Emlakçılar vatandaşın parasını almak için yeni yöntem buldu

Konut fiyatlarındaki fahiş fiyat yükselişleri devam ederken emlakçıların cezadan kaçmak için yeni oyunu ortaya çıktı.

GİRİŞ 22.07.2025 14:25 GÜNCELLEME 22.07.2025 14:34
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

Emlakçıların cezadan kaçmak için yeni oyunu ortaya çıktı.

Ticaret Bakanlığı, "İnternet ortamında verilen taşınmaz ilanlarında genel ekonomik verilerle uyumlu olmayan ve haklı bir sebebe dayanmayan fiyat artışı yapılamaz ve işletmelerce bu ilanlara aracılık edilemez" ibaresiyle geçen mayıs ayında Resmi Gazete'de bir yönetmelik yayımladı.

Yönetmeliğin yayımlanmasının ardından internet ortamında fahiş fiyat artışı yaptığı tespit edilen mülk sahipleri ve emlakçılara para cezaları uygulandı.

Ancak buna rağmen bazı ilan sahipleri ve emlakçılar, fiyat artışlarını gizlemenin yolunu arıyor.

FİYATI DÜŞÜK GÖSTERİYORLAR

Bir ilan sitesinde Antalya'da 2 milyon 500 bin lira bedelle satışta olan daire hakkında bilgi almak için aranan emlakçı, fiyatın ilanda yazılandan farklı olduğunu söyledi.

Telefonda konuşulan emlakçı, ilanın fiyatını euro ile endekslediklerini, ceza kesilmesi nedeniyle gerçek fiyatı yansıtamadıklarını, dairenin gerçek fiyatının 2 milyon 900 bin lira olduğunu söyledi.

'"HEM EMLAKÇILARA HEM MÜLK SAHİBİNE CEZA"

Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, "Esnafımıza, 'Ev sahibinden beyan almadan fiyat arttırmayın' diye uyarıda bulunuyoruz. Beyan almadan fiyat artışları yapılmamalı." dedi.

"GEREKÇEYE DAYANMAYAN FİYAT ARTIŞLARINA CEZA UYGULANIYOR"

Kentte emlakçılık yapan Halit Mert, Fiyatları kontrolsüz artıran firmalara ve mülk sahiplerine yaptırımlar uygulandığını dile getirdi.

"Önceden fiyat artışı sebebiyle sadece emlakçılara kesilen cezalar artık mülk sahiplerine de uygulanmaya başlandı." diye konuşan Mert, "Bir gerekçeye dayanmayan fiyat artışlarına cezai yaptırımlar uygulanıyor." ifadelerini kullandı. 

"İTİBAR EDİLMEMELİ"

Yetki belgesi olmayan kişilerin tüketiciyi yanıltıcı bilgiler verdiğini belirten Mert, "İlanda yazan ile gerçek fiyatın farklı olduğunu söyleyen kişilere de itibar edilmemesini öneriyoruz." dedi.

İlan rakamından daha farklı bir rakamla karşılaşılıyorsa muhakkak şikayet edilmesi gerektiğine de vurgu yapan Mert, şöyle devam etti:

"Yapılan artışların birçoğu mülk sahibi kaynaklı. Her taşınmazın kendi numarası vardır. Artık sitelere ilan verilirken bu numara girilmek zorunda. Daha önce bir taşınmaz ilana girildi ve kaldırıldıysa, daha sonra farklı fiyatla tekrar ilana girilmek istendiğinde bu numara üzerinden bakanlık tarafından takip edilebiliyor."

TOKİ'nin 36 ildeki 245 taşınmazı açık artırmayla satılacakTOKİ'nin 36 ildeki 245 taşınmazı açık artırmayla satılacak

Bakan Kurum: Deprem bölgesinde günde 550 konutu tamamlıyoruzBakan Kurum: Deprem bölgesinde günde 550 konutu tamamlıyoruz

Bakan Şimşek'ten emeklilikte yeni sistem ve 50 yıllık vadeyle konut açıklamasıBakan Şimşek'ten emeklilikte yeni sistem ve 50 yıllık vadeyle konut açıklaması

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 39
  • Mehmet Metin 3 saat önce Şikayet Et
    Emlakçılar Dövizciler Kuyumcular kâr marjları düşürülmeli denetlenmesi uygun olur.
    Cevapla
  • Topçu 1 gün önce Şikayet Et
    Memlekette emlakçılığı kaldırmadığınız müddetçe ev ve konut fiyatlarının önüne geçemezsiniz. mal sahibi ve kiracıların iliklerini sömüren bu hazırcılar kapatılmadıkça artışkarın önüne geçmek mümkün değil nokta
    Cevapla
  • ESNAF 1 gün önce Şikayet Et
    Emlakçılığı belirli kanun ve düzene alınması şart, satışlardan alınan yüzdeler ve kira bedeli (bazı uyanık emlakçılar öğrenci tatil böğlerinde her yıl kira bedeli alıyor.)olayı kesinlikle bitirilmeli hizmet bedeli alınmalı nasıl her esnafta fiyat tarifesi var fiyat tarifesi satışta kirada tapu takibi vb. fiyat tarifesi çıkarılsın. Kiraların ve ev fiyatlarının aşırı artmasına sebep emlakçılar.
    Cevapla
  • Yorumcunun biri 1 gün önce Şikayet Et
    enflasyonun baş aktörleri işte bu gözü doymazlarıın gözlerini patlatın o zaman doyarlar
    Cevapla
  • DAVA ADAMI 1 gün önce Şikayet Et
    ALLAH CC SİZİN GİBİ ZİHNİYETTE OLANKARI KAHHAR cc ismiyle kahru perişan etsin bir lokma ekmeğe muhtaç kalın yazıktır ya
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle