıyor." ifadelerini kullandı.
"İTİBAR EDİLMEMELİ"
Yetki belgesi olmayan kişilerin tüketiciyi yanıltıcı bilgiler verdiğini belirten Mert, "İlanda yazan ile gerçek fiyatın farklı olduğunu söyleyen kişilere de itibar edilmemesini öneriyoruz." dedi.
İlan rakamından daha farklı bir rakamla karşılaşılıyorsa muhakkak şikayet edilmesi gerektiğine de vurgu yapan Mert, şöyle devam etti:
"Yapılan artışların birçoğu mülk sahibi kaynaklı. Her taşınmazın kendi numarası vardır. Artık sitelere ilan verilirken bu numara girilmek zorunda. Daha önce bir taşınmaz ilana girildi ve kaldırıldıysa, daha sonra farklı fiyatla tekrar ilana girilmek istendiğinde bu numara üzerinden bakanlık tarafından takip edilebiliyor."
TOKİ'nin 36 ildeki 245 taşınmazı açık artırmayla satılacak
Bakan Kurum: Deprem bölgesinde günde 550 konutu tamamlıyoruz
Bakan Şimşek'ten emeklilikte yeni sistem ve 50 yıllık vadeyle konut açıklaması
-
Ali29 12 dakika önce Şikayet Etbatının kuyruğuna takılıp şu serbet piyasa sevdasından vazgeçilmeli... kızını serbest bırakırsan şey olur, oğlunu serbest bırakırsan o da olur piyasayı serbest edersen de bunlar olur.. dinimizde yüzde 100 yüzde 200 gibi kar marjları harama girer... bu ne ahlaki dir, ne de ticaridir...Beğen
-
Emko 14 dakika önce Şikayet EtDemek ki alan var vay canına. Satış olmasa fiyat düşer..nereden buluyor bu millet parayı..Beğen
-
ERDO61 25 dakika önce Şikayet EtSahtekârlıklar cezalandırılmalı, ancak serbest piyasa deyip arz talepe göre fiyatlar artıyorsa buna da kimse bir şey söyleyemez. İster bir milyon der isterse yüz milyon mal adamın değil mi ? kime ne ? Ha devlet bu işe dur diyecekse o zaman her ürün fiyatına müdahale etmeli. Elin gavurunun bin euroluk aracı bu ülkede altıyüzbin tl civarında yapın bakalım hesabı.Beğen
-
Vatansever 25 dakika önce Şikayet EtBundan bir kac yil önce Türkiye de evler avrupa ve amerkaya göre çok ucuzdu şimdi hepsini geçti bundan aç gözlü saticilar kadar yüksek komisyon almak için fiyat yükselten emlakci larin çok büyük rolü var devletimiz hepsine en agiz cezayi kessin benim 2016 da 55 bin avroya aldığım sifir evin şimdi emsali 170 bin avroya ulaşmiş üstelik tüm dünyada inşaat malzeme fiyatlari düşmesine rağmenBeğen
-
S.şener 32 dakika önce Şikayet Etemlakçılar komisyon ücretine kannat etmiyor ev fiyatını. yüksek tutarak haksız kazanç elde ediyor. bunun önüne. geçilmeli.Beğen